Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Τοπικά Νέα

Επιστροφή στην κοινωνία

Αποκλειστική συνέντευξη στην «ΕΠΤΑ», του προέδρου της ΝΟΔΕ Πιερίας κ. Ηλία Τάπρα

DSC00025

Συνέντευξη στους Βαγγέλη Ζαμαντζά και Ολυμπία Ευαγγέλου

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά τις εκλογές του Γενάρη, που μπορεί μεν να ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη δύναμη στην Πιερία, αλλά την έστειλαν στην αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας Ηλίας Τάπρας, μιλά για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Αν υπάρξει κάποιο πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την αρχηγία, να το δούμε, αναφέρει ο κ. Τάπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς δεν αμφισβητείται. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, αναφέρεται και στην εκλογική αναμέτρηση στην Πιερία, μιλά για «ανοιχτές πληγές» που άφησαν οι Περιφερειακές εκλογές και οι οποίες ενδεχομένως να κόστισαν σε ποσοστά.

Επίσης, δεν παραλείπει να εκφράσει την άποψή του, για το τι πρέπει να διορθώσει η Νέα Δημοκρατία σε οργανωτικό επίπεδο, τονίζοντας πως δεν πιστεύει στη λογική του «ώριμου φρούτου».

27742_104270406286588_442427_n 

 

Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος για την ΝΔ έγινε σε επίπεδο ΝΟΔΕ; Έμεινε ικανοποιημένο το κόμμα όσον αφορά στο νομό;

Το αποτέλεσμα είναι πολύ πρόσφατο. Ακόμη δεν έχει γίνει αποτίμηση, γιατί δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Δεν θα πρέπει να μπούμε σε μια συζήτηση με θυμό ή πίκρα. Πρέπει να δούμε τι κάναμε, τι δεν κάναμε, τι έφταιξε και κυρίως να μην αδικήσουμε τον αγώνα που έδωσε το κάθε μέλος ή απλός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σ” αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω για το ικανοποιητικό αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα μας στο νομό, τα μέλη της ΝΟΔΕ, των ΔΗΜΤΟ, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τον καλό αγώνα που έδωσαν τους υποψήφιους βουλευτές, αλλά και τα στελέχη των γραφείων τους.

Ήταν μια παράξενη εκλογική μάχη για τη Νέα Δημοκρατία στο νομό. Μην ξεχνάτε ότι εδώ στην Κεντρική Μακεδονία είχαμε μια μεγάλη «πληγή» που ακόμα δεν έκλεισε. Ήταν η πληγή που δημιουργήθηκε από τις Περιφερειακές εκλογές, με δύο δυνατά στελέχη μας, να διεκδικούνε την Περιφέρεια. Ακόμα δεν έκλεισε η πληγή. Και αυτός νομίζω ότι είναι ένας λόγος που ακόμη δεν έχουμε κάνει αποτίμηση. Θέλουμε η αποτίμηση του αποτελέσματος να αποτελέσει την αρχή ενός νέου αγώνα για την παράταξη και όχι την εσωστρέφεια και τις αντεγκλήσεις.

 

Η κόντρα σε περιφερειακό επίπεδο στοίχισε στο κόμμα και σε εκλογικό επίπεδο;

Στοίχισε γιατί βρέθηκε ο κόσμος μέχρι τον Φεβρουάριο να στηρίζει Τζιτζικώστα και από το Φεβρουάριο και μετά είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δυο δικά του στελέχη. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν και οι νεοδημοκράτες να εκφράσουν την πίκρα τους κι εκεί… Θεωρώ όμως ότι αυτή διάσπαση στοίχισε στη ΝΔ  και στην Πιερία, αλλά και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία

Μην ξεχνάτε, ότι ο κ. Τζιτζικώστας στηρίχθηκε και από τους ΑΝΕΛ. Θεωρώ πολύ πιθανόν κάποιοι ψηφοφόροι του κόμματός μας, λόγω ακριβώς αυτής της στάσης των ΑΝΕΛ να κατευθύνθηκαν προς το κόμμα του κ. Καμμένου

 

Όσον αφορά στο ποσοστό που πήρε το κόμμα με βάση την πολιτική που ακολούθησε, με τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πιερία και με τις λύσεις που δόθηκαν ή δεν δόθηκαν θεωρείτε ότι ήταν ένα καλό ποσοστό;

Ήταν ένα καλό ποσοστό, διότι ήταν κοντά στο ποσοστό που πήρε το 2012 και σίγουρα πάνω από το ποσοστό που πήρε το κόμμα Πανελλαδικά. Ο κόσμος στήριξε τη ΝΔ στο νομό Πιερίας και αυτό οφείλεται στο πολύ καλό ψηφοδέλτιο που είχαμε και το οποίο αν θέλετε, θα μπορούσε να είναι και καλύτερο.

 

Αν μπορούσε να είναι καλύτερο, γιατί δεν ήταν;

Πάντα στην κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου, υπάρχουν πολλές και σύνθετες παράμετροι. Θεωρώ πως αν υπήρχε για παράδειγμα και μια δεύτερη νέα γυναίκα θα είχαμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Επιπλέον, δεν καλύψαμε γεωγραφικά όλη την Πιερία. Η βόρεια Πιερία, θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί. Αντίθετα, η νότια Πιερία είχε δύο εκπροσώπους. Εγώ πάντως είμαι γενικά ικανοποιημένος από το ποσοστό στο νομό Πιερίας. Ο νομός ήταν γαλάζιος. Λόγω του εκλογικού νόμου βγήκε μόνο ένας βουλευτής αν αναλογιστεί κανείς ότι την προηγούμενη φορά το ποσοστό της ΝΔ ήταν μικρότερο.

 

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 1632015 103752 πμΠώς εξηγείτε ότι σε δύσκολες περιόδους και εκλογικές αναμετρήσεις για την ΝΔ η Πιερία επιμένει να είναι γαλάζια; Στην Πιερία το ποσοστό ήταν 34% και στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής του Σαμαρά, 38%…

 

Από το 2009 και μετά δεν έγιναν έργα στην Πιερία, αντίθετα με την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, που ολοκληρώθηκε το νοσοκομείο, ενώ έγιναν και πολλά καινούργια αγροτικά ιατρεία, όπως και σειρά αθλητικών έργων και υποδομών, που αναβάθμισαν το αθλητικό επίπεδο στην περιοχή μας. Για αυτό άλλωστε βλέπουμε η Πιερία να μπορεί πλέον να φιλοξενεί και σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις.

Στον αντίποδα μπορώ να πω ότι επί ΝΔ έγινε ο σταθμός διοδίων στο Αιγίνιο, τα παράπλευρά διόδια στη Λεπτοκαρυά…

Αυτό έχει να κάνει με πανελλήνια έργα, δεν ήταν επιλογή της Κατερίνης αλλά των Αθηνών και σαφώς δεν έπρεπε να εγκλωβιστούμε έτσι.

 

Τα ψήφισαν όμως και οι 4 βουλευτές της ΝΔ στην Πιερία.

Καταρχήν για τα διόδια θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί η τιμή τους και όχι να καταργηθούν. Αν δεν υπάρχουν διόδια, δεν θα υπάρχουν και καλοί δρόμοι. Σίγουρα πρέπει να είναι πιο φθηνά.

Δεν μπορεί όμως κάποιος για την Χαλκιδική να θέλει μόνο βενζίνη και στην Πιερία να θέλει και είκοσι ευρώ για διόδια. Από την άλλη, το οδικό δίκτυο της Πιερίας, δεν συγκρίνεται με εκείνο της Χαλκιδικής! Ωστόσο, εγώ περιμένω από τη νέα κυβέρνηση, να φανεί συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να μειώσει τουλάχιστον το κόστος των διοδίων. Όλοι θυμόμαστε τις υποσχέσεις που έδωσαν ότι θα τα καταργήσουν την επόμενη μέρα.

