Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Να υπάρξει μέριμνα

Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον καταρροϊκό πυρετό

6ceb7dde5110ba145a28888ec7582d0f_L

Μέριμνα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού και την αποτροπή του φαινομένου που πλήττει το εισόδημα των κτηνοτρόφων ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των υποίων και οι βουλευτές Πιερίας Ζήσης Ζάννας, Μπέττυ Σκούφα και Χάρης Τζαμακλής

 

Στην ερώτηση τους προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανσυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές ζητούν να υπάρξει μέριμνα τόσο για τον ίδιο τον αιτιολογικό παράγοντα όσο και για τους φορείς μετάδοσης, με την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης.

 

Επίσης, ζητούν να ενημερωθούν για το αν θα προχωρήσουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί των ζώων και από που θα καλυφθεί το κόστος τους, ώστε να μην επιβαρυνούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.

 

Όπως τονίζουν στο κείμενο της ερώτησής τους, από το Μάιο έως και το Νοέμβριο του 2014, στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα εξελίχθηκε μια πολύ σοβαρή επιζωοτία καταρροϊκού πυρετού των προβάτων. Αποτέλεσμά της ήταν η απώλεια ενός όχι ευκαταφρόνητου ποσοστού του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, η πτώση της γαλακτοπαραγωγής και οι αποβολές των εγκύων ζώων, με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των κτηνοτρόφων το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με την αγορά εντομοαπωθητικών και αντιβιοτικών φαρμάκων.

 

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές κρίνουν αναγκαία τη λήψη μέτρων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από τη νόσο.