Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Πόλεμος» για τα σκουπίδια στη νότια Πιερία με αφορμή την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη

Εντάσεις, ενστάσεις και απειλές

b27d809185060591ba5eee6525dc539a_XL

Δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, η Περιληπτική Διακήρυξη του Δήμου Δίου Ολύμπου του Διεθνούς Διαγωνισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου. Ο προϋπολογισμός του έργου (για δύο συν ένα χρόνο) πλησιάζει με το ΦΠΑ τα 3 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Οι 950.000 ευρώ ετησίως που θα δαπανήσει ο Δήμος Δίου Ολύμπου για δύο κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της Πιερίας (και ιδιαίτερα προβληματικές στον τομέα της καθαριότητας) στάθηκε η αφορμή εντάσεων και ενστάσεων από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αργότερα μεταφέρθηκε (μέσω επιστολών) και στον τύπο.

Την «παντιέρα της επανάστασης» σήκωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης (και πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας επί διοίκησης Γ. Παπαθανασίου) κ. Βροχαρίδης, ο οποίος προχώρησε σε σειρά «καταγγελιών».

Το «γάντι σήκωσε» η διοίκηση του Κώστα Δημόπουλου, η οποία ως όφειλε απάντησε, αφού πρώτα (σύμφωνα με τον κ. Βροχαρίδη, αλλά και δημοσιογράφων) επιχείρησε να «εκφοβίσει» μέσα ενημέρωσης, ώστε να μην δημοσιευθεί η επιστολή του πρώην αντιδημάρχου. Η εμμονή κάποιων σε πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, δεν μας πτοεί…

Του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Στην πρώτη του επιστολή ο κ. Βροχαρίδης, (μέχρι να μπερδέψει το ρόλο του δημοτικού συμβούλου με εκείνον του εισαγγελέα), έθεσε πραγματικά ερωτήματα σχετικά με τη σύμβαση και το ύψος της τα οποία προφανώς η διοίκηση του Δήμου Δίου Ολύμπου δεν αποσαφήνισε επαρκώς τουλάχιστον στα δημοτικά συμβούλια που είχαν προηγηθεί.

 

Όλες οι πλευρές, ξεκίνησαν τη συζήτηση για την καθαριότητα των συγκεκριμένων περιοχών, έχοντας ως δεδομένο ότι η μέχρι σήμερα εικόνα ήταν έως και ντροπιαστική για το τουριστικό προϊόν που «λανσάρει» η Πιερία. Πάμπολλες φορές η «Επτά» ανέδειξε ζητήματα καθαριότητας στη νότια Πιερία, που αποτέλεσαν κακή εικόνα για το νομό μας.

 

«Αόριστη, πρόχειρη, ελλιπή και σίγουρα πανάκριβη» χαρακτήριζε τη μελέτη (που προβλέπει 950.000 ευρώ ετησίως για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη), επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση (πλην του κ. Δημητριάδη) την καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο την καταψήφισε κυρίως λόγω του ακριβού κόστους, αλλά και επειδή θεώρησε πως οι όροι δεν διασφαλίζουν επαρκώς τον Δήμο σε περίπτωση οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με τον ανάδοχο εργολάβο.

 

Συνεχίζοντας, ο κ. Βροχαρίδης εξέφρασε την αντίθεσή του και με τον όρο της προκήρυξης στον οποίο αναφέρεται ότι  για να λάβει κάποιος μέρος στον διαγωνισμό, θα πρέπει «Να διαθέτει σε ισχύ δύο (2) τουλάχιστον βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης εργασίας αποκομιδής απορριμμάτων τουλάχιστον ίσης αξίας έκαστη με το δημοπρατούμενο έργο από ΟΤΑ την τελευταία τριετία που θα βεβαιώνεται με Πιστοποιητικό Καλής Εκτέλεσης και Αντίγραφο της Σύμβασης».

 

Αν και αυτός ο όρος, σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο «ακούγεται ευνοϊκός για το Δήμο», όπως υποστηρίζει ο ίδιος (αφού έκανε τη σχετική έρευνα) «υπάρχουν μόνο δύο Δήμοι την τελευταία τριετία που έχουν υπογράψει συμβάσεις σε αυτό το ύψος και όλως τυχαίως και οι δύο συνεργάζονται με την ίδια εταιρία».

