Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Χαμένοι στη… μετάφραση

Η Π.Ε. Πιερίας «καρφώνει» το Δήμο Κατερίνης για την καθυστέρηση στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκη της ΤΚ Ελάφου – Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως και επανειλημμένως τους συνεργάτες του δημάρχου για την διαδικασία, ώστε να μην χαθεί χρόνος ή και απορριφθεί από τον Περιφερειάρχη το αίτημα, υποστηρίζει η Π.Ε. Πιερίας

9f82c54a890bb560467ea1718ee4a9e5_XL

Για επιλογή διαδικασίας η οποία «κωλυσιεργεί» την κήρυξη σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης της περιοχής της Ελάφου (στην οποία σημειώθηκαν κατολισθήσεις), «κατηγορεί» εμμέσως πλην σαφώς, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας το Δήμο Κατερίνης, η οποία φέρεται να είχε ενημερώσει για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσει εγκαίρως.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε ο δήμαρχος για το εάν έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος με επιστολή του διαβίβασε το αίτημα στον Περιφερειάρχη.

Αντίθετη άποψη, φαίνεται όμως πως έχει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η οποία χθες το μεσημέρι, με ανακοίνωσή της τονίζει πως «άμεσα η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ενήργησε για την προώθηση του αιτήματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζοντας τις σύννομες διαδικασίες.

Μέσα σε 24 ώρες διαβιβάστηκε το αίτημα των Δήμων της Πιερίας που δέχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνοδευόμενο από αυτοψία και των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΚΜ.»

Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου μετά από αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, από υπηρεσιακό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιου Μπαρμπαρούση, του υπαλλήλου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Ιωάννη Χαρπαντίδη, του Επιστημονικού Συνεργάτη Δημήτρη Ρουκά και του προϊσταμένου του τμήματος πολιτικής προστασίας της ΠΕ Πιερίας Νικόλαου Χηνόπουλου, για τα δύο περιστατικά κατολισθήσεων που παρατηρήθηκαν στους Δήμους Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού.

Όπως υποστηρίζει η Π.Ε. Πιερίας, τα επίσημα αιτήματα των δύο δήμων έφτασαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στις 18 Μαρτίου 2015, όπως άλλωστε ορίζει η διαδικασία κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καιρικών ή άλλων γεωλογικών φαινομένων, όπως αυτά περιγράφονται στα παραρτήματα του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών «Ξενοκράτης».

Η Αντιπεριφερειάρχης κίνησε τις απαιτούμενες ενέργειες για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ και το οικείο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να χαρακτηριστούν ως περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη συνάντηση εργασίας που έγινε στο γραφείο της κας Μαυρίδου, με τον κο Μπαρμπαρούση τονίστηκε ότι η σύννομη διαδικασία, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται βάση της κείμενης νομοθεσίας (πρόγραμμα «Καλλικράτης», Σχέδιο «Ξενοκράτης», Νόμος για την Αναβάθμιση Πολιτικής Προστασίας και άλλες διατάξεις, Οργανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) είναι η εξής:

-Αίτημα του Δήμου στον οποίο έχουν παρατηρηθεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με καταγραφή ζημιών σε ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες ή δυνητικές καταστροφές στον άμεσο χρονικό ορίζοντα, προς την οικεία Περιφερειακή Ενότητα – τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

-Το ανωτέρω αίτημα συνοδεύεται υποχρεωτικά από μια έκθεση αυτοψίας που υπογράφεται από τεχνικό (π.χ. μηχανικό, γεωλόγο) στην οποία τεκμηριώνεται το αίτημα του Δήμου, είτε από συνυπογραφή του τεχνικού στο έγγραφο του Δημάρχου.

-Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, άμεσα μέσω των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) διενεργεί αυτοψία και αποστέλλει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας το ολοκληρωμένο αίτημα για την κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωσή της η Π.Ε. Πιερίας τονίζει ότι «γίνεται σαφές από το Ν. 3852/2010 και ειδικότερα στο άρθρο 160 (αρμοδιότητες Αντιπεριφερειαρχών) ότι οι εκλεγμένοι Αντιπεριφερειάρχες έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στην περιφερειακή ενότητά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που τους παρέχει ο περιφερειάρχης και το άρθρο 186 (Αρμοδιότητες Περιφερειών) περί έκδοσης αποφάσεων κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου για τοπικές καταστροφές μικρής έντασης, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του οικείου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, πάσα διοικητική οδός διαβίβασης εγγράφων η οποία δεν είναι σύμφωνη με τα ανωτέρω, κωλυσιεργεί τη διαδικασία κήρυξης μιας πληγείσας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.» Σχολιάζοντας (η ανακοίνωση της Π.Ε. Πιερίας) τη διαδικασία που επέλεξε (από 13 Μαρτίου 2015) ο Δήμος Κατερίνης για την κήρυξη σε κατάσταση ανάγκης πολιτικής προστασίας της Τοπικής Κοινότητας Ελάφου του Δήμου Κατερίνης λόγω κατολισθητικών φαινομένων, δεν μπορούσε να διεκπεραιωθεί, εφόσον στερούνταν της σχετικής συνοδευτικής αναλυτικής έκθεσης αυτοψίας που να τεκμηριώνει την αναγραφόμενη ανάγκη, η οποία κατατέθηκε για ενέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στις 19 Μαρτίου 2015, δηλαδή με καθυστέρηση έξι ημερών. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, προχωρά ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας πως ενημέρωσε εγκαίρως το Δήμο Κατερίνης για την προβλεπόμενη διαδικασία. Συγκεκριμένα υποστηρίζει πώς «από την πρώτη στιγμή (μεσημέρι Παρασκευής 13-03-2015) που έγινε τηλεφωνικά γνωστό στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πιερίας, ότι ο Δήμος Κατερίνης έκανε το σχετικό αίτημα προς το Γραφείο Περιφερειάρχη της ΠΚΜ, υπήρξαν επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών της ΠΕ Πιερίας με αντίστοιχα στελέχη του Δήμου Κατερίνης, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο αλλά και Συνεργάτη του Δημάρχου διευκρινίζοντας την ορθή διοικητική οδό που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να μην γίνει καθυστέρηση ή και απόρριψη στην έκδοση της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.»