Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Προτάσεις του Χάρη Τζαμακλή στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ο βoυλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, της οποίας είναι μέλος, τις παρακάτω προτάσεις, την Τετάρτη 15-4-2015, οι οποίες και υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή στο σύνολό τους:

e2b99f25f8abc46596073ed6d1d42d35_L 1. Να συμμετέχουμε μέλη της Επιτροπής στις εκδηλώσεις μνήμης που λαμβάνουν χώρα ανά την Ελλάδα σε Μαρτυρικές Πόλεις και σε Μαρτυρικά Χωριά. Η συμμετοχή μελών της Επιτροπής θα προσδώσει κύρος και στην Επιτροπή και στις εκδηλώσεις.

2. Να παροτρύνει η Επιτροπή πόλεις και χωριά, που έχουν υποστεί απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ή καταστροφές να ζητήσουν την αναγνώρισή τους ως Μαρτυρικών βάσει της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορεί να εμπλουτισθεί το υλικό και να βοηθηθεί το έργο της Επιτροπής σε ό,τι αφορά την πληρέστερη τεκμηρίωση του αιτήματος. Εκτός αυτού, θα προβληθεί η ιστορία αυτών των πόλεων και χωριών σε σχέση με τις ναζιστικές θηριωδίες και θα βοηθηθεί η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

3. Να αναζητήσει η Επιτροπή βιβλία, που αναφέρονται σε τοπικές θηριωδίες των ναζί (π.χ. για το Νομό Πιερίας γνωρίζω ότι έχουν εκδοθεί σχετικά βιβλία).

4. Να ζητήσει η Επιτροπή τη συνδρομή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δικηγορικών Συλλόγων, δεδομένου ότι από το έτος 1995 και μετά με πρωτοβουλίες τους και συνεργατικώς ασκήθηκαν ατομικές και ομαδικές αγωγές κατά του Γερμανικού Δημοσίου από θύματα πολεμικών δράσεων των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων (Π.Ε.Δ.), που εκπροσωπείται σήμερα δια του κ. Σαράντη Θεοδωρόπουλου.