Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Το «τερμάτισε» το ΕΣΠΑ ο Τζίτζι…

Πρώτη πανελλαδικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα

espa2

Στο 90,3% (από 53% στις αρχές του 2013) ανήλθε η απορρόφηση κονδυλίων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως αυτό σημαίνει ότι «έπεσαν» στην αγορά (μόνο το 2014) περισσότερα από 200.000.000 ευρώ

Πρωταθλήτρια πανελλαδικά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναδείχτηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για το 2014. Η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στο 90,3% από 53% στις αρχές του 2013, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2014, η Περιφέρεια έσπασε κάθε ρεκόρ στην εκταμίευση κονδυλίων, αφού οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκ. ευρώ το 2014.

Οι πιστοποιημένες πληρωμές του Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν αύξηση κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2014, ξεπερνώντας το 90,3% της συνολικής δέσμευσης του προγράμματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, πως «με την ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δώσαμε ώθηση στην τοπική οικονομία, τονώσαμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας και ένα δίχτυ προστασίας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο. Μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 37 μονάδες. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε 24 μήνες πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 90,3%. Είμαστε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε απορρόφηση και ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ».

IMG_6047

Εξηγώντας τα πρακτικά αποτελέσματα από αυτές τις πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι «η αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στο 90,3% σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα έρχονται στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, οι εκταμιεύσεις – ρεκόρ ύψους 208 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά πέφτουν στην αγορά. Οι πληρωμές σημαίνουν ότι τα έργα τρέχουν και ολοκληρώνονται. Και τα 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περσινή χρονιά. «Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία μας με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης πετύχαμε να απορροφήσουμε 61,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, 28 εκ. ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση, 40,5 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, 22 εκ. ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, 39 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και 15,5 εκ. ευρώ για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι «δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, με κονδύλια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, κατέθεσε εγκαίρως και αίτημα υπερδέσμευσης, για την ενίσχυση επιπλέον 1.100 επιχειρήσεων, που βρίσκονται στον προθάλαμο της χρηματοδότησης. Στο ίδιο πλαίσιο, για την επανένταξη των άνεργων στην αγορά εργασίας, η ΠΚΜ υλοποιεί 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στη νέα προγραμματική περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη, με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο γρήγορης εκκίνησης, για να έρθουν άμεσα νέοι ευρωπαϊκοί πόροι. Είναι προτεραιότητα το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει άμεσα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ήδη στη γραμμή εκκίνησης, για να αγωνιστεί και να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας. Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας στην τύχη του. Τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε πάντα, στο ακέραιο.