 

Αυτό σημαίνει, συνεχίζει ο κ. Βροχαρίδης, «πως στο διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος μόνο μία εταιρία (η συγκεκριμένη που συνεργάστηκε με τους δυο Δήμους που προανέφερα) η οποία γνωρίζοντας ήδη πως παίζει μόνη της, η προσφορά που θα δώσει θα είναι η πιο κερδοφόρα για την ίδια και σε καμία περίπτωση για τον Δήμο.» Ουσιαστικά, ο πρώην αντιδήμαρχος, «κατηγορούσε» τη διοίκηση του Δήμου για «φωτογραφικό» διαγωνισμό, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή «να ρίξει ξανά μια ματιά σε όλες τις μελέτες που ανατέθηκαν απευθείας έως τώρα, να δει και τα κόστη αλλά και την αναγκαιότητα αυτών.»

 

Το σημείο πάντως, που φαίνεται να εξόργισε το δήμαρχο, είναι το (εισαγγελικό) ερώτημα του κ. Βροχαρίδη «για ποιο λόγο να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο (τη συγκεκριμένη προκήρυξη) σε βάρος του Δήμου, αν δεν έχει προσωπικό όφελος και ποιο είναι αυτό».

 

Η απάντηση της διοίκησης.

 

Άμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης στην επιστολή του κ. Βροχαρίδη, η οποία αν και δίνει πειστικές απαντήσεις, στην προσπάθεια να αποδομήσει τα επιχειρήματα της «άλλης πλευράς», δεν αποφεύγει το «γλίστρημα» στην ειρωνεία.

 

Αφού αρχικά χαρακτηρίζει τα όσα υποστηρίζει ο πρώην αντιδήμαρχος απόλυτα συκοφαντικά, υπενθυμίζει ότι η προκήρυξη προβλέπει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, σημειώνοντας πως «οι Δήμοι της Χώρας με ανατεθείσα την υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτες, ετήσιου προϋπολογισμού άνω των 1.000.000 + ΦΠΑ ευρώ, και όχι των 850.000 + ΦΠΑ όπως είναι του Δήμου μας, είναι οι περισσότεροι τουριστικοί». (Πρόκειται για τους δήμους Θήρας, Ρεθύμνου, Χερσονήσου, Κασσάνδρας, Ρόδου, Έδεσσας).

 

Σχολιάζοντας τις «βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης», η Δημοτική Αρχή υπενθυμίζει πως «αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό – επί ποινή απαραδέκτου – από την κοινοτική νομοθεσία».

 

Στην απάντησή της η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως «τα εννέα απορριμματοφόρα του Δήμου είναι απαρχαιωμένα» (τα χαρακτηρίζει «κινούμενοι χάροι) και πως στην υπηρεσία καθαριότητας εργάζονται μόλις δύο μόνιμοι υπάλληλοι.

 

Σε άλλο σημείο της απάντησης, αναφέρει πως «για τη σωστή εκτέλεση του έργου, έχουμε θέσει όρους για την ασφαλή εργασία των υπαλλήλων και αυστηρές ποινικές ρήτρες σε περίπτωση παράβασης των όρων», ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η ανακύκλωση χάρτου, αλουμινίου και πλαστικού, με τοποθέτηση 220 μπλε κάδων σε όλο το Δήμο και την ανακύκλωση γυαλιού, με τοποθέτηση τουλάχιστο 30 ειδικών κάδων σε κομβικά σημεία τουριστικών επιχειρήσεων και σε μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχεία.

 

Τα «φάλτσα» στην επιστολή για τη δημοτική αρχή ξεκινούν με την απειλή για προσφυγή στη Δικαιοσύνη: «όλα όσα αναφέρονται είναι συκοφαντίες και κακεντρέχειες, για τις οποίες η δημοτική αρχή προετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη», και καταλήγουν σε ειρωνείες «γειτονιάς», αναφέροντας «Απορίας άξιο το ότι το δημοσίευμα αυτό γράφτηκε από ένα μόνο μέλος της μείζονος μειοψηφίας. Το θράσος του «Νέστορος» της καθαριότητας περισσεύει. Άραγε υιοθετούν τα γραφόμενα και τα λοιπά μέλη της, που απολάμβαναν τα όμορφα σκουπίδια στις παραλίες μας για αρκετά καλοκαίρια, αποτέλεσμα της … περίτεχνης διαχείρισης της υπηρεσίας καθαριότητας ή ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει;»

 

Η ανταπάντηση

 

Την απάντηση της Δημοτικής Αρχής, δεν άφησε αναπάντητη ο κ. Βροχαρίδης, ο οποίος επανήλθε με νέα επιστολή. Αφού «μαλώνει» (εμμέσως) όσα μέσα ενημέρωσης δεν δημοσίευσαν τις απόψεις του (λες και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν το δικαίωμα ούτε καν της επιλογής του χρόνου, που θα το κάνουν), εμμένει στη θέση του ότι πρόκειται για μια μελέτη «ελλιπής, πρόχειρη και κυρίως πανάκριβη».

