Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Οκτάωρο διαπραγματευτικό θρίλερ στο Brussels Group

Στην Αθήνα σήμερα και τη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια – Τα μέτρα φωτιά που ζητούν – Το non paper του Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις

troika-kai-thesmoi-pethanan-idou-tobrussels-group.w_l

Στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση συμφώνησαν η ελληνική πλευρά και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που είχαν την Τετάρτη την πρώτη τους, μαραθώνια συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σήμερα καταφτάνουν στην Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια με στόχο τη συλλογή μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων. Τη Δευτέρα, θα υπάρξει δεύτερη έλευση με στόχο τη συλλογή δεδομένων για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προχωρήσουν.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει το που θα συναντώνται οι αντιπροσωπείες.

Μαραθώνια ήταν πάντως η πρώτη χθεσινή συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των τριών Θεσμών στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν στις 11 το βράδυ.

Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ συμμετείχε και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη. Από τους Θεσμούς, συμμετείχαν ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ρίτσι Γκογιάλ και ο επικεφαλής του αντίστοιχου κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ενώ επίσης στο Brussels Group συμμετείχε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βάση της επιστολής Βαρουφάκη, οι δανειστές ζητούν να προχωρήσουν μέτρα για:

- Αλλαγές στον ΦΠΑ, με κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων

- Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών

- Πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω των καλωδιωμένων φορο-ράμπο, αλλά και της λοταρίας για τις αποδείξεις

- Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων

- Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

- Θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο

- Τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια

- Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, αλλά και

- Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το non paper του Μαξίμου

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη αυτή συνάντηση του Brussels Group συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής στις διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα και σύμφωνα με το νέο non paper που συνέταξε το Μαξίμου προβλέπονται τα εξής:

Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Brussels Group.

Συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί η οποία είναι η εξής: Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας