Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις / Τοπικά Νέα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | «TO ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ»

Κριτική για τα τεκταινόμενα στο δήμο ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ με αφορμή την τελευταία Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Big-Fish-4d192080b769c_hires

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο 4-02-2015 στο πρώτο θέμα που αφορούσε την απόφαση να δοθεί η αποκομιδή σκουπιδιών σε ιδιώτη εργολάβο, παρουσιάστηκε μια εισήγηση  κάτι σαν μελέτη  περίπου δέκα σελίδων για να υποστηριχτεί η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, κάτι που όπως διαφάνηκε στη συζήτηση, είχε δρομολογηθεί από τον Αύγουστο του 2014.

Εκτίμηση μου είναι ότι για να συνταχθεί μια τέτοια παρουσίαση από κάποιον που έχει γνώση των δημοτικών πραγμάτων  και στοιχειώδη γνώση  χρήσης υπολογιστή, θα απαιτούσε το πολύ κάποιες ημέρες εργασίας.

Μετά από ερώτηση της  Δημοτικής Συμβούλου κας Κουρίτα,  ο δήμαρχος κος Δημόπουλος παραδέχθηκε, όπως και οι γύρω από αυτόν, ότι το κόστος αυτού του πονήματος ήταν 20.000 ευρώ  συν Φ.Π.Α. 4.600   δηλαδή   24.600 ευρώ !!!  Το μέγιστο που μπορούσε να δοθεί με ανάθεση του δημάρχου για τέτοιου είδους εργασία.

Δοθήκαν   24.600 ευρώ !!!

Αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το άθροισμα δυο τριών μνημονιακών  ετήσιων αποδοχών μισθωτού υπαλλήλου.

Αν οι εργατοημέρες του μελετητή πληρωνόταν με το μεροκάματο της μισθωτής εργασίας το κόστος της μελέτης  θα ήταν 150 με 200 ευρώ, άντε και κάτι για τις βενζίνες και τα διόδια.

Εδώ δόθηκαν 24.600 ευρώ!!!

Ξανά η κα Κουρίτα  παρατήρησε γιατί δοθήκαν τόσα χρήματα για να γίνει αυτή η μελέτη, αφού για το ίδιο θέμα προϋπήρχε η μελέτη που είχε συντάξει η ΔΕΑΔΟ και την είχαν εκπονήσει σαν τμήμα μελέτης σκοπιμότητας ο κος Κοψαχείλης Ευάγγελος και ο κος Φελώνης Ευάγγελος  Δ/ντής της ΔΕΑΔΟ Α.Ε. και εκείνη η μελέτη  ήταν πιο πλήρης και πιο εμπεριστατωμένη. Το δε κόστος εκείνης της μελέτης, που χρειάστηκε έξι πλήρεις μήνες μετρήσεων και συγκέντρωσης στοιχείων δεν ξεπέρασε τις 2.500 ευρώ, αν επιμερίσουμε το συνολικό κόστος των 9.000 ευρώ σε πέντε ενότητες.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν γνώριζε… δεν του παραδόθηκε καμιά μελέτη.

Ακόμη και εγώ ήξερα ότι η μελέτη είχε παρουσιαστεί στο δημοτικό Συμβούλιο στις 27-02-2013, όταν ο νυν δήμαρχος ήταν αντιπολίτευση. Στα πρακτικά της απόφασης 6/2013 που υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ,  φαίνεται ότι ο Δημόπουλος απουσίαζε ,ήταν όμως παρόντες οι άλλοι του σημερινού συνδυασμού του: Λάππας, Ζτάνης, Μπατζικώστας, Καλαϊτζής.

Αυτοί δεν ήξεραν;  Εγώ γνωρίζω ότι άνθρωποι του δημάρχου αναζήτησαν τη μελέτη και προφανώς την πήραν στα χέρια τους από το Νοέμβριο.

Προς τι λοιπόν το ψέμα; 

Ερωτώ λοιπόν: Υπάρχει σ’ αυτήν την περίπτωση κατασπατάληση δημοτικού χρήματος ;

Μήπως γίνεται υπερτιμολόγηση για διάθεση του χρήματος για άλλους σκοπούς ;

Οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης ξέρουν κάτι παραπάνω;

Κρίνουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα;

3ο θέμα συνεδρίασης

Λήψη απόφασης για την αναζήτηση πιστωτικού οργανισμού για την χορήγηση δανείου, για την αποπεράτωση των ιδιωτικών συνδέσεων στη Δ.Κ. Δίου, ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης, αναμόρφωση του προϋπολογισμού (εισήγηση Παρασκευάς Μακρίδης, ειδικός συνεργάτης)

Για την ανάθεση της οικονομοτεχνικής μελέτης ο κος Φαρμάκης ρώτησε  πόσο θα κοστίσει και η απάντηση του Δημάρχου, κου Δημόπουλου ήταν : 3-4.000 ευρώ.

Και ο κος Φαρμάκης αναρωτήθηκε γιατί δεν κάνουν τη μελέτη οι οικονομολόγοι του Δήμου;

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν: Ρώτησα, δεν μπορούν, δεν … 

Σ’ αυτό το σημείο της παραδοχής του δημάρχου, ότι δεν βρίσκει υπάλληλο να κάνει τη μελέτη δεν άντεξα άλλο την υποκρισία του και φώναξα δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι στην αίθουσα του Συμβουλίου:

Πώς να βρείτε υπάλληλο να κάνει τη μελέτη, αφού αυτόν που μπορεί να την κάνει τον κυνηγάτε!!!

Όλοι έκαναν πώς δεν άκουσαν εκτός από τον πρόεδρο του Συμβούλιου που αντέδρασε στην εκτός κανονισμού παρέμβαση μου, φωνάζοντας:

σας παρακαλώ!!

Εγώ, νομίζοντας ότι δεν άκουσαν αυτό που φώναξα, το επανέλαβα πιο δυνατά.

Πάλι η μόνη αντίδραση ήταν του Προέδρου που επανέλαβε το:

«σας παρακαλώ».

Αφού ο πρόεδρος, που ήταν στη μέγιστη απόσταση από τη θέση μου, άκουσε τη φωνή μου, θα την άκουσαν όλοι, συμπέρανα, αλλά έκαναν πως δεν άκουσαν……….

Μόνο η δημοτική Σύμβουλος κα Νούλα Σοφία γύρισε το κεφάλι προς εμένα που ήμουνα λίγα μέτρα πίσω της και  είπε: