Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η ευκαιρία… της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»

Επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έλαφος και Ρυάκια

cd9ce993b37c5d7defc35fa16c0e3694_XL

Πρόσφατα στο νομό, δύο περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κατολισθήσεων. Συνήθως όταν ακούμε τον όρο αυτό μας έρχεται στο μυαλό φυσική καταστροφή στην οποία επεμβαίνουν τα σώματα ασφαλείας και όλα τα μέσα που μπορεί να διαθέσει μια σύγχρονη πολιτεία.

Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα προκλήθηκαν στις 11 Μαρτίου στις περιοχές Ελάφου και Καταλωνίων λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα οι δήμοι Κατερίνης και Πύδνας Κολινδρού αντίστοιχα, να ζητήσουν την συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια με τη σειρά της και αφού ο αναπληρωτής διευθυντής πολιτικής προστασίας μαζί με τον προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας Πιερίας έσπευσαν στις περιοχές ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη, ο οποίος υπέβαλε αίτημα στον υπουργό για να κηρυχθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τρεις μέρες μετά το αίτημα της Περιφέρειας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κήρυξε τις δύο περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 30 Μαϊου 2015.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Ψυρίλλος, γεωλόγος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Κατερίνης, ο δήμος άμεσα προέβη σε σήμανση και περίφραξη της περιοχής κλείνοντας τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Έλαφο με τα Καταλώνια. Στόχος του δήμου είναι να μην προκύψει κίνδυνος σε ανθρώπινες ζωές αλλά και να προστατεύσει την περιουσία των κατοίκων του οικισμού. Το φαινόμενο αν και επηρεάζει 130 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων ωστόσο, έτσι όπως εξελίχθηκε αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τον οικισμό, συμπληρώνει.

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του φαινομένου, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του, την καταστροφή του οδικού δικτύου, του δικτύου ύδρευσης, άρδευσης, του τηλεφωνικού δικτύου αλλά κυρίως την προστασία ζωής, εξηγεί ο κ. Ψυρίλλος. Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει πως «για να γίνει μια αποκατάσταση κατολίσθησης πρέπει να έχει αποκλιστεί η πιθανότητα το φαινόμενο να εξελιχθεί κάτι που μπορεί να διαρκέσει και ένα χρόνο».

Επίσης, αν κριθεί η αποκατάσταση πολύ ακριβή σε σχέση με το τελικό όφελος μπορεί να αποφασιστούν κάποιες πρόχειρες ενέργειες, να διευθετηθούν οι δρόμοι, να διευθετηθούν τα δίκτυα και αφού το φαινόμενο εξελιχθεί και εκτονωθεί, μετά να γίνουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στα χωράφια. «Αν αποφασίσουμε να κάνουμε μελέτες σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή γεωτρύπανο δεν μπορεί να μπει μέσα να δουλέψει, όταν «περπατάει» το έδαφος. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν διακινδυνεύεις ούτε τα μηχανήματα, ούτε ανθρώπους που δουλεύουν», τονίζει.

Από την πλευρά του δήμου Κατερίνης έχει σταλεί έγγραφο στο ΙΓΜΕ ώστε ειδικό κλιμάκιο να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα γίνουν μελέτες, αν θα τις αναλάβουν οι ίδιοι, τι θα περιλαμβάνουν και πόσο θα κοστίζουν. Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ενδέχεται ο δήμος να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις ιδιωτών έχει γίνει αναγγελία από τον ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) του ΕΛΓΑ όπου έγιναν δηλώσεις ζημιάς και αφορούν το φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή σιτηρά και δέντρα αλλά όχι τα χωράφια αυτά καθεαυτά.

Για την διευκόλυνση των διαδικασιών Όπως αναφέρει η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κατερίνης, κ. Πεταλίδου, βάσει του νομού του Ξενοκράτη που αφορά την πολιτική προστασία, η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μιας περιοχής έγκειται στο γεγονός ότι ένας φορέας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με τα δικά του μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, για αυτό το λόγο ζητάει τη συνδρομή ανώτερου φορέα, δηλαδή της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του κράτους. «Σε αυτή τη φάση ζητήσαμε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης γιατί το συγκεκριμένο φαινόμενο για να μελετηθεί, να αποκατασταθεί, να διαπιστωθεί για ποιο λόγο προκλήθηκε χρειάζεται τη συνδρομή ειδικού τεχνικού προσωπικού που δεν διαθέτουμε».

Το σημαντικότερο όλων είναι πως η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξασφαλίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών αντιμετώπισης της κατάστασης όσον αφορά τις μελέτες και τα έργα. Αν ο δήμος ή η περιφέρεια ή όποιος άλλος φορέας προκηρύξει μια μελέτη για την αποκατάσταση φαινομένου έκτακτης ανάγκης παρακάμπτει τις διαδικασίες δημοπρασίας, διαγωνισμού, ανάθεσης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά και εξασφαλίζει των αποκλεισμό ενστάσεων σε αυτά επιταχύνοντας έτσι όλες τις διαδικασίες εκπόνησης μελετών και κατασκευής έργων.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επισημαίνει πως συνήθως οι κηρύξεις έχουν ένα χρονικό περιθώριο ενώ η απόφαση αυτή βάσει του νόμου παίρνει παράταση, αν δηλαδή μέχρι 30 Μαΐου δεν έχει τελειώσει η αποκατάσταση μελέτης του φαινομένου.
Ο.Ε.