Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η Περιφέρεια «βάζει πλάτη»

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με απόφαση του Π.Σ.

9e4f65123c7227ecb37bdcac9e233229_L

Κανείς δεν περίμενε ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης θα φτάναμε σ’ αυτή τη δεινή θέση, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται την εθνική της ευθύνη.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπέρ της μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα που επιθυμεί η κυβέρνηση, εκτός από τον Συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, τάχθηκαν και οι σύμβουλοι των συνδυασμών του Γιάννη Ιωαννίδη, της Δέσποινα Χαραλαμπίδου, του Μάρκου Μπόλαρη, της Νιόβης Παυλίδου και του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Κατά της μεταφοράς, τάχθηκε η «Ελληνική Αυγή» του Νίκου Χρυσομάλλη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γιάννη Ζιώγα και η ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την Κεντρικής Μακεδονία.

Στην εισήγησή του για τα ταμειακά διαθέσιμα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Κανείς μας δεν περίμενε ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές η χώρα θα είχε περιέλθει σ’ αυτή τη δεινή θέση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Όταν ως κυβέρνηση φτάνεις να ξύνεις τον πάτο του βαρελιού και να παίρνεις τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων και των Περιφερειών και των Δήμων, σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε πολύ κακή κατεύθυνση.

Κομβικό σημείο όμως είναι η ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή ως Ένωση Περιφερειών αντιδράσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διότι δε θα ήταν δυνατό να αποδεχτούμε την κατάργηση της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης. Κανείς δεν αρνείται να βάλει πλάτη, αλλά όχι μ’ αυτό τον τρόπο, γι’ αυτό και εξ αρχής ζητήσαμε τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα και ως τέτοιο και μόνο το αποδεχτήκαμε. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα το μέτρο θα αρθεί. Λάβαμε αντίστοιχη δέσμευση κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας αντιλαμβανόμαστε την εθνική ευθύνη που έχουμε και αποδεχόμαστε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα μεταφέρουμε τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καθορίσουν τις επόμενες μέρες το τελικό ποσό που θα διαθέσουμε για τη χώρα».

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα και ζήτησε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, του οποίου διαχειρίστρια θα είναι η ίδια, με αναπληρωτή τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, ενώ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες διαχείριση θα έχει δικαίωμα να κάνει η κ. Καλλιόπη Μπαλλά με αναπληρώτρια την κ. Αναστασία Δράκου.