Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Βαρύτητα σε ζητήματα περιβάλλοντος

Στο Λουτράκι πραγματοποιήθηκε η τελευταία προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ, ενόψει του τακτικού συνεδρίου της

132e3b6b65667bd287fd2be2821ed408_L

Η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει βαρύτητα στα ζητήματα του περιβάλλοντος της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών, ανέφερε κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Τις βασικές προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών, παρουσίασε κατά την ομιλία του στην τελευταία προσυνεδριακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος και Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που όπως τόνισε, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του α΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας πρότεινε μεταξύ άλλων, ειδικά τιμολόγια της ΔΕΔΔΗΕ για κοινωφελείς εγκαταστάσεις και λειτουργίες των δήμων, ενώ για το Πράσινο Ταμείο τη διεκδίκηση της αποδέσμευσης του 50% των πόρων του για έργα περιβαλλοντικής ευθύνης των Δήμων μέσα από τη δημιουργία μίας διακριτής «Πράσινης» ΣΑΤΑ και της θεσμικής εκπροσώπησης της ΚΕΔΕ στη διοίκηση του Ταμείου.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ δίνει εξαιρετική σημασία και βαρύτητα στα ζητήματα περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος συνεδρίασε δύο φορές μέχρι σήμερα, όπου σχηματοποιήθηκε η ατζέντα με την οποία θα ασχοληθεί», τόνισε ο δήμαρχος Κατερίνης ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο κ. Χιονίδης, εξέφρασε την άποψη, πως η Επιτροπή θα αποτελέσει εργαλείο παραγωγής πολιτικής που θα οπλίσει με επιχειρήματα την Αυτοδιοίκηση, πέρα από νοοτροπίες, αντιξοότητες και εγκλωβισμούς της από το κεντρικό κράτος, με σημαντικές προτάσεις από εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακούς.

Από αυτές τις πρώτες προσεγγίσεις της Επιτροπής μας, είπε ο κ. Χιονίδης, έχουμε στόχο να αντλήσουμε πείρα από καλές αλλά και κακές πρακτικές, ιδέες και προτάσεις προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω. Να σημειωθεί πως τα συμπεράσματα της προσυνεδριακής συζήτησης, θα κατατεθούν για συζήτηση στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στον προσεχή μήνα, στις 7-9 Μαΐου, στη Χαλκιδική.