Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Με αρχές δικαίου και ανθρωπισμού

a6995723a2d9cb129cf48ec0a4065a30_LΟ Χάρης Τζαμακλής για τον νόμο αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος

Στην πρώτη του ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας Βουλής ο Χάρης Τζαμακλής υπερασπίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, η ψήφιση το οποίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του ανέφερε ότι «το σχέδιο νόμου περιέχει σημαντικές διατάξεις που όχι μόνο εξυπηρετούν τον άμεσο στόχο του, δηλαδή την αναγκαία αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά εισάγουν καινοφανείς ρυθμίσεις βασισμένες στις αρχές του κράτους Δικαίου και του Ανθρωπισμού. Διαπνέεται από την φιλοσοφία ότι ο θεσμός της φυλάκισης δεν πρέπει να είναι εκδικητικός και ότι ο τρόπος έκτισης της ποινής πρέπει να τείνει στην ανάγκη επανένταξης του καταδικασθέντος στην κοινωνία.»

Κατέθεσε την άποψη ότι το σχέδιο νόμου μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την εισαγωγή της δημοκρατικής και ανθρωπιστικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλέγμα «αδίκημα – επιβολή της ποινής – έκτιση της ποινής» και για να καταστεί η Δικαιοσύνη πλήρως ανεξάρτητη και πυλώνας της Δημοκρατίας. Για τη σταθερή οικοδόμηση αυτής της φιλοσοφίας (υπό την έννοια της αποδοχής και της εμπέδωσής της από την κοινωνία) είναι αναγκαίο να εισαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις, όπως: Μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Αύξηση του αριθμού των δικαστών, Θέσπιση σώματος αποκλειστικά ποινικών δικαστών, Συνεχή επιμόρφωση των δικαστών στη βάση της διαρκώς εξελισσόμενης επιστήμης.

Εν συνεχεία κ. Τζαμακλής ανέλυσε την αιτιολόγηση της τροπολογίας που κατέθεσε μαζί με 28 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας για τα διόδια.

Ο βουλευτής Πιερίας μιλώντας για τις διατάξεις «Ρέππα» και «Βορίδη» ανέφερε οτι ποινικοποιούν μια ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας κατά χιλιάδων πολιτών, σε όλο το μήκος του άξονα της ΠΑΘΕ. «Η ποινικοποίηση αυτής της μορφής διαμαρτυρίας ως αντικείμενη στο Σύνταγμα είναι απαράδεκτη. Θεσπίσθηκε για να καμφθεί το κύμα διαμαρτυριών και για να τρομοκρατηθούν οι πολίτες. Η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονίζεται με τη στάση του κατά την ψήφισή της, αλλά και μετέπειτα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να δεχθεί την τροπολογία.