Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Στον αέρα η συμφωνία

Ποια μέτρα δίνει η Αθήνα, τι ζητούν οι δανειστές

klepsidra-600x310

Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία θα επιτρέψει να μπει «ζεστό», ευρωπαϊκό χρήμα στα κρατικά ταμεία, για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Αύγουστο.

Αν και οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες είναι μαραθώνιες, κοινοτικοί παράγοντες διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας και ακολούθως η εκταμίευση, με δεδομένο ότι απαιτείται εξαντλητική εξειδίκευση και κοστολόγηση όλων των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων ενδεχομένως να τελειώσουν έως την Τετάρτη, εάν η ελληνική πλευρά δώσει όλες τις διευκρινίσεις που θέλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών έτσι ώστε να συνεδριάσει η ομάδα εργασίας του Eurogroup. Εάν γίνει αυτή η συνεδρίαση ανάβει και το «πράσινο φως» για τη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάντως, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρουσίασε το Σαββατοκύριακο στους εκπροσώπους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στις Βρυξέλλες μέτρα που δεν είχαν αξιολογηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των ελληνικών προτάσεων να μην γίνει εξαρχής αποδεκτό, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης.

Ετσι, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε μηδενικό σημείο.

Όμως οι υποχρεώσεις της χώρας μέσα στις επόμενες 15 ημέρες είναι ανελαστικές. Ο «Γολγοθάς» για τα κρατικά ταμεία αρχίζει πριν καν μπει ο Απρίλιος.

Στην εκπνοή του Μαρτίου, θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά καλύπτονται οριακά από τα repos με τα ρευστά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου.

Στις 8 Απριλίου υπάρχει έκδοση εντόκων γραμματίων για να ανανεωθούν 1,4 δισ. ευρώ. Η δυσκολία της έκδοσης είναι ότι πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές περίπου 750 εκατ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκδοση. Με εντολή του Μάριο Ντράγκι, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το «κενό». Μια ημέρα μετά, στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν 448 εκατ. στο ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν υφεσιακά μέτρα.

Η συζήτηση για τη λίστα είναι γεμάτη «αγκάθια». Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το taxis, κληρώσεις αποδείξεων και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Εάν συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία.

Στο Ασφαλιστικό, οι δανειστές ζήτησαν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση 90% στις επικουρικές. Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ προοιμίου αυτές τις εισηγήσεις και αντιπροτείνει αντικίνητρα για τις πρόωρες συντάξεις και διοικητική ενοποίηση Ταμείων.

Σε ό,τι αφορά στο Εργασιακό, η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συζήτηση για ομαδικές απολύσεις και σχεδιάζει τη σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού και την ενεργοποίηση των κλαδικών συμβάσεων.

Στο θέμα του μειωμένου ΦΠΑ επανέρχεται η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στα αποκαλούμενα «πλούσια» νησιά, η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής σημειώνει ότι το πλαίσιο είχε στόχο να προστατεύσει τα νησιά της άγονης γραμμής.»Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια πχ από την Κρήτη. Ωστόσο μια τέτοια ευθυγράμμιση είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ» υποστηρίζει η κ. Βαλαβάνη.

Πολιτικά κόμματα

Εν όψει των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του.»Αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό» δηλώνει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα Real News.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς καλεί την κυβέρνηση να βιαστεί και παρέχει στήριξη για τα νομοσχέδια που θα απαιτηθούν, αλλά όχι εν λευκώ.»Να μην κάνουν το λάθος να μας θεωρήσουν δεδομένους. Δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε. Και κυρίως δεν θα στηρίξουμε νέες φορολογικές επιδρομές. Δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνουν οι “μαθητευόμενοι μάγοι’» τονίζει.