Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Το «τερμάτισε» το ΕΣΠΑ ο Τζίτζι…

Ήδη, οι πολύ αργοί ρυθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 2014. Ήδη επίσης, με τη νέα κυβέρνηση χάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό λοιπόν, που βλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ανοιχτές προσκλήσεις, δεν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, πριν τον Οκτώβριο του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεται και το 2015. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι η πιο άμεση εθνική προτεραιότητα.

10508772717b37de8cc303a26545a0fb_XL

Και κάτι ακόμα, θα έλεγα η δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτό Αναπτυξιακό Νόμο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα, θέλει κάποιος να κάνει μία επένδυση, δεν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ανοιχτός Αναπτυξιακός Νόμος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης – και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα – στον Αναπτυξιακό Νόμο που υπήρχε, στο πλαίσιο του οποίου είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί τα κονδύλια των ενισχύσεων. Ζητήσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και μας έχει κατανεμηθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτές οι ολιγωρίες και οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες για την οικονομία μας. Την τοπική και την εθνική οικονομία μας. Γι’ αυτό και αναφέρομαι σε αυτά τα ζητήματα ως εθνικές προτεραιότητες, γιατί το ΣΕΣ 2014 – 2020, ο Αναπτυξιακός Νόμος, μαζί με μία αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη, είναι οι βάσεις για να απελευθερωθούν κονδύλια, για να κινηθεί και πάλι η οικονομία και η αγορά».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τις υπηρεσίες της Π.Κ.Μ., καθώς και τις υπηρεσίες όλων των φορέων «για τη συνεργασία τους, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά τους και την κοινή μας προσπάθεια να αλλάξουμε πορεία, να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια».