Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ασφυξία:Ούτε ευρώ στην Αθήνα χωρίς λίστα και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Πενθήμερη προθεσμία

ασφυξια

Σφίγγει συνεχώς η θηλιά της έλλειψης ρευστότητας προς την Ελλάδα από την Ευρώπη καθώς η συνεδρίαση του EuroWorking Group μπλόκαρε και την αποδέσμευση του 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δόθηκαν στον EFSF για νομοτεχνικούς λόγους.

Έτσι η κυβέρνηση «τρέχει» ώστε να κλείσει και να κοστολογήσει πλήρως τη λίστα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και αυτή να φτάσει στα χέρια των θεσμών το αργότερο έως την Δευτέρα σύμφωνα και με τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ είπε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο είπε πως του τηλεφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αν και τις προηγούμενες ημέρες ήταν απαισιόδοξος, τώρα αισιοδοξεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Την ίδια στιγμή πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμα κι αν το Eurogroup εγκρίνει την ελληνική λίστα αυτό δεν θα σημάνει και άμεση ροή ρευστόητας καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν να νομοθετούνται πρώτα τα συμφωνηθέντα προτού ανοίξουν τη «στρόφιγγα» των χρημάτων.

Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 2 δισ. από τον ELA. Αίσθηση πάντως προκαλεί η φράση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρυφάκη, ο οποίος ακούγοντας πολίτες να του εκφράζουν τη συμπαράστασή τους απάντησε: «Να είσαστε μαζί μας και μετά τη ρήξη».

Μαξίμου: Στέλνει άμεσα τη λίστα Από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Groupδιεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου «προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως υπήρξε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Οπως σημειώνουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Κατά τη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε (έπειτα από εντολή του Γερούν Ντάισελμπλου) το ελληνικό αίτημα για επιστροφή 1,2 δισ. του ΤΧΣ.

Η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, ωστόσο, δεν έφερε το πράσινο φως παραπέμποντας τις αποφάσεις για το 1,2 δισ. στο διοικητικό συμβούλιο του EFSF, καθώς η τελική απόφαση είναι δική του αρμοδιότητα.

Ωστόσο, από τον EFSF φέρεται να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει παραπάνω χρήματα και δεν υφίσταται overpayment από το ΤΧΣ στον EFSF. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πάρει η Ελλάδα την ανάσα του 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως υπάρχει νομικό κώλυμα στο συγκεκριμένο ζήτημα και αναφέρουν πως με αυτό θα ξανασχοληθεί το Euro Working Group, αλλά στην πορεία.

ΕΚΤ: «Ανάσα» 1,3 δισ. αλλά και συστάσεις

Κι ενώ η αρνητική τροπή που πήραν οι εξελίξεις στο ΤΧΣ γέμιζε με «σύννεφα» την ελληνική κυβέρνηση ήρθε μικρή χείρα βοηθείας από την Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τον ELA κατά 1,3 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι μεγάλη χρηματοδοτική «ανάσα» στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το όριο χρηματοδότησης αυξάνεται σε άνω των 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως δεν θα «μαλακώσει» τόσο εύκολα, καθώς, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για τις ελληνικές τράπεζες στα έντοκα γραμμάτια σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά.

Αγώνας δρόμου για πληρωμές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 5,2 δισ. μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ, οι Ευρωπαίοι «κλείνουν» τη μια μετά από την άλλη τις «πηγές» χρηματοδότησης, με προφανή στόχο να σύρουν την κυβέρνηση σε μια λίστα μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μην «σκάσουν» τα κρατικά ταμεία, υπό το βάρος των εσωτερικών και εξωτερικών της υποχρεώσεων.

Ως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Για μισθούς 465 εκατ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 860 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη συναλλαγματικών κινδύνων άλλα 400 εκατ. ευρώ.