Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η παγκόσμια ημέρα του βιβλίου στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Πόρων με καλεσμένη τη συγγραφέα Κατερίνα Νίκα Μάνου

DSC01527

Την Πέμπτη 2 Απριλίου η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κατερίνα Νίκα Μάνου επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Νέων Πόρων μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Τζημαγιώργη Δήμητρας και του Συλλόγου Γονέων των Σχολείων. Η συγγραφέας, συνοδευόμενη από την εικονογράφο Κλαούντια Χαν, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη διδακτική πρόταση προσέγγισης του καινούργιου της βιβλίου «η μέρα αρχίζει ξανά» με πλούσιο παιδαγωγικό υλικό που κινητοποίησε την ενεργητική συμμετοχή όλων των παιδιών του σχολείου.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο δωδεκάχρονος Θάνος ονειρεύεται να κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη στο διάστημα και στους εννέα πλανήτες, αλλά τελικά κάνει εννέα ανακαλύψεις στη γη, στο σπίτι και στο σχολείο, που του μαθαίνουν να ζει την ομορφιά της κάθε στιγμής στην καθημερινότητά του.

DSC01480

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αναδιήγηση  του βιβλίου από τη συγγραφέα  και «διερεύνηση των κρυμμένων μηνυμάτων του» από τα παιδιά. Κατόπιν η συγγραφέας παρότρυνε τα παιδιά να γίνουν μικροί ποιητές διασκευάζοντας  την τρίτη ιστορία του βιβλίου (η φίλη μου η Γαλήνη) και γράφοντας, με τη βοήθειά της, ποιήματα με θέμα: αντιμετωπίζοντας τη γκρίνια της Γαλήνης.

Τα παιδιά βρήκαν στη συνέχεια καινούργιους τίτλους για το βιβλίο και προσέγγισαν την τέχνη της ζωγραφικής με τη βοήθεια της εικονογράφου. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων ήταν τα μηνύματα που έγραψαν τα  παιδιά σε μεγάλο ταμπλώ που ετοίμασε η εικονογράφος, με αφορμή την έβδομη ιστορία του βιβλίου (ο χαλβάς) που αναφέρεται στην περιθωριοποίηση και τον σχολικό εκφοβισμό,  προκειμένου να σπάσουν τον τοίχο που τους χωρίζει από τον συμμαθητή τους και να τον πλησιάσουν.

DSC01494

Στο τέλος τα παιδιά έπαιξαν στην αυλή το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού: με τη βοήθεια ενός «ουρανογράμματος»  βρήκαν τους εννέα πλανήτες που βρίσκονταν κρυμμένοι στην αυλή, απάντησαν στις εννέα ερωτήσεις, μία ερώτηση για κάθε  ιστορία του βιβλίου και βρήκαν τον κρυμμένο θησαυρό που περιείχε μία κάρτα για κάθε παιδί με ένα ποίημα για τη μέρα του παιδικού βιβλίου γραμμένο με αγάπη για τα παιδιά από τη συγγραφέα:

 

Θέλω να ταξιδέψω σε μέρη μακρινά,

να δω και να γνωρίσω του κόσμου τα παιδιά

να μάθω πώς διαβάζουν, πώς παίζουν στο σχολειό,

να γίνουμε παρέα εκείνοι όλοι κι εγώ!

 

Μα πώς να ταξιδέψω παντού σε όλη τη γη;

Να πάρω ένα τρένο, την πρώτη τη γραμμή;

Να πάρω αεροπλάνο ψηλά να ανεβώ,

κι άραγε θα μπορέσω τον κόσμο όλο να δω;

Το βρήκα! Ούτε με τρένο, ούτε με αεροπλάνο

τον κόσμο θα γνωρίσω τον τόσο πια μεγάλο,

ούτε και με καράβι, μα ούτε και με πλοίο,

λέω να ταξιδέψω μ” ένα καλό βιβλίο! Η εκδήλωση τελείωσε με προσφορά δώρων από τη Διεύθυνση των Σχολείων στη συγγραφέα και την εικονογράφο   και παράθεση μπουφέ από τον Σύλλογο Γονέων.

DSC01500

DSC01506

DSC01507

DSC01518

DSC01522 - Αντιγραφή