Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ανοίγοντας δρόμους

Ευρήματα από τις ανασκαφές του Κάτω Ολύμπου, στις προσθήκες του Μουσείου Δίου – Η έκθεση «Ανοίγοντας Δρόμους» θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουλίου

7b45aba318b5a7f0d1d70aa60ed6f2a5_XL

Μπορεί μια περιοχή του Ελλαδικού χώρου, να «επαναδιαμορφώσει» τον χάρτη του Μηκυναϊκού κόσμου και μπορεί αυτή η περιοχή να είναι η Πιερία; Με βεβαιότητα πλέον, μπορούμε να απαντήσουμε «ναι». Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι ιστοριοδίφες, μπορούν να πειστούν βλέποντας (και μελετώντας κυρίως) τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών που έγιναν κατά μήκος της νέας Εθνικής Οδού (στον σημερινό Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου), κατά μήκος της Πιερίας.

του Βαγγέλη Ζαμαντζά

Εγκαινιάστηκε η θεματική έκθεση με τίτλο «Ανοίγοντας δρόμους» στο Μουσείο του Δίου η οποία περιλαμβάνει ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Ο τίτλος της έκθεσης, δεν είναι τυχαίος, όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας (ΕΑΠ) Έλενα Παπασταύρου, παρουσιάζοντας την έκθεση στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.«Ανοίγονται δρόμοι, όχι μόνο για την μετακίνηση των ανθρώπων, αλλά και δρόμοι για την επιστήμη της αρχαιολογίας μέσα από τις σωστικές ανασκαφές που έγιναν» είπε η κ. Παπασταύρου.

 

 

 

Ευρήματα από τρεις περιοχές της νότιας Πιερίας και μια της Κατερίνης, κυρίως ταφικά, επαναδιαμορφώνουν το χάρτη του Μηκυναϊκού κόσμου, ανέφερε η κ. Παπασταύρου, αφού αποκαλύπτουν ότι ο Ελλαδικός χώρος ήταν ενιαίος πολύ πριν απ΄ ότι γνώριζαν, μέχρι να γίνουν οι συγκεκριμένες ανασκαφές, οι επιστήμονες. Τα αντικείμενα Μηκυναϊκής τεχνοτροπίας που βρέθηκαν το αποδεικνύουν. Χαρακτηριστικό είναι, ότι στη νότια Πιερία, ανάμεσα σε άλλα βρέθηκαν αντικείμενα Θεσσαλικής τεχνοτροπίας, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή από τότε διατηρούσε σχέσεις με τους Θεσσαλικούς οικισμούς. Σημειώνεται, ότι σε τάφους άλλων περιοχών (της ίδιας περιόδου) της Μακεδονίας δεν έχουν ανακαλυφθεί τέτοια αντικείμενα και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο της ιδιαιτερότητάς τους.

 

Μιλώντας για την έκθεση, η κ. Παπασταύρου εμφανώς συγκινημένη, υπογράμμισε πως «απαιτείται πολύ δουλειά, μέχρι τα ευρήματα να φτάσουν στις προθήκες», ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες της που με ζήλο και επιμονή εργάστηκαν υποδειγματικά, ώστε όλοι να μπορούν να θαυμάσουν τα ευρήματα των ανασκαφών. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της Προϊσταμένης της ΕΑΠ, στην προκάτοχό της Έφη Πουλάκη Παντερμαλή (στην οποία ανήκει η ιδέα της έκθεσης) τονίζοντας πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας της οφείλει πολλά.

 

Στις προθέσεις της, είπε η κ. Παπασταύρου, είναι η πραγματοποίηση και άλλων περιοδικών εκθέσεων, αλλά και η «ανανέωση» των εκθεμάτων του Μουσείου γενικότερα, ώστε το Μουσείο του Δίου να παραμένει «ζωντανό» κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμη και όσων το επισκέφθηκαν κάποια στιγμή. Άλλωστε, ακόμη και από τις συγκεκριμένες σωστικές ανασκαφές, μόνο ένα κομμάτι των ευρημάτων θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης η οποία θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιουλίου.

 

Η έκθεση «Ανοίγοντας Δρόμους», περιλαμβάνει όμως και μια ακόμα σημαντική καινοτομία η οποία την καθιστά προσβάσιμη και στα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης. Για πρώτη φορά στο Μουσείο του Δίου πρόσβαση στις πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ευρήματα θα έχουν και οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης, αφού σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Τυφλών Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν «ειδικές κατασκευές», αλλά και ηχητικό υλικό μέσα από το οποίο θα μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα.

 

 

 

Πρωταρχικής σημασίας ευρήματα

Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα από αρχαιολογικές θέσεις που ανασκάφηκαν από το 2008 ως το 2013, δηλαδή, από τις θέσεις Πηγή Αθηνάς, Πηγή Αρτέμιδος, Τριμπίνα και Τάφος Κατερίνης. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα που εκτίθενται εστιάζουν στα ταφικά έθιμα της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού, της Ύστερης Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου, καθώς και των αυτοκρατορικών χρόνων της Ρωμαϊκής Εποχής.

Τα ευρήματα είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς, επαναδιαμορφώνουν το χάρτη του Μυκηναϊκού κόσμου, συμπληρώνουν τις γνώσεις μας γύρω από την αρχιτεκτονική των Μακεδονικών Τάφων και εμπλουτίζουν τις πληροφορίες μας σχετικά με την Υστερορωμαϊκή περίοδο, στην περιοχή.

 

Η αρχαιολογική θέση Πηγή Αθηνάς απλώνεται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, δίπλα στην ομώνυμη πηγή, στην περιοχή Πλαταμώνα. Ανθρώπινη παρουσία μαρτυρείται για πρώτη φορά στην Ακεραμική Νεολιθική περίοδο (6800-6500 π.X.) και η κατοίκηση της περιοχής συνεχίζεται ως και τη σύγχρονη εποχή.

Κατά τη Μέση (2100-1550 π.Χ.) και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1550-1050 π.Χ.), στην περιοχή διαμορφώνεται νεκροταφείο, με την παρουσία πέντε τύμβων. Όλοι οι τύμβοι χρονολογούνται στο τέλος της Μέσης Εποχής Χαλκού με εξαίρεση έναν, η τελική φάση του οποίου χρονολογείται στις αρχές της Ύστερης Εποχής Χαλκού. Στο εσωτερικό τους εντοπίστηκαν συνολικά δεκαεπτά ταφές, όλες πλούσια κτερισμένες με κεραμικά αγγεία, κοσμήματα και οπλισμό.