Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τη δυνατότητα να διευρύνουν τον αριθμό των σχολών που μπορούν να εισαχθούν δίνει το εξεταστικό σύστημα με το οποίο θα διαγωνιστούν του χρόνου οι μαθητές της τρίτης λυκείου.

paneladikes

Οπως, και να επιλέξουν με μεγαλύτερη ευελιξία -αναλόγως με το τέταρτο υποχρεωτικό μάθημα που θα επιλέξουν- το γνωστικό αντικείμενο σπουδών τους.

Το υπουργείο Παιδείας, στο νέο εξεταστικό σύστημα που θα είναι μεταβατικό, διατηρεί τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού Σπουδών, Θεωρητική, Θετική και Οικονομίας Πληροφορικής.

Αναλόγως με την ομάδα προσανατολισμού οι μαθητές θα διδαχθούν:

Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Αρχαία Ιστορία Κατεύθυνσης Λατινικά Λογοτεχνία Κατεύθυνσης Κοινωνιολογία Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Μαθηματικά Κατεύθυνσης Φυσική Κατεύθυνσης Χημεία Κατεύθυνσης Βιολογία Κατεύθυνσης ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) Διδασκόμενα Μαθήματα Ομάδας Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Μαθηματικά Κατεύθυνσης ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) Ιστορία Κατεύθυνσης ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) Κοινωνιολογία Τα Επιστημονικά πεδία ορίζονται ως εξής:

1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές) 2ο Επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές) 3ο Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής) 4ο Επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές) 5ο Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) Στις Εξετάσεις του σχολικού έτους 2015-16 οι μαθητές έχουν τις εξής δυνατότητες:

Α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο

Β) Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο. Θα πρέπει να επιλέξουν και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού)

Γ) Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

Δ) Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.

Για παράδειγμα, υποψήφιος της θεωρητικής ομάδας προσανατολισμού, αν επιλέξει ως τέταρτο υποχρεωτικό μάθημα τα Μαθηματικά, θα μπορέσει να διεκδικήσει την εισαγωγή του σε Παιδαγωγικές σχολές. Αν εξεταστεί στη Βιολογία, θα μπορεί να δηλώσει Ιατρικές. Αρα, η κάθε ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού, αλλά το τέταρτο μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Το πέμπτο προαιρετικό μάθημα, «ξεκλειδώνει» περισσότερες επιλογές των υποψηφίων σε σχολές. Ωστόσο, απομένει να ορίσει το υπουργείο Παιδείας τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, πράγμα που θα δώσει στους υποψηφίους την τελική εικόνα του νέου μεταβατικού εξεταστικού συστήματος.