Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Ανέτοιμοι και για ευρώ και για… δραχμή!

Με τον Παύλο Γερουλάνο συνεχίστηκε ο προσυνεδριακός διάλογος του ΠΑΣΟΚ στην Κατερίνη

 

aa01d13accae1fbd745d9e7b147e00bc_L

 

«Είτε με το ευρώ, είτε με τη δραχμή, όπου κι αν πάμε, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι», σχολίασε ο πρώην υπουργός, εκτιμώντας οτι θα αντιμετωπισουμε τεράστιες δυσκολίες είτε μείνουμε στο ευρώ, είτε επιλέξουμε τη δραχμή. «Δεν έχουμε κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνουμε για καμία από τις δύο περιπτώσεις» υποστήριξε ο κ. Γερουλάνος

«Το ΠαΣοΚ έχει ανάγκη από ξεκάθαρες θέσεις» υποστήριξε από την Κατερίνη ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος, μέλος της Κ.Ε του ΠαΣοΚ, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που έχει ξεκινήσει το κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή περίπου το 60% των Ελλήνων είναι «πολιτικά ορφανοί» υποστήριξε ο κ. Γερουλάνος και από αυτό το ποσοστό το 40% κεντροαριστεροί! Ο σοσιαλιστικός χώρος αντιμετωπίζει πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη σε επίπεδο ξεκάθαρων θέσεων, υποστήριξε ο πρώην υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο θέμα ηγεσίας του κόμματος σημείωσε πως τον τελευταίο χρονικό διάστημα πάνε κι έρχονται οι ταμπέλες για το ποιός, τί και πώς, ωστόσο εκεί που θα πρέπει να δώσει απαντήσει το ΠΑΣΟΚ είναι το «ποιά Ελλάδα θέλουμε».

Νωρίτερα ο κ. Γερουλάνος απάντησε σε ερωτήματα των δημοσιογράφων, δίνοντας το στίγμα της δικής του παρουσίας στην Κατερίνη. Μιλώντας για τον προσυνεδριακό διάλογο, είπε πως πεποίθηση των στελεχών του κόμματος είναι ότι μέσα από αυτόν θα παραχθούν νέες θέσεις οι οποίες θα εκπροσωπούν το Κίνημα και θα είναι βασισμένες στο ιδεολογοπολιτικό πλαίσιο και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.

Για να μεταφράσεις τις αρχές και τις αξίες σου σε προτάσεις, οι οποίες αφορούν την κοινωνία σήμερα πρέπει να εμπλακεί όλο το κίνημα, όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν, έτσι ώστε αυτό που θα παραχθεί να είναι επίκαιρο και σημαντικό για τους πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν τα κόμματα και αποφασίζουν με βάση το τι παρουσιάζουν αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη χρονική περίοδο που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε συνέδριο και να αλλάξει ηγεσία, εκτίμησε ότι οι ώρες μπορεί να είναι «εξαιρετικά κρίσιμες» παρόλα αυτά, σε μια δημοκρατία, όση κι αν είναι η κρισιμότητα των καταστάσεων, οι δημοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να προχωρούν. «Η διαδικασία που αφορά την παραγωγή θέσεων ενός κόμματος είναι όσο σημαντική και η εκλογική διαδικασία ενός αρχηγού ή μιας εκλογικής αναμέτρησης. Δεν πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί με δικαιολογία την κρίση, διότι τότε, κάθε φορά που θα είχαμε μια κρίση, θα καταλυόταν η δημοκρατία. Είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία και εξαιρετικά σημαντική, ακριβώς για αυτόν το λόγο».

Απαντώντας για το εάν πραγματικά πιστεύει ότι μετά από όλα όσα έχουν συμβεί από το 2009, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανασυνταχθεί, διεκδικώντας κάτι περισσότερο από αυτό που πήρε στις τελευταίες εκλογές, εμφανίστηκε αισιόδοξος υπό… προϋποθέσεις. «Ναι το πιστεύω αυτό. Υπάρχουν όμως κάποιες συνθήκες μέσα από τις οποίες μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και για αυτό θα μιλήσουμε και στην Κατερίνη. Δεν μπορεί να ανασυνταχθεί κανένα κόμμα, δεν μπορεί να εκφράσει κάτι κανένα κόμμα, εάν δεν γίνει συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις και συνεχώς συζητάμε μόνο για πρόσωπα. Μια πολιτική διαδικασία δεν είναι ποτέ προσωποκεντρική. Βεβαίως τα πρόσωπα συμβολίζουν σημαντικά πράγματα, αλλά αν δεν έχεις επικαιροποιημένες θέσεις, που θα εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας, τότε είσαι καταδικασμένος στο να κάνεις επιφανειακές συζητήσεις και να μην μπαίνεις στην ουσία των πραγμάτων».

Για το αν θα ζήσουμε ένα…Grexit είτε στην Οικονομία είτε στο Ποδόσφαιρο (μιας και υπήρξε Υπουργός Πολιτισμού), σχολίασε: «Θα προτιμούσα να μην τα μπερδέψουμε… Επιπλέον δεν νομίζω οτι μπορώ να εκφράσω ολοκληρωμένα το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον αθλητισμό. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να ξέρει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι οτι αθλητισμός μπορεί να εξυγειανθεί. Δεν πιστεύω οτι για να εξυγιάνεις κάτι πρέπει να το κλείσεις. Είναι σαν να λέμε, οτι επειδή έχω κάποια θέματα με τη δικαιοσύνη, σταματώ τα δικαστήρια ή επειδή θεωρώ οτι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δημοσιογραφία, κλείνουμε τις εφημερίδες! Αυτή η λογική είναι λάθος. Και όταν ήμουν υπουργός υποστήριξα πως αν θέλεις να φτιάξεις τον αθλητισμό, πρέπει να τον διορθώσεις όσο υπάρχει αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο. Αν υπάρχει βούληση μπορεί να γίνει».

Για το Grexit στην οικονομία..
«Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος δυστυχώς υπάρχει. Και υπάρχει κυρίως λόγω της πιθανότητας οι εξελίξεις όπως συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή, να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα. Το ερώτημα δεν είναι αν θα μείνουμε στο Ευρώ ή αν θα πάμε στη δραχμή. Υπάρχει ένα πιο σοβαρό ερώτημα για το τι ελληνική κοινωνία θέλουμε. Αυτό το κομμάτι θέλει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και μια πολύ καλή προετοιμασία. Είτε με το ευρώ, είτε με τη δραχμή, όπου κι αν πάμε, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι. Θα αντιμετωπισουμε τεράστιες δυσκολίες είτε μείνουμε στο ευρώ, είτε επιλέξουμε τη δραχμή, γιατί δεν έχουμε κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνουμε για καμία από τις δύο περιπτώσεις»