 

Θα τα καταφέρει πιστεύετε η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει κάποια από τα σχέδιά της; Και ειδικότερα σε σχέση με τα διόδια;

Εγώ πιστεύω ότι η καινούρια κυβέρνηση τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Μέχρι τώρα έπαιζε ένα θέατρο. Όσο για τα διόδια να ξέρετε ότι ένα κράτος έχει συνέχεια. Θεωρώ όμως το να γίνουν κάποιες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων, θα ήταν θεμιτό. Όμως και αυτή είναι η διαφορά μας, εμείς γνωρίζουμε την πραγματικότητα και δεν σηκώνουμε το λάβαρο της επανάστασης! Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν κατάργηση των διοδίων. Και ξέρετε, υποσχόταν ενώ ήξερε ότι από τη στιγμή που υπογράφτηκαν οι συμβάσεις δεν αλλάζουν. Ή αν θέλετε αλλάζουν, αλλά το κόστος για το Ελληνικό κράτος θα είναι τεράστιο. Κι όμως επέμεναν να χαϊδεύουν αυτιά.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ωστόσο δεν τα κατάφερε στην «επαναδιαπραγμάτευση» με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους δρόμους.

Ας το καταφέρει η καινούρια κυβέρνηση και εμείς εδώ είμαστε να τους στηρίξουμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε. Αυτή ήρθε για να αλλάξει τα στραβά ή τουλάχιστον έτσι έλεγε προεκλογικά.

 

Η επόμενη μέρα στη ΝΔ, ποια είναι;

Προχωράμε ως έχουμε. Ο πρόεδρος υποσχέθηκε κάποιες αλλαγές ακόμη και σε επίπεδο προσώπων, που ήδη αρχίζουν να γίνονται, όπως η αλλαγή του κ. Μουρούτη που έπρεπε να είχε γίνει. Έγινε με την επιλογή της κ. Παναγιωταρέα. Θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές. Πρέπει το κόμμα να μπει στην κοινωνία, να φέρει καινούριες προτάσεις στην κοινωνία.

 

Ουσιαστικά δηλαδή θεωρείτε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ ήταν το επικοινωνιακό;

Δε θα σας πω ότι ήταν το μεγαλύτερο αλλά θα σας πω ότι ήταν πρόβλημα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε πολλά πράγματα τα οποία δεν κατάφερε να τα επικοινωνήσει.

 

Μπορεί να πείσει με καινούριες προτάσεις αυτή τη στιγμή η ΝΔ;

Ο κόσμος αυτό περιμένει, προτάσεις.

 

Ναι, αλλά ο κόσμος λέει «έδωσα την ευκαιρία στη ΝΔ και με το παραπάνω»

Καταρχήν υπάρχει μια διαφορά. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά αυτοδύναμος. Η ΝΔ συγκυβερνούσε. Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να έχεις συγκυβέρνηση με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη και να τους παρακαλάς για αυτονόητες μεταρρυθμίσεις του Κράτους; Θεωρώ ότι αυτός ήταν και ένας λόγος που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει πολλά από όσα πρότεινε στο «Ζάππειο»

 

Αυτό είναι αιχμή για τον ρόλο των ΑΝΕΛ στη σημερινή κυβέρνηση; Ότι δηλαδή για το μόνο που ενδιαφερόταν ήταν να πάρουν το υπουργείο και από κει και πέρα, ναι σε όλα;

Θα τους κρίνουμε στην πορεία, είναι ακόμα νωρίς.

 

Ήταν πετυχημένο το πείραμα της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ; Και δεν αναφέρομαι σε λεπτομέρειες αλλά στη γενική πολιτική κατεύθυνση που ακολουθήθηκε.

Θεωρώ πως όχι. Όμως ο εκλογικός νόμος δεν αφήνει άλλα περιθώρια πέρα των συνεργασιών. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε γιατί πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κυβέρνηση.

 

Ζήσατε την εκλογική αναμέτρηση από μέσα και όχι μόνο σε επίπεδο νομού αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Θεωρείτε ότι τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα στελέχη» έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία; Τι ήταν αυτό που δεν έκαναν;

Όχι, δεν τα έδωσαν όλα. Εγώ θα περίμενα να βγουν πιο πολύ στην επαρχία και να έχουν καλύτερη επαφή με την κοινωνία. Ήταν ελάχιστοι αυτοί που το έκαναν. Περισσότερο δούλεψαν στην εκλογική τους περιφέρεια, με μόνο στόχο τη δική τους εκλογή. Η παρτίδα σώθηκε από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και από τον γραμματέα του κόμματος, οι οποίοι έδωσαν τον αγώνα τους και για αυτό το λόγο ακριβώς και η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της στη νεολαία.

 

Αντίθετα δεν τα πήγε τόσο καλά στις μεγαλύτερες ηλικίες;

Ναι, γιατί εκεί πολλοί φοβήθηκαν ότι αν επανεκλεγόταν η Νέα Δημοκρατία, θα έβλεπαν νέα περικοπή στις συντάξεις τους. Από την άλλη, είχαν ένα κόμμα που υποσχόταν αυξήσεις…

Στο εσωκομματικό πεδίο φαίνεται να υπάρχει μια αμφισβήτηση και μια μη αμφισβήτηση του προέδρου. Είθισται ο πρόεδρος όταν χάνει μια εκλογική αναμέτρηση, αν εξαιρέσουμε τον Καραμανλή το 2000, να παραιτούνται. Αυτή τη φορά δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία από τον κ. Σαμαρά.

Ο Κώστας Μητσοτάκης είπε ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε είναι ότι παραιτήθηκε το 1993 όταν και έχασε τις εκλογές. Εάν, ο κ. Μητσοτάκης τότε δεν είχε παραιτηθεί θεωρώ ότι η ΝΔ θα είχε επιστρέψει πολύ νωρίτερα στην εξουσία. Για να αναφερθώ όμως στο σήμερα. Από τη στιγμή που δεν βγήκε κάποιος να δηλώσει υποψήφιος για την προεδρία δεν τίθεται θέμα. Εντάξει, να τον αμφισβητήσουμε το Σαμαρά, αλλά ποιος είναι αυτός που λέει «εγώ μπορώ»;

Επίσης, διαφωνώ και με την πρόταση για συνέδριο. Συνέδριο κάνεις με έναν καινούριο αρχηγό. Επιπλέον, το συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Μάιο του 2016. Εγώ δεν άκουσα κανέναν να δηλώνει παρών και υποψηφιότητα, για να μπορέσουμε και όλοι εμείς στην Κεντρική Επιτροπή και κατ” επέκταση στο χώρο της ΝΔ, να πάρουμε θέση.

 

Θεωρείτε παρ΄όλα αυτά ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό;  Δηλαδή, ένα καινούριο πρόσωπο που θα πάρει πρωτοβουλία, ώστε να ανανεωθεί και το προφίλ του κόμματος;

Το προφίλ του κόμματος μπορεί να ανανεωθεί και με νέες προτάσεις και ιδέες. Το προφίλ του κόμματος μπορεί να ανανεωθεί με μια εξόρμηση στην επικράτεια και να ακούσει την κοινωνία. Η κοινωνία θα αποφασίσει και για το νέο πρόσωπο. Πάντα όμως, είναι καλοδεχούμενη μια νέα πρόταση.

 

Ένας αρχηγός που θα εκλεγεί ή αν εκλεγόταν από τη βάση της ΝΔ από εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους του κόμματος που πιθανότατα θα είχαν προσέλθει στις κάλπες, δεν θα ήταν ένας δυνατός αρχηγός ακόμα κι αν ήταν και ο ίδιος ο Σαμαράς;

Φυσικά. Ο Μητσοτάκης δε εκλέχθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ; Δεν ήταν δυνατός πρωθυπουργός και πρόεδρος; Και ισχυροποιήθηκε το ’85 όταν παραιτήθηκε και επανεκλέχθηκε!

 

Θεωρείτε ότι έπρεπε να έχει τεθεί θέμα ηγεσίας από στελέχη της ΝΔ, κρίνοντας και από το γενικότερο πολιτικό τοπίο που επικρατεί;

Εάν εγώ ήθελα να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ θα έβγαινα και θα δήλωνα ότι είμαι «παρών» και ότι είμαι υποψήφιος, ώστε να αρχίσει η αξιολόγηση από τον κόσμο της ΝΔ. Εάν θα έρθει καινούρια πρόταση, εδώ θα είμαστε και θα την κρίνουμε.

 

Ο Καραμανλής πιστεύετε ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες; Πολλοί προσδοκούν από αυτόν να αναλάβει πρωτοβουλία, ωστόσο η στάση του δείχνει αποστασιοποίηση.

Ο Καραμανλής είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την ΝΔ. Είναι αυτός που ενώνει. Ακόμη και με τη σιωπή του μιλάει και λέει πολύ περισσότερο σημαντικά πράγματα, από κάποιους που στριμώχνονται στα κανάλια. Το ζήτημα είναι ποιος τον ακούει τον Καραμανλή και δεν εννοώ σε κομματικό επίπεδο! Όταν μιλούσε για μηδενικές αυξήσεις, κάποιοι έλεγαν ότι εμείς θα κάνουμε 15% αυξήσεις. Μην ξεχνάτε ότι ο Κώστας Καραμανλής πλήρωσε επιλογές που ήταν από τις καλύτερες. Όπως το βέτο στα Σκόπια, όπως ο αγωγός με τη Ρωσία. Έδωσε και ένα μεγάλο κίνητρο τότε στις επιχειρήσεις με το ΤΕΜΠΕ που ήταν ανάσα για τις επιχειρήσεις. Σήμερα ο επιχειρηματίας διώκεται και δεν έχει καμία πόρτα ανοιχτή. Στεγνώνουν οι τράπεζες, στεγνώνουν και οι επιχειρήσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν, είναι και θα είναι κεφάλαιο για τη ΝΔ. και ο άνθρωπος που με μια κουβέντα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ΝΔ όταν αποφασίσει να μιλήσει.

 

Δηλαδή υπάρχει το όνομα Καραμανλής ακόμα στο τραπέζι;

Για όσο υπάρχει ΝΔ και για όσο είναι στη ζωή ο Κώστας Καραμανλής πάντα θα είναι κεφάλαιο. Εγώ τουλάχιστον ξέρετε πως τον αγαπάω, τον εκτιμάω, τον πιστεύω, τον υποστηρίζω, όπως και η πλειοψηφία των νεοδημοκρατών.

 

Οργανωτικά τι πρέπει να γίνει, τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα;

Οργανωτικά γίνεται μια καλή δουλειά από τον γραμματέα. Σίγουρα έχουν γίνει κάποια λάθη. Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναγίνουν τις επιτροπές, τουλάχιστον στο επίπεδο των Καλλικρατικών δήμων. Η ΝΔ οφείλει να κάνει εξόρμηση στο λαό. Πρέπει να ακούσει τους εκπαιδευτικούς, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους. Πρέπει να ακούσει τις παραγωγικές τάξεις και να διαμορφώσει μια πολιτική και έναν λόγο ο οποίος θα αγγίζει όλους αυτούς. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός. Η αντιπολίτευση οφείλει να παρακολουθεί την κυβέρνηση και να την διορθώνει. Όπως ακούγεται κάθε πρόταση της κυβέρνησης, έτσι πρέπει να ακούγεται και η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης. Μέχρι  τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι ως αντιπολίτευση μόνο έλεγε, δεν στήριζε, δεν ψήφιζε, ενώ τώρα θέλει τη στήριξη της ΝΔ. Η ΝΔ αντιθέτως από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε, πως ότι είναι καλό για το λαό και τη χώρα, θα το στηρίζει.

 

Έχασε τον κεντροδεξιό προσανατολισμό της η ΝΔ;

Εγώ δε θα μιλήσω για δεξιά και κεντροδεξιά. Σημασία έχει να δίνονται οι σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα του κόσμου. Ο κόσμος δείχνει την κατεύθυνση. Αν κάποιος σου θέσει μια ερώτηση, πρέπει να απαντήσεις με ρεαλισμό. Και για να απαντήσω στο αν έχασε τον προσανατολισμό της… Το καταστατικό της ΝΔ αναφέρει ότι είναι μια παράταξη η οποία μπορεί να δεχθεί στην αγκαλιά της δημοκρατικούς πολίτες από τις παρυφές της δεξιάς μέχρι τις παρυφές της αριστεράς. Όλοι χωράμε στην ΝΔ. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και έχει δώσει πολλές απαντήσεις και πολλές λύσεις μέχρι τώρα για τη χώρα μας. Όποιος διαγράφει τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που πήρε διαχρονικά αυτή η παράταξη, αγνοεί την ιστορία της χώρας μας.

 

Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ ως αντιπολίτευση; Να περιμένει να «ωριμάσει» η κυβέρνηση και να πέσει σαν ώριμο φρούτο ή να βγει στην αντεπίθεση;

Εγώ δεν πιστεύω στη λογική του «ώριμου φρούτου» ή στην αριστερή παρένθεση και δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να αποτύχει η κυβέρνηση. Αν είναι να «πέσει» μια κυβέρνηση, να πέσει επειδή δεν υλοποιεί τα όσα υποσχέθηκε και κυρίως, επειδή η αντιπολίτευση καταθέτει καλύτερες προτάσεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα για τη ΝΔ, αλλά και την κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω ότι θέλω να πάει καλά η κυβέρνηση, όμως θέλω και η ΝΔ να δώσει ακόμη πιο κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να σοβαρευτεί, να αφήσει τις αλλαγές ονομάτων και να μπει στην ουσία των προβλημάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει με την Ευρώπη προς όφελος των πολιτών. Μέχρι στιγμής το μόνο που κατάφερε είναι όλα τα κράτη να είναι εναντίον της Ελλάδος, ακόμα και η Κύπρος.

 

Πρέπει να στηρίξει η ΝΔ την νέα κυβέρνηση και πώς θα γίνει αυτό;

Η κυβέρνηση είναι της χώρας. Η ΝΔ ότι είναι σωστό θα το ψηφίσει αλλά πείτε μου ένα άρθρο που να ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση; Επίσης Εδώ και δύο μήνες πείτε μου κάτι που ήρθε στη βουλή;

 

Το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις θα το στηρίξει η ΝΔ;

Είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Είναι νωρίς ακόμη. Η δική μου άποψη είναι ότι τα δανεικά πρέπει να επιστρέφονται. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι όταν ανοίγεις πολλά μέτωπα συγχρόνως, σπαταλάς δυνάμεις με κίνδυνο να τα χάσεις όλα.

 

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων, ανησυχείτε;

Θεωρείτε ότι ΝΔ διαπραγματεύτηκε επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια;

Το 2012 η χώρα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι είναι σήμερα και είμαι σίγουρος ότι η ΝΔ παράδωσε ένα πολύ καλύτερο κράτος. Αν παρακολουθείτε, η όλη διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση γίνεται με επιχείρημα ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα είχε πλεόνασμα. Αυτό το πλεόνασμα, που ως αντιπολίτευση δεν το παραδεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Αλλά ας είναι κι έτσι. Το πλεόνασμα ανήκει ούτως ή άλλως στον Ελληνικό λαό που με θυσίες το πέτυχε. Εύχομαι η κυβέρνηση να μην το μετατρέψει σε έλλειμμα οικονομικό και πολιτικό!

 

Σχετικά με τον κ. Χαρδούβελη και με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα  μήπως τελικά ήταν κακή επιλογή το συγκεκριμένο πρόσωπο για την τόσο σημαντική θέση του ΥΠΟΙΚ;

Εγώ είμαι υπέρ των τεχνοκρατών αλλά με πολιτική άποψη. Ήταν λάθος επιλογή ο κ. Χαρδούβελης, εγώ δεν θα τον έβαζα, θα πήγαινα σε μια πιο κομματική λύση,. Ένα πολιτικό πρόσωπο θα μπορούσε να ακούσει καλύτερα την κοινωνία, αλλά μην ξεχνάτε ότι είχαμε συγκυβέρνηση και οι επιλογές στα κρίσιμα υπουργεία έπρεπε να είναι κοινής αποδοχής, ακόμη και αν δεν ήταν οι καλύτερες για την παράταξη.

 

Διάλογος με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο υπάρχει;

Εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία μας χρειαστούν, θα είμαστε δίπλα τους. Πάνω από όλους μας είναι η Πιερία. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τους συγχαρώ για την εκλογή τους και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στους στόχους που έθεσαν προεκλογικά για την Πιερία μας.

 

Τελειώνοντας, θέλετε να πείτε κάτι στους Νεοδημοκράτες;

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα μεγάλο κόμμα. Οι βασικές επιλογές της, δικαιώθηκαν από την ιστορία και είμαι βέβαιος πως και η επιλογή της, το 2012, να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, θα δικαιωθεί, ασχέτως του αποτελέσματος που θα έχει η πορεία των διαπραγματεύσεων της σημερινής κυβέρνησης με τους θεσμούς ή την τρόικα. Πολύ σύντομα, οι Έλληνες θα αρχίσουν και πάλι να μιλάν για τη Νέα Δημοκρατία και τις προτάσεις της.