Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Δεν έκλεισαν οι λογαριασμοί Σαμαρά με τους «γαλάζιους» αμφισβητίες

Πού το πάνε Αβραμόπουλος, Ντόρα, Καραμανλής, Μεϊμαράκης, Δένδιας και Στυλιανίδης – Αριθμητική υπεροχή των «σαμαρικών», αλλά ισχυρή πίεση των αντιηγετικών με αίτημα για έκτακτο Συνέδριο

nea-dimokratia1_22062014210253

Με ανοιχτούς λογαριασμούς ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τους εσωκομματικούς αμφισβητίες της ηγεσίας του έληξε ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαδραματίστηκε μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν ηχηρές παρεμβάσεις, όπως του Δημήτρη Αβραμόπουλου, έντονες αντεγκλήσεις και αποδοκιμασίες όσων, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, διαφωνούν με την ηγετική ομάδα, αλλά και απουσίες με νόημα, όπως εκείνες του Κώστα Καραμανλή και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα της περασμένης Πέμπτης, η κόντρα των δύο πλευρών μεταφέρθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία μπορεί οι αριθμητικοί συσχετισμοί να ήταν συντριπτικά υπέρ του κ. Σαμαρά και κατά του αιτήματος για έκτακτο Συνέδριο, όπως επιμένουν οι επικριτές του, οι τελευταίοι, ωστόσο, έθεσαν εκ νέου με έμφαση το ζήτημα και επιμένουν ότι αργά ή γρήγορα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα υποχρεωθεί να ζητήσει την επανεπιβεβαίωση της ηγεσίας του από τη βάση της παράταξης.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την ώρα που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Π.Ε., δήλωνε με κατηγορηματικότητα ότι «το θέμα της ηγεσίας έκλεισε», από τη στιγμή που έμεινε αναπάντητη η πρόκληση την οποία απηύθυνε στην Κ.Ο. προς τους αμφισβητίες να εκκινήσουν τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες, οι βασικοί εσωκομματικοί αντίπαλοί του δεν έδειξαν να κάνουν βήμα πίσω.

Με προεξάρχουσα την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, εν μέσω αποδοκιμασιών, επιχειρηματολόγησε υπέρ ενός έκτακτου Συνεδρίου, στο οποίο θα συζητηθεί και το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας, στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Σαμαρά, είτε με δηλώσεις του που έκαναν έξω από τη συνεδρίαση, όπως ο Νίκος Δένδιας, είτε αποφεύγοντας να ζητήσουν τον λόγο, όπως προτίμησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και άλλοι βουλευτές που αποχώρησαν νωρίς, υποστηρίζοντας ότι ο περίγυρος της ηγετικής ομάδας είχε μεθοδεύσει τον κατάλογο των ομιλητών και είχε ενορχηστρώσει την παρουσία στην αίθουσα στελεχών που δεν ήταν μέλη του οργάνου με στόχο να εμποδιστεί η έκφραση κριτικής. Όπως, μάλιστα, σημείωναν οι ίδιοι, ενώ υπήρχε έντονη προκατάληψη κατά των βουλευτών και από πολλά μέλη της Π.Ε. ζητούνταν να μη δοθεί ο λόγος σε βουλευτές, καθώς είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κοινοβουλευτικά στελέχη που πήραν τον λόγο για να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά, όπως πρωτίστως ο Μάκης Βορίδης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χειροκροτήθηκαν ενθέρμως από το ακροατήριο. Επιχείρηση «φυγής προς τα εμπρός» από τον Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς με την εισαγωγική του ομιλία επεχείρησε «φυγή προς τα εμπρός» με την άσκηση σφοδρής κριτικής προς την κυβέρνηση, την ταυτόχρονη απόρριψη του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης» και της θεωρίας του «ώριμου φρούτου», καθώς και την εξαγγελία πορείας προς τον λαό. αλλά και τη διεύρυνση με την προσέλκυση, όωπς είπε προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. «Θα γίνουν πολλές αλλαγές στο κόμμα» που «θα οδηγήσουν σε εμπέδωση της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σφόδρα επικριτικός προς όσους ζητούν έκτακτο Συνέδριο, το οποίο, κατά την άποψή του, θα οδηγήσει τη ΝΔ στην εσωστρέφεια. «Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να βουλιάζει στην εσωστρέφεια. Για να κερδίζει πολιτικό χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που μπήκε στις βαριές δυσκολίες. Τώρα που άρχισε πρόωρα το δημοσκοπικό του ξεφούσκωμα».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η κυρία Μπακογιάννη, η οποία, τόσο κατά την επεισοδιακή ομιλία της που διακόπηκε επανειλημμένα εξαιτίας αποδοκιμασιών από «κεκράχτες», όπως η ίδια είπε, όσο και σε δηλώσεις της αναρωτήθηκε γιατί να θέλει να αποφύγει το Συνέδριο ο Σαμαράς. «Αν είναι ισχυρός Πρόεδρος θα επικυρωθεί ή αλλιώς θα εκλεγεί ένας άλλος ισχυρός Πρόεδρος», ήταν το νόημα των λεγομένων της πρώην υπουργού, η οποία επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν έχει προσωπικό ενδιαφέρον για να διεκδικήσει την ηγεσία.

Υπέρ του έκτακτου συνεδρίου τάχθηκε ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Ο στόχος μας είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία του 27 % να γίνει πάλι η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή», δήλωσε ο πρώην υπουργός που συγκέντρωσε αρκετά πυρά για «αχαριστία» από πλειάδα φολοηγετικών στελεχών που θύμιζαν ότι υπήρξε από τους ελάχιστους που είχαν υπουργικό χαρτοφυλάκιο ολόκληρη την περίοδο της πρωθυπουργίας Σαμαρά.