Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Περαίωση: Δηλώστε και …σώστε

Προσκλητήριο στους φορολογουμένους να αποκαλύψουν στην εφορία «κρυφά» εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Filing hand

Το υπουργείο σκοπεύει να καλέσει τους φορολογουμένους να εμφανίσουν στην εφορία τα αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία τους υποβάλλοντας συμπληρωματική δήλωση. Το προσκλητήριο θα απευθύνεται και σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Όσοι το πράξουν, θα πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί και θα απαλλαγούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα επιβαρύνονταν σε περίπτωση ελέγχου από τις φορολογικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα:

Αδήλωτα εισοδήματα: Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Σύμφωνα, με κυβερνητικούς παράγοντες, πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Με το μέτρο αυτό που προτείνει η Αθήνα, θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογουμένους να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να δηλώσουν εισοδήματα ή ακόμη και περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες) που δεν είχαν δηλώσει την τελευταία πενταετία.

Οι φορολογούμενοι αποκαλύπτοντας στην εφορία τα ξεχασμένα εισοδήματα θα πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί για το έτος που δεν δηλώθηκαν και θα γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα τους επιβληθούν, σε περίπτωση που εντοπιστούν μετά από έλεγχο από τις φορολογικές αρχές.

Ποιοι κερδίζουν

Ουσιαστικά κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες και τα φυσικά πρόσωπα που είτε είχαν αποκρύψει εισοδήματα είτε δεν είχαν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις καθώς θα γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να τους επιβληθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο. Με απλά λόγια δηλαδή η περαίωση αυτή θα επιτρέπει και την αποφυγή του εξονυχιστικού φορολογικού ελέγχου και θα συντομεύει τη διαδικασία κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Η υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης θα επιτρέπεται και στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί για εκείνη εντολή διενέργειας πλήρους φορολογικού ελέγχου αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο έλεγχος, κάτι που τώρα δεν επιτρέπεται.

Στη νέα αυτή ρύθμιση εκτός από τους επιχειρηματίες θα μπορούν να ενταχθούν:

ελεύθεροι επαγγελματίες

μισθωτοί

συνταξιούχοι

εισοδηματίες

αγρότες