Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μπορεί να γίνει βιώσιμο

«Ναι» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

elatoxori-beeper-21

Με 94.000 ευρώ θα συμμετάσχει ο Δήμος Κατερίνης, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία. «Μείωσα στο μισό το χρέος από εκείνο που ανέλαβα», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του Χιονοδρομικού Φ. Δρούγκας.

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου Πιερίας Α.Ε. και η αύξηση και καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε., και την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Καθαρά Δευτέρα.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Χ.Κ. Ελατοχωρίου φτάνει τα 240.000 ευρώ, από τα οποία 94.000 αναλογούν στο δήμο Κατερίνης, ενώ τα υπόλοιπα αναλογικά με το ποσοστό τους στο δασικό συνεταιρισμό Ελατοχωρίου, στον αθλητικό σύλλογο Ελατοχωρίου και στο Χιονοδρομικό Όμιλο Κατερίνης.

Όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Π», ο πρόεδρος του Χ.Κ., κ. Γκλάρας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εύρυθμη λειτουργία του Χ.Κ. και την τακτοποιήση των οφειλών του και έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί από πέρυσι. Συγκεκριμένα , ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το 2012 όταν ανέλαβε πρόεδρος τα χρέη άγγιζαν τα 750.000 ευρώ και μέχρι σήμερα μειώθηκαν με συντονισμένες προσπάθειες, με πολύ οικονομία και λιτότητα, στα 470.00 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και πρώην πρόεδρος του Χιονοδρομικού, κ. Φώτης Δρούγκας σχολιάζοντας την απόφαση, υποστήριξε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ήταν αναγκαία και κρίσιμη για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού και ίσως έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερη «αλλά οι δυνατότητες του δήμου είναι περιορισμένες λόγω των συγκυριών». Ο κ. Δρούγκας, χαρακτήρισε «βιώσιμο» το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, καθώς μπορεί να αυτοσυντηρηθεί παρότι είναι από τα λίγα χιονοδρομικά που δεν υπάγεται σε κάποιο υπουργείο ή κάποιον άλλον κρατικό φορέα ώστε να χρηματοδοτείται.

Ο ίδιος αναφέρει πως την άνοιξη του 2012 παρέδωσε στην νέα διοίκηση «ένα άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό, με μηχανήματα και λιφτ». Όσον αφορά τα χρέη που «παρέδωσε» ήταν 340.000 ευρώ και αφορούσαν χρέη προς την εφορία, το ΙΚΑ και προς ιδιώτη για την εγκατάσταση του τελευταίου λιφτ.

Ο κ. Δρούγκας υποστήριξε, μιλώντας στην «Π» πως το 2007 όταν ανέλαβε πρόεδρος της Εταιρείας, παρέλαβε το Χιονοδρομικό Κέντρο, με διπλάσια χρέη από όσα άφησε, καταλογίζοντας «κακοδιαχείριση» κατά τα προηγούμενα έτη. «Δεν μειώσαμε απλά το χρέος, αλλά και πιστοποιήσαμε όλες τις πίστες» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως στη διάρκεια της θητείας του διοργανώθηκαν δύο παγκόσμιοι, δύο πανευρωπαϊκοί και δύο πανελλήνιοι αγώνες στο Χιονοδρομικό. Επιπλέον, η προηγούμενη διοίκηση επωμίστηκε το βάρος των ελεγχών της 5ετίας αλλά και της 10ετίας του τεχνικού εξοπλισμού, που συνιστούν σοβαρές δαπάνες, οι οποίες ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ.

Να σημειωθεί, ότι και ο κ. Δρούγκας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των λιφτ στα 2100 μ. (όπου η χιονόπτωση είναι πιο συχνή), αφού έτσι θα δημιουργηθούν αυτόματα ακόμη 4 πίστες και θα εξασφαλιστεί η επιμήκυνση της χειμερινής σεζόν.
Ο.Ε.