Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

ΟΜΙΛΙΑ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

1

Ένας γόνιμος διάλογος για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη και απασχόληση αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απριλίου, στο Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσια Διακυβέρνησης του Έλληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης ο οποίος αφόπλισε το ακροατήριο με το χαρισματικό του λόγο και τις «αλήθειες» που συμμερίστηκε για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας  και κυρίως τη διαχείρισή τους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Επίσης, ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο κ. Ταξιάρχης Σαρδέλης, Ειδικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου -Στρατηγός (ε.α.), ο οποίος παρουσίασε τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Μάρκος Κουλούμογλου.

Στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων και διατυπώσεων από τους παρευρισκόμενους ενώ, κατά κοινή ομολογία, η εκδήλωση «εξέπληξε ευχάριστα» το ακροατήριο για το εύρος των πραγμάτων που ακούστηκαν δίνοντας απαντήσεις στους προβληματισμούς του νεοέλληνα.

2

 Μάρκος Κουλούμογλου – Αντιπρόεδρος ΕΒΕ Πιερίας

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Κουλούμογλου σημείωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι το όπλο για την ανάπτυξη. Το μεγάλο ερώτημα όμως που οφείλουμε με εντιμότητα να απαντήσουμε είναι, αν οι μεταρρυθμίσεις ,έτσι όπως λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, οδηγούν στο δρόμο της ανάπτυξης». Ο κ. Κουλούμογλου έδωσε την αριθμητική αποτύπωση της οικονομικής κρίσης τονίζοντας ότι «στο 25%  έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2008 μέχρι και σήμερα ενώ στο 25,8%  φτάνει το ποσοστό των Ελλήνων που παραμένουν εκτός εργασίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία» και κατέληξε λέγοντας ότι «η χώρα μας δεν έχει άλλα περιθώρια για πειραματισμούς και προχειρότητες. Χρειαζόμαστε ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό που να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Και επακόλουθα να διατυπώσουμε αυτές τις θέσεις με καθαρότητα και επιχειρήματα προς πάσα κατεύθυνση ζητώντας πραγματική υποστήριξη με στόχο την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, τη σταθερή εργασία, το υγιές επιχειρείν και όχι απλές ενέσεις δόσεων για τη βιωσιμότητά μας».

Ταξιάρχης Σαρδέλης, Ειδικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης – Στρατηγός (ε.α.)

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Σαρδέλης αναφέρθηκε στους στόχους και τις αρχές του Ινστιτούτου: «αποστολή του Ινστιτούτου είναι η προώθηση της αριστείας στην Οικονομική Πολιτική και τη Δημόσια Διακυβέρνηση της Ελλάδας. Όραμα είναι η εφαρμογή ουσιαστικών αλλαγών μέσω υιοθέτησης καινοτόμων ιδεών και παραγωγικών λύσεων που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αρχές είναι η Υπευθυνότητα, η Διαφάνεια, η Αξιοκρατία και η Συνεργασία στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Βίο». Στη συνέχεια, παρουσίασε τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας, που συνοψίζονται ως εξής: «Κατά την πενταετία 2010-2014, το 54% του πολιτικού έργου προωθήθηκε από Υπουργικές Αποφάσεις (34%) και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (20%). Στο σύνολο της πολιτικής δραστηριότητας των Λοιπών Υπουργείων, για την περίοδο 2010-2014, μεγάλος όγκος πολιτικού έργου παρατηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σχετικά με το σύνολο της πολιτικής δραστηριότητας ανά Κλάδο για την πενταετία, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει η Διοικητική Μεταρρύθμιση, Μείωση της Γραφειοκρατίας και Fast Track με ποσοστό 19%, ακολουθούν τα Δημοσιονομικά, Φοροεισπρακτικά, Μισθολογικά και Συνταξιοδοτικά και η Ενέργεια και Περιβάλλον με 8% αντίστοιχα. Η Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Επενδυτικό Περιβάλλον με 7% και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με 7%. Τέλος, οι Λοιποί Κλάδοι αποτελούν το 51% του συνόλου του πολιτικού έργου».

3

Γιάννος Γραμματίδης – Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Ο κ. Γραμματίδης ξεκίνησε την ομιλία του ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ως εξής: «Όποτε περιμέναμε την τρόικα εντείνονταν η μεταρρυθμιστική δράση, όταν έφευγε η Τρόικα έπεφτε η μεταρρυθμιστική δράση. Αυτά είναι στοιχεία σοβαρότητας του ελληνικού κράτους από το 2010 μέχρι σήμερα».

Ο κ. Γραμματίδης με το ρητορικό και χαρισματικό του λόγο καθήλωσε το κοινό αναλύοντας με επιχειρήματα το τι συμβαίνει από το 2010 μέχρι σήμερα, ποιες είναι οι μεγάλες αλήθειες και από την άλλη πλευρά τι έφταιξε για να φτάσουμε μέχρι εδώ»: «Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το τι έφταιξε γιατί αν δεν το γνωρίζουμε και δεν το συνειδητοποιήσουμε είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνουμε επιλογές για το αύριο και ποιος είναι ο καλύτερο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Εκείνο που καταλάβαμε επίσης είναι ότι τον καλύτερο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την έξοδο από την κρίση και για να περάσουμε σε μια περίοδο ευημερίας και ανάπτυξης είναι μόνον λύσεις που έρχονται μετά από διάλογο με τους πολίτες. Έχουμε κουραστεί έως απογοητευτεί από το πολιτικό μας προσωπικό και, όσο κι αν μιλάμε μ’ αυτό, το μόνο που γίνεται είναι να αυξάνονται τα προβλήματά μας και μεγαλώνει η κρίση».