Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Ετοιμο για δήμευση γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης

H απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή

assets_LARGE_t_420_43055537

Τη θέση αυτή εξέφρασε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος από την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.

«Θέλω να εκφράσω, τόνισε, την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.

«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως το 2000 ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου και τους απογόνους τους υποχρεώνοντας την Γερμανία να δώσει αποζημιώσεις, αλλιώς θα γινόταν συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της. Όμως για να υπάρξει κατάσχεση κατά ξένου κράτους στην Ελλάδα απαιτείται υπογραφή από τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης – κάτι που δεν έκανε κανένας υπουργός επί 15 χρόνια!

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, κατά την έναρξη των διαδικασιών της συζήτησης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μαθήματα ηθικής και εκπλήρωση υποχρεώσεων και από τις δύο πλευρές. Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να δώσει απαντήσεις στη γερμανική κυβέρνηση κάνοντας έναν παραλληλισμό του χθες με το σήμερα.

Οταν η Γερμανία μιλά για τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα επικαλείται την συμφωνία της δεκαετίας του 1960 οπότε κατέβαλε 115 εκατ. μάρκα και η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι δεν έχει αποζημιώσεις. Αυτό όμως αφορούσε τα θύματα και όχι τις καταστροφές και το κατοχικό δάνειο.

Περιμένουμε διάλογο από την γερμανική κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς αλλά και ηθικούς. Εμείς στην κουβέντα περί ηθικής δεν επιλέγουμε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι, ούτε του ηθικολόγου που κουνά το δάχτυλο. Επιλέγουμε τη στάση του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. «Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά και δεν δεχόμαστε από κανέναν μαθήματα ηθικής».

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και οι υποχρεώσεις των άλλων προς τον ελληνικό λαό στο ακέραιο. Όπως δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι και οι άλλοι πρέπει να το κάνουν. Η επίκληση της ηθικής δεν είναι a la carte.