Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με το βλέμμα των «ειδικών»

Διεθνές Συνέδριο για τον Όλυμπο, από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού

27e7285917561e346413790f69ce38bc_XL

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου διοργάνωσε τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση» από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης, στο Λιτόχωρο.

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή το απόγευμα, από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλο Ανδρεδάκη, δασολόγο, ενώ η κεντρική εναρκτήρια ομιλία ήταν του καθηγητή αρχαιολογίας και διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτριο Παντερμαλή, με θέμα «Οι θεοί του Ολύμπου στον Δίον».

Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην προστασία και διαχείριση ορεινών προστατευμένων περιοχών. Προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα παρουσίασαν εισηγήσεις σχετικές με την ιστορία, το μύθο, τη μοναδικότητα της φύσης του Ολύμπου, την προστασία και διαχείριση των προστατευμένων περιοχών αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει.

Στην εισήγησή της, η καθηγήτρια, πρόεδρος και ιδρύτρια της διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, κ. Βλαβιανού επισήμανε πως ο Όλυμπος ακτινοβολεί τη δύναμη για ένα όραμα ελπίδας. Η κρίση που ταλανίζει την κοινωνία μας, προσέθεσε, είναι ταυτοχρόνως περιβαλλοντική και ο Όλυμπος μπορεί να χρησιμεύσει για τη συνάντηση ειδικών με σκοπό την εξέταση και εφαρμογή νέων προτύπων ανάπτυξης, που θα έχουν προοπτική χιλιετίας.

Ο, δασολόγος – φυτοκοινωνιολόγος κ. Φωτιάδης εστίασε στη χλωρίδα του βουνού χαρακτηρίζοντας το κυριολεκτικά «χλωρικό παράδεισο» αφού έχει πάνω από 1500 είδη φυτών.

Ο δασολόγος – φυτοπαθολόγος κ. Διαμαντής ανέφερε πως ο Όλυμπος αποτελεί αποδεδειγμένα σημαντικό θύλακα παγκόσμιας μυκητικής ποικιλότητας και ασφαλές καταφύγιο διατήρησης και προστασίας αυτής, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά στη νέα διαχείριση του εθνικού Δρυμού συγκαταλέγεται κεφάλαιο για την μυκητική ποικιλότητα και τα διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας κ. Βουδούρης, επισήμανε το ρόλο του Ολύμπου στη διαμόρφωση των υδρογεωλογικών συνθηκών και τη σημασία της συνεχούς και συστημικής παρακολούθησης των υπόγειων νερών για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων της ευρύτερης περιοχής.

Ο καθηγητής Δασολογίας κ. Ζάγκας, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Ολύμπου που υπήρξε άλλωστε ο πρώτος Εθνικός Δρυμός στην Ελλάδα (1938).

Στο ρόλο της δασικής υπηρεσίας εστίασε η κ. Φτίκα, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος η οποία ανέφερε πως γίνονται εντατικοί έλεγχοι και περιπολίες από την υπηρεσία ωστόσο είναι ευθύνη όλων των πολιτών η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι φάσεις ανάπτυξης της ορειβασίας στον Όλυμπο υπήρξαν το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Δρ. Στύλλα, η μετάβαση από την κτηνοτροφία και την υλοτομία στην ορειβασία και οι επιπτώσεις της τελευταίας στις τοπικές κοινωνίες που δεν είναι και λίγες, αφού στις άμεσες συμπεριέλαβε τη συμβολή στην τοπική οικονομία ενώ στις έμμεσες τον εθελοντισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Τέλος, η κ. Γιαννάκα βιολόγος αφού ανέφερε τα πρώτα αποτελέσματα της παρακολούθησης ειδών πανίδας και τύπων οικοτόπων στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου κατέληξε πως οι τύποι των οικοτόπων και η ορνιθοπανίδα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση στο δρυμό.

Από την πλευρά του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, η εισηγήτρια κ. Νασοπούλου, ξεναγός, ανέφερε πως ο φορέας αποσκοπεί μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις επισκεπτών κάθε ηλικίας, με έμφαση στους μαθητές και μέσα από τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όχι μόνο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και στην αλλαγή συμπεριφορών.

Το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι του εθνικού Πάρκου Πρεσπών, της εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, του φορέα διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης και του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς αλλά και του εθνικού Πάρκου Tarta, της Πολωνίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με γνώμονα το φορέα που ο καθένας εκπροσωπούσε.

Το ενδιαφέρον του συνεδρίου ήταν μεγάλο, κάτι που φάνηκε και από τη συμμετοχή του κόσμου ενώ παράλληλα, στον χώρο διεξαγωγής πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της παρολύμπιας περιοχής.
Ο.Ε.