Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Συμφωνία σε όλα

Σύσκεψη στο ΕΒΕ με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

fbaff9e796085f274fad11729791f15a_XL

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις φαίνεται να ξεκινά η συνεργασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΒΕ Πιερίας, αφού υπήρξε καθολική ομοφωνία για το «εγχειρίδιο ανάπτυξης της Πιερίας» που τους παρέδωσε το Επιμελητήριο

Το αναπτυξιακό μοντέλο της Πιερίας και τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου του νομού μας για μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, μετέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ΔΣ του ΕΒΕ Πιερίας σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Επιμελητήριο. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Μπέττυς Σκούφα, ότι για την ίδια η συνάντηση αποτέλεσε ένα «ταχύρυθμο σεμινάριο, καθώς ο πρόεδρος του ΕΒΕ παρουσίασε ένα αναπτυξιακό μοντέλο για την Πιερία που θέλει να εφαρμόσει και το κόμμα της.

Πριν τη σύσκεψη στην οποία είχαν προσκληθεί και οι τέσσερις βουλευτές Πιερίας (απουσίαζε ο κ. Κουκοδήμος λόγω υποχρεώσεων) και όλο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕ (ήταν λίγοι περισσότεροι από τους μισούς), προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των βουλευτών με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, όπου ο πρόεδρος του ΕΒΕ παρέδωσε και γραπτώς τις θέσεις και τις προτάσεις των παραγωγικών τάξεων του νομού μας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του κατά τη σύσκεψη, ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, υπογράμμισε ότι οι παραγωγικές τάξεις συμφωνούν με πολλά από τα όσα προτείνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πάταξη της φορδιαφυγής και της διαφθοράς, η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, ότι δεν νοείται να πληρώνει μια επιχείρηση ΕΝΦΙΑ για έναν χώρο που τον χρησιμοποιεί για παραγωγή και όχι για αναψυχή), καθώς και με την πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, πρόταση η οποία αποτελεί και θέση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας Κεντρικής Μακεδονίας την οποία έχει θεσμοθετήσει τα τελευταία χρόνια το ΕΒΕ, ζητώντας «κανένα ευρουλάκι» από το επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Πιερίας, αλλά και στις προτάσεις του ΕΒΕ.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ήταν τα διόδια, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να υπάρχουν διόδια ανά 8 χιλιόμετρα όπως συμβαίνει στη βόρεια Πιερία ζητώντας να μειωθεί ο φόρος που εισπράττει το κράτος από αυτά, ώστε να πέσει η τιμή τους.

Αναφορά, από τον πρόεδρο του ΕΒΕ έγινε και στον οικισμό της Ολυμπιάδας Κορινού, σημειώνοντας αρχικά ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο χειρίζεται ο δήμος Κατερίνης, ωστόσο είπε, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση με δεδομένο ότι ο κατασκευαστικός κλάδος και στην Πιερία τα τελευταία χρόνια «έπιασε πάτο»

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μετέφερε και την πρόταση της ΚΕΕΕ για την πάταξη του παραεμπορίου, η οποία προβλέπει την ίδρυση Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, ένα σώμα το οποίο θα ασχολείται μόνο με το παραεμπόριο, τη φοροδιαφυγή και των έλεγχο της γνησιότητας των προϊόντων. Σχολιάζοντας την κατάσταση στο νομό, εκτίμησε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό οφείλεται μόνο στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.

Συνεχίζοντας σχολίασε την κατάσταση στα τελωνεία της χώρας την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Τόνισε ότι οι υπάλληλοι κάνουν ότι μπορούν, αλλά ούτε επαρκής είναι ο αριθμός τους, ούτε διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τους ελέγχους. «Η προηγούμενη κυβέρνηση εξασφάλισε 20 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά σκάνερ τα οποία θα ελέγχουν το φορτίο των φορτηγών, αλλά αυτά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Τα τελωνεία μας δεν διαθέτουν ούτε καν πλάστιγγα για το ζύγισμα των οχημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να είναι ανταγωνιστική όταν έχει ακριβή ενέργεια, ρωτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ τους βουλευτές, ζητώντας την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κατερίνη, όχι μόνο για στις επιχειρήσεις (σήμερα μόλις τρεις σε όλο το νομό είναι στο δίκτυο), αλλά και στα νοικοκυριά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στους λιμένες της Πιερίας, τους οποίους χαρακτήρισε «ντροπή» για την τουριστική Πιερία, ζητώντας την αναβάθμισή τους και ουσιαστικά τη μεικτή χρήση τους. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νομού με άλλες περιοχές της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως το ΕΒΕ έχει ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία «δεν θέλει η Θεσσαλονίκη»