Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Αλλάζει… πλευρό!

Στήριξη στον Βαρουφάκη, αλλά ο συντονισμός στον Τσακαλώτο

1df002457b06897b541d8d032847a3cb_L

Τη στήριξή της στον Γιάνη Βαρουφάκη επανέλαβε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, αποφασίστηκε η συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, όμως ο συντονισμός της ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσκαλώτο. Εκτός Brussels Group τίθεται ο Ν.Θεοχαράκης, στον οποίο ανατίθεται η συγκρότηση σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου: Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση. Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ.Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ.Τσακαλώτο. Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον γγ της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά. Στον γγ δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν.Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ.Χουλιαράκης.

Πιο συμπαθής στους δανειστές ο Τσακαλώτος Στον ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αναβάθμιση του ρόλου που θα παίζει στο εξής ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρεται και το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας, λόγω των χαμηλών του τόνων, σε σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Το Reuters υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση της ομάδας είναι αποτέλεσμα της σκληρής κριτικής που δέχθηκε «για την απόδοσή του στη Ρίγα», κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών. H Αθήνα, τονίζει το πρακτορείο βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία και προσπαθεί να βρει συμφωνία με τους «έξαλλους μαζί της πιστωτές» ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδοτική βοήθεια πριν ξεμείνει από χρήματα ή αθετήσει πληρωμές χρέους τον Μάιο. Η επιλογή σε ρόλο συντονιστή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, σημαίνει, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι «ο έχων σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομολόγος και καθηγητής, που είναι χαμηλών τόνων και οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας συμπαθούν περισσότερο» θα έχει στο εξής πιο ενεργό ρόλο στις πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ως προσπάθεια της Αθήνας να δείξει την αποφασιστικότητά της να δώσει τους δανειστές πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται, το Reuters, ερμηνεύει και τη σύσταση της νέας ομάδας υπό τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, που θα υποστηρίξει το έργο των τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ για συλλογή πληροφοριών στην ελληνική πρωτεύουσα.

ΝΔ: Παγιδευμένος στην επιλογή του ο Τσίπρας Σχολιάζοντας την αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης δήλωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση. » Αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί ήταν επιλογή της κυβέρνησης. » Ο κ. Τσίπρας είναι παγιδευμένος σε αυτή του την επιλογή, διότι αν προσπαθήσει να απεμπλακεί από τον υπουργό του, ομολογεί ότι ως τώρα απέτυχε η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε. » Τον πλαισιώνει με διαφορετικούς συνεργάτες, γιατί να τον διώξει δεν μπορεί και να τον κρατήσει όπως ήταν δεν το αντέχει».

ΠΑΣΟΚ: Ευνουχίζει τον Βαρουφάκη
Σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες από τις εκλογές, επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, στέγνωσε όλη η ρευστότητα φτάνοντας η χώρα στο αμήν και η κυβέρνηση αλλάζει τη διαπραγματευτική ομάδα.
«Ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη, αποσύρει τους συνεργάτες του και προσπαθεί να στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία. Τι συμβαίνει; Οι υπερήφανοι και σκληροί διαπραγματευτές προσδιορίζουν την ομάδα τους με βάση τις οδηγίες των ξένων ή κατάλαβαν πόσο επικίνδυνο για τη χώρα ήταν το παιχνίδι που έπαιζαν έως τώρα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης;» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει απάντηση στα στελέχη της και κυρίως στον ελληνικό λαό, τον οποίο γέμισαν ψέμματα και ψευδαισθήσεις.
«Ας καταλάβουν, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο, ότι ή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας, παραδεχόμενοι τις συκοφαντίες και τα ψέμματα πέντε ολόκληρων ετών ή θα καταστρέψουν τα πάντα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.