Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Η Μόσχα, οι δανειστές και τα σενάρια για εκλογές εξπρές

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Euroworking group, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στην Μόσχα για επίσημη επίσκεψη στην Ρωσική Πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί με τον Β. Πούτιν εν μέσω αντιδράσεων από την Ευρώπη.

tsipras-moscue

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση από τη μία πλευρά… στραγγίζει τα αποθεματικά των κρατικών ταμείων προκειμένου να ανταπεξέλθει στις διεθνείς υποχρεώσεις της και να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και από την άλλη πλευρά έρχεται αντιμέτωπη με τις αντιθέσεις της.

Με διαμορφωμένο ένα πολιτικό σκηνικό πόλωσης όπου σοβεί ενδοκυβερνητική κρίση έρχεται όλο και πιο κοντά το σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο όπου η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα ζητήσει καταφύγιο στις κάλπες για να εγκρίνουν οι πολίτες την συμφωνία με τους δανειστές αλλά παράλληλα να διαμορφώσει νέους εσωτερικούς συσχετισμούς προσπαθώντας να βάλεις φρένο στις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές κρίσεις.

Το ταξίδι Τσίπρα στην Μόσχα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένει σημαντικές εξελίξεις όπου θα αναθερμάνουν τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, μεταξύ των οποίων η άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η διαγραφή προστίμων για την Ελλάδα λόγω μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίουμε βάση την αρχική συμφωνία των δύο χωρών και κοινοπραξίες και συνεργασία σε επίπεδο τεχνογνωσίας για την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει τη δυσφορία των Βρυξελλών για την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να διαμορφώσει προνομιακές συνεργασίες και σχέσεις με την Ρωσία.

Η …δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης προκαλεί τριβές στο εσωτερικό

Λίγες ώρες πριν είχε ολοκληρωθεί τις πρωινές ώρες της Τρίτης άλλη μία μαραθώνια σύσκεψη στην βουλή με αντικείμενο την εξεταστική για το Μνημόνιο όπου οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις για τις πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν την χώρα στην οικονομική κρίση.

Βαρύ κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν διαμορφώσει τα επεισόδια στις Σκουριές όπου ο αρμόδιος υπουργός Γ. Πανούσης ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου να παρέμβει η αστυνομία.

Η ενδοκυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή του άρθρου του Γιάννη Πανούση για τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και τις συγκρούσεις στις Σκουριές, η κόντρα του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με την Πρόεδρο της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις εξεταστικές επιτροπές της βουλής, και η μετωπική σύγκρουση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Φίλη με τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο για την ανάγκη εκλογών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στην συμφωνία με τους δανειστές είναι περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε καθημερινή βάση χωρίς ακόμα να έχουν έρθει μέτρα προς ψήφιση στην Βουλή.

Παράλληλα- ίσως για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση- υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου μετά από την επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στην οποία επιρρίπτει ευθύνες στο Πρ. Παυλόπουλο για την παρουσία του στην βουλή στην εκδήλωση για την δημιουργία επιτροπής για το χρέος στην οποία δεν είχαν κληθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κάλπες τον Ιούνιο;

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν απορρίψει το σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο καθώς τα στελέχη που υποστηρίζουν το εκλογικό σενάριο εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχτεί νικητής έχοντας απέναντί του κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συνέλθουν από τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου και έχοντας κερδίσει την αποδοχή των πολιτών στον βαθμό που θα έχει εφαρμόσει μέχρι τότε ένα τμήμα των προεκλογικών του δεσμεύσεων όσον αφορά τις επαναπροσλήψεις, τα κόκκινα δάνεια κτλ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι κάλπες τον Ιούνιο για νέες εκλογές θα λύσουν τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της κυβέρνησης και αλλαγές προσώπων για να αντιμετωπίσει τα διαλυτικά φαινόμενα που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας «δεν πρέπει η δημιουργική ασάφεια να γίνει …κυβερνητική πολιτική», και σημειώνει ότι «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει ενιαίο κόμμα έτσι και η κυβέρνηση οφείλει να ομογενοποιηθεί».

Σε κάθε περίπτωση οι ενδοκυβερνητικές κόντρες των τελευταίων ημερών έχουν αναδείξει τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής με το Μέγαρο Μαξίμου να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των κομματικών συσχετισμών και των απαιτήσεων της κοινής γνώμης και του μέσου πολίτη.