Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Σύσκεψη συντονισμού των ενεργειών για την πάταξη του παραεμπορίου στην Πιερία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και τις περαιτέρω αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο, πραγματοποίησαν από κοινού το Επιμελητήριο Πιερίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης, το πρωί του Σαββάτου 14 Μαρτίου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς επίσης τουριστικά και επαγγελματικά σωματεία – σύλλογοι που άμεσα «θίγονται» από τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου. Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν από πλευράς συνδιοργανωτών ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης.

 

Παρουσίες

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κ. Τζαμακλής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, Ταξίαρχος κ. Μαντζούκας, ο Διευθυντής της Τροχαίας Κατερίνης κ. Κουκουσέλας, ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης κ. Χριστοδούλου, ο εκπρόσωπος του Δ΄ Λιμενικού Τμήματος (Πλαταμώνα) κ. Πιπιλής, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Λεμονόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Ζτάνης, ο αντιδήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού κ. Τουλούπας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αγγέλου,  ο Δ/ντής της ΔΟΥ Κατερίνης κ. Μάνος, η Προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων κ. Καλαϊτζίδου, η Προϊσταμένη της Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία Πιερίας – Ημαθίας κ. Παλάγκα, οι  Γενικοί Γραμματείς των Δήμων Κατερίνης κ. Θεοδώρου και Δίου – Ολύμπου κ. Λακασάς, οι ειδικοί συνεργάτες των βουλευτών κ. Ζάννα και κας Σκούφα, κ.κ. Αποστόλου και Δελασούδας, αντίστοιχα, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΠΕ Πιερίας κ. Ρουκάς, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ζώβας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Βεϊδαμενίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ρέχας, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Κουτσιμανή, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων & Βιοτεχνών Αιγινίου και Περιχώρων κ. Τερζής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Παραλίας κ. Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας κ. Πανταλώνας, ο Πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής, ο Πρόεδρος το Σωματείου Οδοντοτεχνιτών κ. Τελιογλανίδης, Προϊστάμενοι και υπάλληλοι των αρμόδιων τμημάτων και μέλη του ΚΕΛΑΥΕ από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και το Γ. Νοσοκομείο Κατερίνης. Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιπρόεδρος Β΄ του Επιμελητηρίου κ. Βελώνη,  ο Γ. Γραμματέας, κ. Ασαρίδης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Μπατάλας και τα μέλη κ. Κωνσταντινίδης και κα Παπαχατζή.

 

Ηλ. Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας:

«Έχουμε χρέος να θωρακίσουμε τις παραλιακές μας περιοχές από την παραοικονομία»

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τονίζοντας την αναγκαιότητά της: «Σήμερα ήρθαμε και πάλι εδώ, όπως κάναμε και στο παρελθόν, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πιστεύοντας στο ισχύς εν τη ενώσει και το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ». Το παράνομο πλανόδιο εμπόριο δεν είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει μόνο να περιμένουμε την πολιτεία να ενεργήσει. Είναι επιτακτική ανάγκη ΕΜΕΙΣ να ενεργήσουμε αύριο σύννομα και αποτελεσματικά και η επίσημη πολιτεία να ακολουθήσει τα βήματά μας, θεσμοθετώντας και οργανώνοντας στρατηγική σε επίπεδο χώρας. Έχουμε χρέος για τη θερινή περίοδο του 2015 να θωρακίσουμε ειδικά τις παραλιακές μας περιοχές από την παραοικονομία προστατεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό».

Οι προτάσεις του κ. Χατζηχριστοδούλου είχαν δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη σε πολιτειακό επίπεδο, όπου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατέθεσε τις εξής προτάσεις – απαραίτητες ενέργειες: «1. Για την αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου, πρέπει να οχυρωθούν οι πύλες εισόδου της χώρας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, στα κυκλώματα του παραεμπορίου, η οποία δεν διαθέτει καμία μαγνητική πύλη ή αν προτιμάτε x-ray scanners όταν η γειτονική Αλβανία έχει πάνω από 15. Αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να εισέρχονται στην χώρα εκατομμύρια τεμάχια παράνομων εμπορευμάτων κυρίως από την Κίνα και την Τουρκία χάνοντας ετησίως δισεκατομμύρια από έμμεσους και άμεσους φόρους. Υπάρχουν ήδη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεσμευμένα 20 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού αλλά παραμένουν αδιάθετα, μέχρι και σήμερα. 2. Δεύτερον, αφού μέχρι και σήμερα δεν είναι εφικτή η θωράκιση των συνόρων μας, απαιτείται η εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα, 3. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ανεξάρτητου Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου που θα επιφορτιστεί με το έργο της πάταξης του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου και 4. Χρειάζεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική». Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι προτάσεις του Επιμελητηρίου κατευθύνθηκαν στις τοπικές υπηρεσίες και τους φορείς αναφορικά με το συντονισμό των κινήσεων στην Πιερία: «Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, εμείς πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και συνέχισε: «Την απάντηση τη δίνουμε όλοι μαζί με τη σημερινή μας παρουσία εδώ. Εκ μέρους της επιχειρηματικότητας θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί οι δράσεις σας θα είναι καθοριστικές και πάλι για την επιβίωση των επαγγελματιών και εμπόρων που σήμερα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στο ίδιο το κράτος που έχει ανάγκη από έσοδα. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.) εντατικοποιώντας τους ελέγχους, ιδιαίτερα σαββατοκύριακα  και  τις αργίες για την πάταξη του  παραεμπορίου και της υπαίθριας παραβατικότητας. Χρειάζεται όμως περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, και ειδικά κονδύλια για τις πληρωμές των υπερωριών, του εξοπλισμού και του κόστους μετακίνησής τους». Επίσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ζήτησε από τους εκπροσώπους του τουρισμού να  εντείνουν τις προσπάθειές τους σχετικά με την κατάλυση των  παράνομων εμπόρων που μετατρέπουν τα δωμάτια σε αποθήκες παραεμπορίου και τέλος πρότεινε την εφαρμογή μιας γραμμής επικοινωνίας άμεσης παρέμβασης (γραμμή καταγγελιών).