Τα Ολύμπια Νέα

Κόσμος

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τις συμφωνίες με τη Ρωσία

«Αγωγός» για κέρδη 500 εκατ. το χρόνο, στο στόχαστρο λιμάνια και σιδηρόδρομοι

newego_large_t_1101_54490132

Παρότι όπως ειπώθηκε και από τους δύο ηγέτες ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε τίποτα» ωστόσο η κυβερνητική αντιπροσωπεία επιστρέφει με την πίστη ότι η Μόσχα θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της για…έμμεση χρηματοδότηση μέσω των επενδύσεων.

Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρωσικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.

Προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα, οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.

Τονίζουν επίσης ότι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική – έστω έμμεση – ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Επιπλέον σε ότι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν σε όσα χαρακτηριστικά τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.

Σε ότι αφορά τον αγωγό, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν και πάλι σε όσα είπε ο Πρόεδρος Πούτιν ότι «η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου».

Επισημαίνουν την ετοιμότητα που δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού καθώς είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».

Διευκρινίζουν ότι από τα λεχθέντα από τον Ρώσο Πρόεδρο προκύπτει πως η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.

Και, βέβαια, κατά τον Ρώσο Πρόεδρο ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην θέληση που εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος ώστε η Ρωσία να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης την απάντηση του Β. Πούτιν στην ερώτηση αν η Μόσχα θα διευκολύνει οικονομικά την Ελλάδα πως «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την απάντηση στην ίδια ερώτηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή».

«Υποβοηθητικά» έργα υποδομής

Ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε την έμμεση χρηματοδότηση όταν ρωτήθηκε αν θα βοηθήσει την Ελλάδα στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα.

« Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια.Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς και στα μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας και μέσω αυτών θα μπορούσαμε να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια…Αν θα υπάρξει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα απ αυτά μπορεί να καλυφθεί και κάποια αποπληρωμή. Δεν είναι αμιγώς οικονομική βοήθεια αλλά η υλοποίηση έργων υποδομής είναι υποβοηθητική» είπε ο Βλ. Πούτιν και σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες έχουν υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αγωγούς λιμάνια σιδηρόδρομους κλπ. Αλλά με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τις άλλες όπως παρατήρησε με έμφαση.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

Και ο Αλέξης Τσίπρας όμως απέρριψε με ένταση ότι η κυβέρνησή του έφτασε στην Μόσχα για να ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια ενώ ταυτόχρονα έστελνε αντιφατικά μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους.