Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Π.Ε. Πιερίας | ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

suntages_pasxa2011-600_156764_5552N2

Το  Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού καλεί τους εμπόρους να τηρούν τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς και  ενημερώνει τους πολίτες καταναλωτές με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Επίσης επισημαίνει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, μπορούν να απευθύνονται  στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (π.χ. μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.

        Τι πρέπει γενικά να προσέξετε;

 Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

 Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχιεκτόςψυγείουήεκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

 Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ” όπου προμηθεύεστε

τρόφιμα.

Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

 

 

 

 

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας :

Σφραγίδεςεπισήμανση

 

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικέςχώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρόκυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

 Τα αμνοερίφια εισαγωγήςαπότρίτεςχώρες, ελληνικήςήόχισφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

 Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.

Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, προσέξτε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα.

Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε γαλακτοκομικά προϊόντα :

 Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΜΗ ΟΡΘΕΣ.

Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τοσήμααναγνώρισης (οβάλσφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.

Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.

Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσίατου πελάτη.

Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

 

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αυγών :

Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού.