Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ανακύκλωση τριών…ταχυτήτων στην Πιερία

Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στους δήμους Πιερίας

anak

Στο νομό Πιερίας, πρώτος με διαφορά στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι ο δήμος Κατερίνης που ήδη μετρά μια δεκαετία εφαρμογής της, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει και ο δήμος Πύδνας Κολινδρού. Στα σκαριά βρίσκεται η διαδικασία επανεκκίνησης της γενικότερης ανακύκλωσης (στην οποία εντάσσεται και η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών), για τον «ουραγό» δήμο Δίου Ολύμπου.

Η αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι νέες συσκευές καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, εξοικονομώντας χρήμα στους καταναλωτές αλλά και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη προστασία στο οικοσύστημα, μιας και είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Τι γίνεται όμως με τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές;

Οι συσκευές αυτές αποτελούν ανακυκλώσιμο υλικό. Η ανακύκλωση αποτελεί μέσον απομείωσης του όγκου των απορριμμάτων (που κατ’ επέκταση εξασφαλίζει την αύξηση του χρόνου ζωής των X.Y.T.Α.) αλλά και συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σκουπίδια μας έχουν αξία και μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον, στο δήμο μας, στη χώρα μας. Ειδικότερα, η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών περιλαμβάνει μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ), μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας (φωτιστικά είδη, κλιματιστικά, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ), προϊόντα εικόνας και ήχου, ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια, ιατροτεχνολιγικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής, καθώς και λαμπτήρες φθορισμού.

Δύο τόνοι ανακυκλώσιμες συσκευές τη βδομάδα στο δήμο Κατερίνης

Στην πόλη της Κατερίνης, η ανακύκλωση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και ο δήμος έχει συμβληθεί με τα περισσότερα συστήματα ανακύκλωσης. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, «το ενδιαφέρον των δημοτών είναι μεγάλο εκτός των άλλων και στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Η ανακύκλωση εξυπηρετεί την πόλη μας, εξυπηρετεί τους δημότες και ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει». Οι δημότες εφόσον έχουν ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρειάζονται, επικοινωνούν τηλεφωνικά με το δήμο Κατερίνης (2351033177) και ένα μικρό φορτηγάκι της υπηρεσίας καθαριότητας παραλαμβάνει τις ηλεκτρικές συσκευές από τα σπίτια τους και τα μεταφέρει στην συμβεβλημένη εταιρεία ανακύκλωσης που βρίσκεται στο Σβορώνο. Εκεί, οι συσκευές αποσυναρμολογούνται, απορρυπαίνονται και γίνεται η εξαγωγή των ανακυκλώσιμων υλικών. Η σύμβαση με την εταιρία, η οποία έχει έγκριση πιστοποίησης από το κράτος ξεκίνησε το 2005 και είναι συνεχιζόμενη για δέκα χρόνια. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανανεωθεί εκ νέου. «Κάθε βδομάδα ανακυκλώνουμε περίπου 2 τόνους ανακυκλώσιμες ηλεκτρικές συσκευές», τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Συνεργασία δήμων Πύδνας Κολινδρού – Κατερίνης

Στο δήμο Πύδνας Κολινδρού, η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι σχετικά πρόσφατη, αφού έχει μόλις ένα χρόνο που εφαρμόζεται. Η περισυλλογή γίνεται κάθε 15 μέρες, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, κ . Κακάνης. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια με αυτή του δήμου Κατερίνης. Οι ενδιαφερόμενοι δημότες επικοινωνούν με το δήμο (στο 2353350100) και οι υπάλληλοι περισυλλέγουν τις συσκευές. Στη συνέχεια αυτές μεταφέρονται στον Σβορώνο, στην συμβεβλημένη με το δήμο Κατερίνης εταιρία ανακύκλωσης, καθώς οι δύο δήμοι συνεργάζονται.

Στα σκαριά το σχέδιο στο δήμο Δίου Ολύμπου

Στο δήμο Δίου Ολύμπου, η διαδικασία της ανακύκλωσης βρίσκεται ακόμα στο στάδιο σχεδιασμού. Στόχος του δήμου αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, κ. Μακρίδης είναι η επανεκκίνηση της γενικότερης ανακύκλωσης το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Μέσα στην άνοιξη δρομολογείται πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών αλλά και κεντρικές δράσεις χωρίς ωστόσο ακόμα να υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Από την διαμόρφωση του Καλλικράτη ως σήμερα, στο δήμο Δίου Ολύμπου γίνεται μόνο ανακύκλωση λαμπτήρων σαν συνέχεια της υποτυπώδους ανακύκλωσης που είχε ξεκινήσει ο πρώην δήμος Λιτοχώρου. Οι δημότες που επιθυμούν να ανακυκλώσουν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καλούν το δήμο (2352350100) και οι συσκευές που περισυλλέγονται, προς το παρόν συγκεντρώνονται είτε στο αμαξοστάσιο είτε στο ΣΑΔΑΠ Λιτοχώρου, μέχρι να ξεκινήσει κανονικά το πρόγραμμα της ανακύκλωσης.

O.E.