Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια… 16 Μαρτίου 2015

4c282642110149b0432932baa048b992_XL

Η μάνα μου η Μιμίκα, γεννήθηκε στο Καταφύγι Κοζάνης. Τον Δεκέμβρη του 1943 το χωριό της, το Καταφύγι, το ΄καψαν αυτοί οι αντιπαθέστατοι Ούννοι, που εκτός από τα μέζεα μας έπρηξαν και τα σκώτια.

Κάποιοι πολύ δεξιοί θα πουν «καλά τους έκαναν», αφού εκεί έκρυβαν τους κακούς (κατά τον Άδωνι) αριστερούς, όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει. 

Κι αυτή έχει ως εξής. Το σπίτι του παππού μου του Θανάση έγινε στάχτη, όλα τα προικιά της μάνας μου και κατ΄ επέκταση και δικά μου, γίναν μπούρμπερη και εν κατακλείδι εγώ ως νόμιμο και αναγνωρισμένο κατιόν της Μιμίκας, δικαιούμαι μέρος από τις επερχόμενες γερμανικές αποζημιώσεις. 

Μάλιστα υπολογίζω με συντηρητικό μαθηματικό τύπο ότι δικαιούμαι να πάρω περί τα έντεκα εκατομύρια, τριακόσιες σαράντα δύο χιλιάδες, εξακόσια είκοσι ένα ευρώ και ογδόντα εννέα ευρωλεπτά (11.342.621,89). 

Γι΄ αυτό λοιπόν καλώ όλους όσους χρωστάω (και δεν είναι λίγοι) να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή. Οσονούπω, κατέρχονται με φόρα τα ύρια και θα φάμε με χρυσά κουτάλια.

Ψεύτης να βγω όμως τα διόδια στο νομό Πιερίας όχι μόνο δεν θα γκρεμιστούν, δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα μειωθούν αλλά θα αυξηθούν. Εδώ και καιρό πολλαπλασιάζονται οι φήμες για επίσπευση των εργασιών της παραχωρησιούχου εταιρείας, στην διασταύρωση της Αγαθούπολης, όπου σύντομα θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν πλευρικά διόδια. Σε μια προσπάθεια της εταιρείας να ανακόψει την αιμοραγία εσόδων της από τα φορτηγά, κυρίως, αυτοκίνητα που ακολουθούν διαδρομή από Αγαθούπολη προς Νησέλλι μέσω Αιγινίου, γοργά ανεγείρονται, απ΄ ότι μαθαίνω οι εν λόγω εγκαταστάσεις. Ελπίζω, εύχομαι και επιθυμώ κάτι να κάνουν εκείνοι που μπορούν, αν θέλουν, για να βγούμε από αυτή τη φάκα που μας έχουν κλείσει οι ψηφισμένες συμβάσεις.


Βρέχει συμβάσεις παραχώρησης της αποκομιδής σκουπιδιών και καθαριότητος στο δήμο Δίου – Ολύμπου. Βρέχει και αγωγές απ΄ ότι ακούω. Καλύτερα να κρατήσουμε ομπρέλα.


 Σαν καρατιά έπεσε χτες το δελτίο τύπου από το γραφείο του αναπλ. υπουργού Γ. Τσιρώνη για την υλοτόμηση του δάσους στις Σκουριές Χαλκιδικής (περιοχή Καρατζά):

«Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος».

-Ποιος έλεγχος και με ποια αξιοπιστία; 

-Ποιος νόμος και με ποια περιβαλλοντική ηθική;

-Με ποια διαβούλευση και με ποιόν;

Η όλη υπόθεση μυρίζει παραγγελιά. Και τη χρεώνεται για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν υποχρεωμένοι να αντιδράσουν:

Ζήτησαν ήπια σήμερα από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην «αρκείται σε μια επιφανειακή τήρηση της νομοθεσίας αλλά να προχωρήσει στην επανεξέταση της ΜΠΕ, να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα χρήσης κυανίου, να προστατέψει την περιοχή Natura 2000 και να μην επιτρέψει αυτή τη μη αναστρέψιμη καταστροφή στο αρχέγονο δάσος και τα υδατικά αποθέματα της Χαλκιδικής».

Από το προφίλ του Μιχάλη Τρεμόπουλου, γιατί το Facebook είναι η εικόνα του πραγματικού εαυτού μας. Όσο για τις συνιστώσες, αυτές όταν καταλήξουν κάπου ας το πουν και σε μας.


 Εντυπωσιακή σε προσέλευση, σε περιεχόμενο και σε οργάνωση ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Ιδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Κυριακή 8 Μάρτη, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η Λυδία Κονιόρδου, η Εύα Αλβανού, το φωνητικό σύνολο και η χορωδία κράτησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε υψηλό επίπεδο και απέσπασαν καλές κριτικές. Η παρουσία της υπουργού Μακ-Θρακ και των ενταύθα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μου είναι απολύτως κατανοητή, αλλά προφανώς κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν αυτοί από μένα.


Πώς γίνεται να κληρώνεται το ίδιο δώρο σε δύο διαφορετικές κληρώσεις; Γίνεται αν στην πρώτη κλήρωση τυχερός είναι ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, τότε δίνει το δώρο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Βροντούς και αυτό ξανακληρώνεται. Και τα έσοδα αυτή τη φορά θα δοθούν για να τοποθετηθεί στην εκκλησία ανελκυστήρας για όσους δεν μπορούν ν΄ ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας.