Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Ελλάδα

Το ΙΚΥ είναι παράδειγμα άριστης πρακτικής

Έφη Μπάσδρα, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών – Αποκλειστική συνέντευξη στην «ΕΠΤΑ»

bffce9c0f71d406cfc3324ec4df287f2_XL

«Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ιδρύθηκε το 1951 και έχει μια ιστορία πάνω από 63 χρόνια. Ιδρύθηκε σε μια μεταπολεμική Ελλάδα, καθημαγμένη και με πολλές ανάγκες, αλλά παρόλα αυτά κάποιοι άνθρωποι της εκπαίδευσης, όπως ο Δελμούζος, αποφάσισαν να βοηθήσουν οικονομικά, αδύνατους άριστους φοιτητές για να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν στην Ελλάδα μεταπτυχιακά προγράμματα και επομένως δεν μπορούσαν να εκπονηθούν διδακτορικά και μεταπτυχιακές σπουδές στην χώρα μας. Ακόμη και σήμερα, οι υπότροφοι του ΙΚΥ είναι πολύ σημαντικά μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ με μεταπτυχιακό στη μουσικολογία σε χώρα του εξωτερικού», αναφέρει η πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Έφη Μπάσδρα, σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στην ΕΠΤΑ και στους συνεργάτες της, Ολυμπία Ευαγγέλου, Βαγγέλη Ζαμαντζά και Γιάννη Παπαζαχαρία. Η κ. Μπάσδρα, που κατάγεται από την Πιερία βρέθηκε στο νομό στο πλαίσιο ημερίδας ενημέρωσης για το πρόγραμμα Erasmus+.  Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «Το ΙΚΥ οφείλει και αυτό ως υπηρεσία να είναι άριστο. Δεν μπορεί μόνο να χρηματοδοτεί και να επιβραβεύει άριστους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς. Είμαστε η πρώτη δημόσια υπηρεσία που βραβεύτηκε από την ΕΕΔΕ, την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, μια εταιρία που τα τελευταία πενήντα χρόνια επιβραβεύει Ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι σημαντικό για μας, γιατί εντάσσει όλους τους υπαλλήλους στην ιδέα της αριστείας, του να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες και να εξυπηρετούμε καλύτερα τον Έλληνα πολίτη.

Ολυμπία Ευαγγέλου

Βαγγέλης Ζαμαντζάς

 

 

Πώς γίνεται η χρηματοδότηση του Ιδρύματος; Ποιοι είναι οι πόροι του;

Η χρηματοδότηση γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από κονδύλια του ΕΣΠΑ, από δωρεές, κληροδοτήματα και από ιδιωτικούς φορείς. Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί κάποιες υποτροφίες, το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί πολύ μεγάλο αριθμό υποτροφιών. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πολιτεία χρηματοδότησε πάρα πολλές υποτροφίες, δυσανάλογες με την οικονομική κρίση και την οικονομική δυσπραγία. Χρηματοδοτεί μεταπτυχιακές σπουδές σε επίπεδο μάστερ, διδακτορικό και μεταδιδακτορική έρευνα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 

Για τι αριθμό υποτροφιών μιλάμε; Πόσες αιτήσεις δέχεται κατά μέσο όρο το ΙΚΥ;

Είναι χιλιάδες! Σας είπα ότι οι υποτροφίες που δίνει το ΙΚΥ είναι δυσανάλογες με την οικονομική συγκυρία. Δεχόμαστε εκατοντάδες αιτήσεις και επειδή η μονάδα μας ήταν πάρα πολύ καλή και πραγματικά είμαστε πάρα πολύ δραστήριοι σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής και εκτίμησης, μας έδωσαν και ένα κονδύλι παραπάνω από την περσινή χρηματοδότηση, για να χρηματοδοτήσουμε και σχέδια τα οποία ήταν επιλαχόντα. Ο κόσμος μπορεί αυτές τις πληροφορίες να τις πάρει από το σάιτ του ΙΚΥ (www.iky.gr) και από το facebook, όπου αναρτώνται.

 

Ποια πρέπει να είναι τα τυπικά τουλάχιστον προσόντα για να διεκδικήσει ένας σπουδαστής υποτροφία;

Σκοπός του ΙΚΥ είναι να επιβραβεύει την αριστεία σε οικονομικά αδύναμους. Προέχει το οικονομικό κριτήριο και βέβαια αφορά άριστους φοιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν με δικούς τους πόρους να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Πέρυσι, υλοποιήσαμε ένα πολύ μεγάλο και καινοτόμο πρόγραμμα, το 2+2, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, όπου οι υπότροφοι μεταπτυχιακοί μας φοιτητές, παράλληλα με την εκπόνηση του μεταπτυχιακού τους, δουλεύουν κάποιες ώρες στην προκειμένη περίπτωση στην Εθνική Τράπεζα. Μετά τα 2 χρόνια και τη λήψη του μάστερ, προσλαμβάνονται από την τράπεζα για 2 χρόνια. Ουσιαστικά, τα παιδιά αυτά περνάνε στην αγορά εργασίας για 4 χρόνια. Είναι το μόνο πρόγραμμα που τους εισάγει στην αγορά εργασίας. Είναι ένα πρόγραμμα που κυρίως κερδίζουν οι υπότροφοι, αφού μπαίνουν στη φιλοσοφία της επιχείρησης και επομένως μπορούν μελλοντικά να αναδειχθούν σε στελέχη. Επιπλέον, αποκτούν εμπειρία και μπορούν να διεκδικήσουν μια πολύ καλύτερη θέση σε άλλες επιχειρήσεις συναφούς αντικειμένου, και όπως καταλαβαίνετε χτίζουμε άριστα στελέχη.

 

Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν φοιτητές από όλο το επιστημονικό φάσμα; Υπάρχει η εντύπωση ότι έχει δοθεί έμφαση στις θετικές επιστήμες, αφήνοντας εκτός τις ανθρωπιστικές.

Οι υποτροφίες μας περιλαμβάνουν όλο το επιστημονικό φάσμα. Δεν είναι αληθές ότι έχουμε δώσει έμφαση στις θετικές επιστήμες. Πρέπει να σας πω, ότι τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχετε δίκιο, ήταν προς τις θετικές επιστήμες γιατί έτσι προέτρεπε η χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και οι άξονες του προγράμματος, όπως είχαν σχεδιαστεί. Όμως για να ισορροπήσουμε σ’ αυτό το κομμάτι, δώσαμε πρόσφατα 10 υποτροφίες για διδακτορικά σε ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ έχουμε να δώσουμε υποτροφίες για διδακτορικά τα τελευταία 3 χρόνια. Το ΙΚΥ, στηρίζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Υπάρχουν κάποιες νομικές αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, όπως το πως δίνουμε τις υποτροφίες. Πρώτα τις δίναμε με εξετάσεις. Πλέον τις καταργήσαμε και περάσαμε στην ηλεκτρονική υποβολή. Κι αυτό το σύστημα έχει κάποια θέματα και ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες βελτιώσεις, αλλά στους σκοπούς του ΙΚΥ είναι να χρηματοδοτήσει υποτροφίες για ανθρωπιστικές σπουδές. Θέλω να υπογραμμίσω, ότι το ΙΚΥ χρηματοδοτεί 8 υποτροφίες στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ευρώπη. Αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Αυτές οι υποτροφίες αφορούν μεταπτυχιακά στα οικονομικά, στην ιστορία, στη νομική και την πολιτική επιστήμη. Πρόκειται για ένα σχολείο για άριστους και οι απόφοιτοι του στελεχώνουν πολύ μεγάλους οργανισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Φλωρεντία υπάρχουν και τα αρχεία της Ε.Ε.

 

Από τα όσα μας είπατε, βλέπουμε μια κατεύθυνση προς τα πανεπιστήμια του εξωτερικού όσον αφορά τα μεταδιδακτορικά και την έρευνα, δεν βλέπουμε δηλαδή ακαδημαϊκούς ή ερευνητές να ασκούν το διδακτορικό τους τελικά, στην Ελλάδα…

Αντίθετα! Τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά είναι όλα στην Ελλάδα! Αυτή τη στιγμή, δεν χρηματοδοτούμε ολοκληρωμένες σπουδές στο εξωτερικό. Αυτό που κάνουμε, είναι να δίνουμε μια υποτροφία για εκχώρηση διδακτορικού στην Ελλάδα και με ενδιάμεση επιδότηση να μεταβαίνουν στο εξωτερικό, για ένα μικρό κομμάτι του διδακτορικού τους. Αλλά το διδακτορικό, θα το ολοκληρώσουν στη χώρα μας. Να σας πω, ότι υπάρχει όρος από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ένα χρονικό διάστημα μετά το διδακτορικό οι υπότροφοι να εργάζονται στην χώρα τους. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το υποχρεώσουμε, ειδικά σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας σαν αυτές που βιώνει η χώρα μας.

 

10168051_10206250440959101_2258414603782445887_n

Η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι η χώρα μας έχει γίνει μια παραγωγική μηχανή σημαντικών επιστημόνων, οι οποίοι όμως απορροφούνται στο εξωτερικό. Τι πρέπει να αλλάξει για να σταματήσει αυτή η διαρροή μυαλών;

Αν υπάρχει θέληση, μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με το πρόγραμμα 2+2, όπου οι υπότροφοι αντί τελειώνοντας το μάστερ τους να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, για δύο τουλάχιστον χρόνια, μένουν και εργάζονται στο αντικείμενό τους, στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα, θα προκηρυχθούν 300 τέτοιες θέσεις, σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα αντικείμενα, σε όλες τις επιχειρήσεις. Θέλω να σας πω, ότι το σύστημα που εισάγει το 80% των Ελλήνων αποφοίτων από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, είναι στρεβλό. Αν θεωρήσουμε ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, είναι κοντά στο 35,5% καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά στην Ελλάδα εισάγονται όλοι στα πανεπιστήμια. Ακόμη και το υπόλοιπο 20% θα μπορούσε να εισαχθεί, αν ήθελε. Πέρυσι, δημοσιοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη έρευνα, η οποία έδειχνε, ότι τα παιδιά που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας γιατί δεν έχουν εκείνες τις δεξιότητες που θέλουν οι επιχειρήσεις. Άρα, τα πανεπιστήμια δεν τους τροφοδοτούν με τη γνώση την οποία απαιτούν οι επιχειρήσεις. Αυτό αναλαμβάνει να το κάνει κατά κάποιο τρόπο το ERASMUS+ και ένα πρόγραμμα σαν το 2+2. Ένα άλλο θέμα που ανέδειξε αυτή η έρευνα ήταν ότι η επαγγελματική εκπαίδευση δεν εκτιμάται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. με υψηλά ποσοστά ανεργίας, εκτιμάται μόνο η τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι μόνο οι απόφοιτοί της βρίσκουνε εργασία. Αντίθετα, στις χώρες που δεν έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Γερμανία, εκτιμάται πάρα πολύ η τεχνική εκπαίδευση. Αν δείτε, οι μαθητές στην Γερμανία δεν προτιμούν τόσο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι μπορούν και μέσα από την τεχνική εκπαίδευση να ενταχθούν στην αγορά εργασίας εξασφαλίζοντας ένα πάρα πολύ καλό εισόδημα.

 

Η πρότασή σας είναι ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Όχι, δεν λέω κάτι τέτοιο. Λέω ότι πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο μας. Θα πρέπει να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Για μένα, ένας καλό επαγγελματίας ο οποίος ασκεί το επάγγελμά του καλά και αμείβεται καλά, δεν υπολείπεται σε τίποτα από εκείνον που έχει πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την νέα κυβέρνηση, σε σχέση με την παιδεία, αλλά και σε σχέση με το κομμάτι που υπηρετείτε;

Θα πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε τα παιδιά. Πάντα ήμουν της άποψης, ειδικά στην εκπαίδευση, ότι δεν υπάρχει χρώμα. Η εκπαίδευση είναι μία και πηγαίνει μπροστά, γιατί είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Χωρίς την εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να εκπονήσουμε αυτές τις πολιτικές τις οποίες ανέπτυξε όλο αυτό το διάστημα το ΙΚΥ. Να δώσουμε περισσότερα κονδύλια σε προγράμματα υποτροφιών και όσα παιδιά ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα να έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα σφριγηλό δυναμικό στις επιχειρήσεις, ώστε να αρχίσει αυτός ο τροχός να γυρνάει και να έρθει τελικά η πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα. Αν θέλουμε να δούμε τι είναι η ανάπτυξη θα πούμε ότι είναι νέοι άνθρωποι, με νέες καινοτόμες ιδέες στην αγορά εργασίας, οι οποίοι εφαρμόζουν τις ιδέες τους δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας. Το κομμάτι των υποτροφιών είναι ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να το στηρίξει ο καθένας, την αριστεία, την προσπάθεια πρέπει να τις στηρίξουμε όλοι και βέβαια αυτό φαίνεται διαχρονικά αφού μιλάμε για μια πορεία 63 ετών. Όλοι το στήριξαν, δεν είναι κανείς αντίθετος, επομένως είναι φυσικό επακόλουθο να το στηρίξει και η νέα κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση. 

 

Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και παρακολούθηση όλων όσων παίρνουν υποτροφίες από το ΙΚΥ;

Υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας. Κατ’ αρχάς οι υπότροφοι, κάθε εξάμηνο δίνουν στο Ίδρυμα την πρόοδό τους από το Πανεπιστήμιο τους και στο τέλος καταθέτουν και την διπλωματική τους διατριβή. Εάν κάτι δεν πάει καλά με υπαιτιότητα του υποτρόφου πρέπει να επιστρέψει κάποια χρήματα. Εννοείται, ότι αυτό δεν ισχύει, όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως για παράδειγμα κάποιο πρόβλημα υγείας. Δεν είναι όμως συχνό φαινόμενο. Από την εμπειρία μου, θα σας πω ότι οι υπότροφοι του ΙΚΥ συναισθάνονται την προσφορά της πολιτείας και πραγματικά ανταποκρίνονται πάρα πολύ. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω, ότι το ΙΚΥ είναι ένα όνομα το οποίο έχει κατοχυρωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων όσον αφορά την προσφορά του στα ακαδημαϊκά δρώμενα. Αυτό μπορείτε να το δείτε και όταν διαβάζετε βιογραφικά σημαντικών ανθρώπων, που αν έχουν υπάρξει υπότροφοι του ΙΚΥ, πάντα το αναφέρουν. Ουσιαστικά, είναι ένας τίτλος τιμής. Αυτό το όνομα, αυτό το Ίδρυμα καλούμαστε να το κρατήσουμε ψηλά και να το αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. 

 

 

Υπάρχει κάποιο ίδρυμα το οποίο ζηλεύετε, του οποίου το επίπεδο θα θέλετε να φτάσετε;

Θα ήθελα να είχαμε τη δυνατότητα να φτάναμε ως το επίπεδο της γερμανικής DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst / Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών), το οποίο είναι υπόδειγμα. Αλλά, και σε επίπεδο χρηματοδότησης. Στην χρηματοδότηση τα ποσά είναι μη συγκρίσιμα. Το ΙΚΥ χρηματοδοτείται από την ελληνική πολιτεία, δηλαδή αν δούμε τα χρήματα που παίρνουμε, είναι πολύ περισσότερα αναλογικά με άλλες δομές. Τώρα η DAAD είναι μεγάλη, γιατί είναι δομημένη τελείως διαφορετικά. Εγώ έκανα μια προσπάθεια από πέρυσι να εμπλέξω τα ελληνικά πανεπιστήμια, πήγα σε όλες τις τακτικές συνόδους των πρυτάνεων και έχουμε συνεργασία, η οποία δεν υπήρχε πριν. Δεν μπορείς να ασκείς τέτοια εκπαιδευτική πολιτική υποτροφιών, χωρίς να έχεις δίπλα σου το πιο ενεργό κομμάτι αποδοχής, που είναι τα πανεπιστήμια.

 

Γιατί στο παρελθόν δεν ευδοκίμησε αυτή η συνεργασία;

Γιατί ήταν δύο δρόμοι παράλληλοι. Θεωρώ από συγκυρία. Εμείς δεν μπορούμε χωρίς τα πανεπιστήμια να προχωρήσουμε. Με τα πανεπιστήμια έχουμε άρηκτη σχέση. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, τα περισσότερα μέλη είναι πανεπιστημιακοί, που ξέρουν τις ανάγκες των φοιτητών, ξέρουν τις ανάγκες για υποτροφίες και τις ανάγκες για την αγορά εργασίας. 

 

Είστε ενάμιση χρόνο πρόεδρος του ΙΚΥ, τι είναι αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε και δεν έχετε κάνει ακόμη;

Με προσπάθεια θα γίνουν όλα. Το αντικείμενο είναι τέτοιο που κανένας δεν φέρνει κανένα πρόσχωμα γιατί ανοίγεις το μέλλον στη νέα γενια.  Είναι πολύ δύσκολο το αντικείμενο γιατί έχει εξεύρεση πόρων. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι και θα πρέπει να σχεδιάζεις πάντα καινοτόμα προγράμματα τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Πρέπει να είσαι ενεργός πάντα και να υπάρχει κάποια διάδραση με τα πανεπιστήμια, τις ανάγκες των πανεπιστημίων, της κοινωνίας και να προχωράς μπροστά. 

 

Πότε έγινε η τελευταία δωρεά στο ΙΚΥ ;

Μόλις προχθές. 

 

Στην Κατερίνη υπάρχει ενδιαφέρον και προσφορά για συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα;

H Κατερίνη από την αρχή του προγράμματος (το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1987 και κάθε 7 χρόνια βγαίνει ένα καινούριο, λήγει και ανανεώνεται) είναι από τις πρώτες πόλεις με ενεργή συμμετοχή και κάναμε πολλές δράσεις. Υπάρχει μεγάλη προσφορά στην Πιερία και αυτό το αποδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα. Αυτό έχει να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή με το δυναμικό που υπάρχει στην εκπαίδευση και την φάση που θέλουν να εμπλακούν οι ενδιαφερόμενοι, όπως καταλαβαίνετε. Καταρτίζεται μια πρόταση, γράφεται, υποβάλλεται, υπάρχει μια διαδικασία και αυτός είναι ένας ωραίος εκπαιδευτικός εθελοντισμός, τον οποίο προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Όσοι έχουν κάνει μια φορά θέλουν να κάνουν και δεύτερη και τρίτη.

 

Είστε Πιεριέας. Τι σημαίνει για σας η Πιερία; 

Για μένα η Πιερία είναι ο τόπος μου, γεννήθηκα εδώ, μεγάλωσα εδώ. Λείπω πολλά χρόνια βέβαια αλλά είναι ο τόπος μου, είναι η οικογενειά μου εδώ. Τα παιδιά μου τα ίδια θεωρούν τους εαυτούς τους Πιεριείς, παρόλο που δεν γεννήθηκαν εδώ, ούτε μεγάλωσαν εδώ. Η Πιερία είναι ένας ευλογημένος τόπος και ο λόγος είναι ότι κατέχει ανάλογη θέση γεωπολιτική στην Ελλάδα, όπως κατέχει η Ελλάδα στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου άξονα, έχει μια μεγάλη ιστορία και ένα φοβερό brand name, τον Όλυμπο, το ισχυρότερο της Ελλάδος. Είναι πολύ πιο ισχυρό από όλα, και από τα ισχυρότερα στον κόσμο. Διότι, αν πάτε για παράδειγμα σε ένα σουπερ μάρκετ της Αμερικής, θα δείτε πόσα προϊόντα έχουν το όνομα αυτό και τα οποία δεν είναι απαραίτητα ελληνικά. Ακόμα και το υψηλότερο όρος στον Άρη είναι Όλυμπος. Εγώ θα ήθελα να το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να προσελκύσουμε εδώ κόσμο. Είμαστε μια τουριστική περιοχή και μπορούμε να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό, με κατεύθυνση. Ιστορικό τουρισμό, έχουμε το περίφημο φεστιβάλ Ολύμπου το οποίο και αυτό μπορούμε να το αναδείξουμε. Μπορούμε να κάνουμε τέτοιες θεματικές δράσεις και επομένως θεωρώ ότι έχει πάρα πολλές προοπτικές για ανάπτυξη ο τόπος και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε.