Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Υπέρ πατρίδος και… δανειστών;

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων και Περιφερειών

0bf09664cacd6481075f6f096ee22dc2_L

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (η δεύτερη σε μόλις τρεις μήνες διακυβέρνησης) το Κράτος υποχρεώνει Δήμους και Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίδραση από ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχες και δημάρχους. Την ΚΕΔΕ (η οποία συνεδρίασε εκτάκτως) ενημέρωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «βραχυχρόνιο δανεισμό» με καλό… επιτόκιο!

«Ο δανεισμός είναι βραχυχρόνιος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, συμπληρώνοντας πως θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης από τους δήμους.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι, αν ο κάθε δήμος επιθυμεί να κάνει ανάληψη από την Τράπεζα της Ελλάδος για ποσό κάτω του 10% των διαθεσίμων του, αυτό θα μπορεί να γίνει άμεσα.

Αν τα χρήματα που επιθυμούν είναι πάνω από το 10%, αυτό θα γίνεται εντός δύο ημερών και έπειτα από έγγραφο αίτημα, διευκρίνισε ο κ. Μάρδας, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχουν «να μην υπάρχουν φοβίες».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Επίσης, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι οι δήμοι δεν θα ειναι οι μόνοι που θα καταθέσουν πλεόνασμα, αν έχουν. Έφερε ως παράδειγμα την Αττικό Μετρό, η οποία πριν από 20 μέρες κατέθεσε 450 εκατ. ευρώ και πριν από τρεις ημέρες ζήτησε 150 εκατ. ευρώ και τα πήρε.

Για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι υπήρξαν απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι θα κατατεθούν τα χρήματα με 2,5% επιτόκιο, παραδέχτηκε, δε, ότι αν η κυβέρνηση χρειαστεί τα αποθεματικά, θα τα απορροφήσει σε ένα βραχυχρόνιο δανεισμό, διάρκειας δύο μηνών, σημειώνοντας πως «θέλουμε να έχουμε μια άνεση». Πάντως, ανέφερε ότι από το ΕΣΠΑ δεν θα αφαιρεθεί ούτε ένα ευρώ.

Στη συνεδρίαση έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων, όπου κυρίως εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο τα διαθέσιμα θα είναι στη διάθεση των δήμων.

Πολλοί δήμαρχοι τόνισαν ότι οι εμπορικές τράπεζες που έχουν κατατεθεί τα διαθέσιμα σήμερα εχουν μεγαλύτερο επιτόκιο, ενώ αρκετοί ακόμα ήταν και αυτοί που εξέφρασαν το φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον έλεγχο του Παρατηρητηρίου.

Πολλές ήταν και οι ερωτήσεις που σχετίζονταν με την ΠΝΠ που επέλεξε η κυβέρνηση, για να προωθήσει τη ρύθμιση.

Κατά τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι σκληρές εκφράσεις, με κάποιους να κάνουν λόγι για αιφνιδιασμό και να μιλούν για «χυδαίο και ανέντιμο τρόπο» της κυβέρνησης, καθώς και για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».

«Είστε μία από τα ίδια», είπαν κάποιοι δήμαρχοι στον αναπληρωτοί Υπουργό, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέμειναν να πάρουν απάντηση για το αν εξαρτάται από αυτή την κίνηση η σωτηρία της χώρας.

ΕΝΠΕ: Κίνηση πανικού της Κυβέρνησης

Ως κίνηση πανικού της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογηρου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στη Βουλή, για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον «εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης», τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η εν λόγω πράξη θίγει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και είναι προδήλως αντισυνταγματική και παράνομη δεδομένης και της αναδρομικότητας της. Εκφράζουμε την αγωνία μας για την πορεία του τόπου και το τέλμα στο οποίο μπορεί να οδηγηθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες και οι θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ. Καλούμε ως ΕΝΠΕ την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα, κατέληξε.

Με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τη υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε γραπτή του δήλωσει αναφέρει: «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σ’ αυτά…). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες. Οι περιφέρειες όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν και συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια γιατί για εμάς πάνω από όλα είναι η πατρίδα και οι Έλληνες. Από καιρό είχαμε διαβλέψει τον κίνδυνο, είχαμε προειδοποιήσει τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος όμως παρ’ όλες τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, σήμερα απώλεσε και τα τελευταία αποθεματικά αξιοπιστίας. Η πράξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των περιφερειών και θίγει την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.