Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις / Κόσμος

Η επίλυση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει αναδειχθεί από εθνικό σε πανευρωπαϊκό θέμα

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Σουηδίας για το ελληνικό ζήτημα – Άρθρο της Λιτοχωρίτισσας Ευαγγελίας Βάραγκα από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας

omilia prothipourgou souidias-001

Σ’ ένα κατάμεστο από φοιτητές αμφιθέταρο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, αναμεσα στους οποίους και πολλοί Έλληνες, μίλησε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven (πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή όπως η κρίση στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό κλπ. ενω στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τέθηκε για ακόμη μία φορά το θέμα της Ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Ερωτηθείς για την άποψη της Σουδίας σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα ο Σουηδός Πρωθυπουργός απάντησε ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η οποία μοιάζει μ’ αυτήν στην οποία βρισκόταν η Σουηδία στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Παρόλο που η Σουδία δεν συμμετέχει άμεσα στην διαδικασία επίλυση του ελληνικού ζητήματος, ωστόσο θεωρούμε ότι η εξεύρεση λύσης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρώπη.» Ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «Πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα, ωστόσο και η Ελλάδα πρέπει να συμβάλλει σε αυτό με όποιον τρόπο μπορεί.»

Μετριοπαθής, διπλωματικός ή απλά ουδέτερος; Σε κάθε περίπτωση η επίλυση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει αναδειχθεί από εθνικό σε πανευρωπαϊκό θέμα.

Γκέτεμποργκ, 23-3-2015

Ευαγγελία Βάραγκα

Δικηγόρος-Μεταπτυχιακή Φοιτητρια Ευρωπαϊκών Σπουδών

του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.