 

Ο κ. Βροχαρίδης τη χαρακτηρίζει «πρόχειρη και ελλιπή» επειδή «από τις 120 σελίδες που αποτελείται οι μισές και πάνω κάνουν μια καταγραφή του προβλήματος της καθαριότητας στην χώρα μας, αλλά και συγκεκριμένα στο Δήμο μας και οι άλλες μισές κάνουν αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και κοστολόγηση της, βάζοντας ουσιαστικά τους όρους για τη διενέργεια του διαγωνισμού. Στοιχεία δηλαδή που έδωσε αυτούσια στον μελετητή η οικονομική υπηρεσία και η υπηρεσία καθαριότητας. Τώρα αν η καταγραφή των στοιχείων αυτών αξίζει τόσο ώστε να πληρώνεται από το Δήμο μας (μετά από απευθείας ανάθεση φυσικά) 24.000 ευρώ, όσο δηλαδή και οι μισθοί δύο μηχανικών του Δήμου μας για ένα ολόκληρο χρόνο το αφήνω στην κρίση σας.»

 

Το καλύτερο όμως, ο κ. Βροχαρίδης το κρατάει για το τέλος, όπου περιγράφει μια «διαπλοκή» η οποία θεωρητικά μπορεί να ισχύει και σίγουρα προσβάλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και όσους την υπηρετούν. Κλείνοντας, αναφέρει ο πρώην αντιδήμαρχος, «να προσθέσω πως μπορεί κατά τα λεγόμενα σας ο ιδιώτης να κάνει καλύτερη και πιο οικονομική αποκομιδή απορριμμάτων, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει και πιο ασφαλής δεξαμενή ψηφοφόρων από εργαζόμενους σε κάποιον που η διοίκηση του Δήμου α)επιλέγει (με διαγωνισμό φυσικά), β)ελέγχει (με την επιτροπή καλής εκτέλεσης του Δήμου) και γ)πληρώνει (εάν κρίνει πως το έργο εκτελείται σωστά)».

 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δίου Ολύμπου

 

Για μεθοδευμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Δίου-Ολύμπου με «διαδικασίες εξπρές», έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Δίου Ολύμπου, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της.

 

Η ονομαζόμενη μελέτη, αναφέρει η Λ.Σ. «ήταν μια “εργασία” που περιέγραφε απλά την άσχημη κατάσταση της υπηρεσίας καθαριότητας και αποκομιδής και ως μοναδικό σενάριο λύσης πρότεινε την ανάθεσή της σε ιδιώτη, με κόστος 960.500 ευρώ το χρόνο, για τις δυο μόνο Δημοτικές Ενότητες Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου για 3 συν 1 χρόνο (τελικά αποφάσισαν 2συν 1!!!).»

 

Συνεχίζοντας, υποστηρίζει πως «η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής να παραδώσει τον τομέα της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για μας», συμπληρώνοντας πως «με την ενέργεια και τη μεθόδευση αυτή, η δημοτική αρχή έθεσε σε αδιέξοδο και προ τετελεσμένου γεγονότος τους δημότες και αποποιήθηκε του δικού της καθήκοντος, που ήταν η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού, το οποίο θα κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.»

 

«Το πραγματικό δίλλημα για μας είναι αν θα αφήσουμε τη Δημόσια Υγιεινή να συνδέεται με τα περιθώρια κέρδους του κάθε επιχειρηματία», καταλήγει η Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Αλλαγή Πορείας Δήμου Δίου Ολύμπου

 

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η Αλλαγή Πορείας, «είναι το θέμα της καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων να ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους και όχι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Με τη λογική του χθες η δημοτική αρχή δαπανώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές των χρεοκοπημένων μνημονίων.

(…) Με γνώμονα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτική παράταξη Αλλαγή Πορείας καταψηφίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου μας», καταλήγει ανακοίνωση του συνδυασμού.