Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δεν αρνούμαι να παραιτηθώ. Δεν είμαι καρεκλάκιας. Ζητώ αξιολόγηση.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για το έργο μου στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης τόσο για την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών όσο και για την κατάργηση σπαταλών», λέει ο Στέργιος Φαρμάκης, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας.

 

68aa0227ce1aaa38c452ab4eaf17093d_L

«Εγώ είμαι επαγγελματίας στο αντικείμενο αυτό, το πτυχίο μου είναι διοίκηση επιχειρήσεων. Μπορεί ο κόσμος να ξέρει ότι είμαι ταυτισμένος με κάποιο πολιτικό χώρο, αυτό όμως είναι δευτερεύων. Ούτε αρνούμαι να παραιτηθώ, ούτε είμαι καρεκλάκιας και  βέβαια δεν είμαι άνεργος. Έχω επάγγελμα, θα επιστρέψω στο ιδιωτικό μου επάγγελμα. Η ένστασή μου είναι ότι θέλω να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος με βάσει τον οποίο διοριστήκαμε. Θέλουμε να αξιολογηθούμε. Είμαστε περίπου 90 διοικητές σε όλη την Ελλάδα. Εγώ για να διοριστώ εδώ έκλεισα το γραφείο μου, έδιωξα την πελατεία μου γιατί είναι αποκλειστικής απασχόλησης ο διοικητής. Προτίμησα τη θέση αυτή γιατί μου αρέσει πάρα πολύ το κοινωνικό έργο και από ιδεολογικής άποψης και ήθελα να προσφέρω σε μια τακτική περίοδο στο νοσοκομείο. Με τον κ. Κουρουμπλή έχω επικοινωνήσει και έχω ζητήσει ραντεβού. Τις επόμενες μέρες θα τον συναντήσω για να του κάνω και ενημέρωση για το έργο που έχει γίνει εδώ και ας αποφασίσει ο ίδιος. Ξαναλέω δεν αρνούμαστε να παραιτηθούμε. Δεν είμαι καρεκλάκιας αλλά θέλω να ακολουθηθεί και μια διαδικασία.

Συνέντευξη στην Ολυμπία Ευαγγέλου

Είστε διοικητής του νοσοκομείου πέντε χρόνια. Όταν αναλάβετε επιφορτωθήκατε την μεταφορά του νοσοκομείου στο νέο κτιριακό συγκρότημα. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε σε αυτή την διαδικασία;

 

21 Απριλίου 2010 διορίστηκα. Η μεταφορά του νοσοκομείου ξεκίνησε ακριβώς αμέσως. Όταν επισκέφθηκα πρώτη φορά το νέο κτίριο, τον Απρίλιο του 2010 υπήρχαν ακόμα μπάζα. Βέβαια, υπήρχε ένας βαθμός ετοιμότητας αλλά το κτίριο δεν μας δόθηκε τελειωμένο.

Από την πλευρά μου έκανα ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επίλυση 54 προβλημάτων, για παράδειγμα δεν υπήρχε πυρασφάλεια, ούτε σύνδεση με το νέο σύστημα τεχνολογίας οπτικών ινών, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το νοσοκομείο.

Καταρχήν, οι εγκαταστάσεις έπρεπε να καθαριστούν και να πλυθούν για να μπούν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.

Τα 54 προβλήματα λύθηκαν μέχρι τις 24 Αυγούστου του 2010, σε 4 μήνες και αμέσως μεταφέραμε τον εξοπλισμό και τις διοικητικές υπηρεσίες αλλά όχι τις ιατρικές πρώτης γραμμής. Αυτό το κάναμε 12 μέρες μετά στις 6 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο στάδιο τελείωσε με την προετοιμασία του κτιρίου, με την επίλυση δηλαδή των 54 προβλημάτων.

Στις 24 Αυγούστου κάναμε γενική δοκιμή και βάλαμε σε λειτουργία όλες τις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις. Στις 6 Σεπτεμβρίου ήρθαν και όλες οι κλινικές πρώτης γραμμής και οι ασθενείς με ασθενοφόρα.

 

Το νέο νοσοκομείο στεγάζεται σ΄ ένα σύγχρονο κτίριο, πολύ μεγαλύτερο από τις παλιές εγκαταστάσεις. Πώς το εκμεταλλευτήκατε αυτό, τι νέο δημιουργήσατε; 

 

Καταρχήν το τμήμα πρόληψης καρκίνου του μαστού με κεντρικό πυλώνα τον μαστογράφο, που δεν υπήρχε πριν. Αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αν αναλογιστείτε ότι η ανταπόκριση είναι τεράστια μέχρι και σήμερα. Έχουν εξεταστεί πάνω από 1000 γυναίκες της Πιερίας. 

Επίσης, ξεκινήσαμε διαβητολογικό και υπερτασιολογικό ιατρείο. 

Έχουμε τμήμα ενδοσκοπήσεων που δεν υπήρχε. 

Ουρολογικό τμήμα με ιατρικές εξετάσεις που δεν τις κάναμε πριν. 

Στο νέο νοσοκομείο δεν αναβαθμίστηκε απλά η ποιότητα των υπηρεσιών αλλά διευρύνθηκε και το εύρος των παροχών. 

Στο διοικητικό μέρος ολοκληρώσαμε τη μηχανογράφηση. Σήμερα όλα λειτουργούν ηλεκτρονικά. 

Τα εξωτερικά ιατρεία είναι πολύ περισσότερα δηλαδή είναι περισσότερες οι ειδικότητες. 

Επίσης, ξεκινήσαμε λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Το θέμα με τους ανασφάλιστους πώς το διαχειριστήκατε τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχαν δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης;

 

Δεν διώξαμε ποτέ κανένα και δεν παίρναμε λεφτά. Θα μπορούσαμε να βεβαιώσουμε αυτές τις οικονομικές υποχρεώσεις στην εφορία αλλά δεν το κάναμε. Ο ανασφάλιστος και χειρουργήθηκε και στα εξωτερικά ιατρεία εξετάστηκε.

Ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πλήρωνε ούτε το 5ευρω. Γενικώς, οι ανασφάλιστοι και οι άποροι αγκαλιάστηκαν από το νοσοκομείο αφού τους εξηγούσαμε ότι ήταν ένα θέμα που δεν ξέραμε πόσο θα το αντέξουμε. 

Μετά ήρθε η νομοθεσία του υπουργείου Υγείας που μας έλυσε τα χέρια, επιτρέποντας όλοι οι ανασφάλιστοι να καλύπτονται και να χρεώνεται στο υπουργείο υγείας το ποσό, το οποίο μας το έδινε ως επιχορήγηση.

Από τον περασμένο Μάϊο έγινε και νόμος από την προηγούμενη κυβέρνηση που μας κατοχύρωνε πλήρως. Και η νέα κυβέρνηση έδωσε την ίδια οδηγία.

Ο νέος υπουργός, κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε να βελτιώσει το νομικό πλαίσιο για την κάλυψη των ανέργων και των ανασφάλιστων.