Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια… 20 Φεβρουαρίου 2015

bc4417c002b3d637d3a32283844f7a0f_L

 Ο Εμμανουήλ Μπενάκης, έμπορος, πολιτικός, εθνικός ευεργέτης, υπήρξε σύζυγος της Βιργινίας Χωρέμη. Η Βιργινία έτεκε τέκνα έξη. Τον Αντώνη, την Αλεξάνδρα, την Πηνελόπη, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξανδρο και την Αργυρώ (Αργίνη). 

Η Πηνελόπη συγγραφέας, σύζυγος Στέφανου Δέλτα, έτεκε τέκνα τρία. Την Σοφία, την Βιργινία και την Αλεξάνδρα.

Η Βιργινία Δέλτα σύζυγος Αλεξάνδρου Ζάννα έτεκε τέκνα τέσσερα. Τον Παύλο, τον Στέφανο, την Ιφιγένεια – Αλεξάνδρα και την Λένα.

Η Λένα Ζάννα σύζυγος Κωνσταντίνου Σαμαρά έτεκε τέκνα δύο. Τον Αντώνη και τον Αλέξανδρο.

Δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε γιαγιά την Βιργινία Ζάννα. Αυτό εξηγεί την έκπληξή του, την Τρίτη το απόγεμα, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ, όταν άκουσε να εκφωνείται το όνομα του βουλευτή Πιερίας κ. Ζήση Ζάννα. Αν και ποια συγγένεια μπορεί να έχει με τον βουλευτή μας δεν γνωρίζω, αλλά θα μάθω.

 

Την πεπατημένη των μηνύσεων και των αγωγών κατά δημοσιογράφων ακολουθεί και ο βουλευτής της ΝΔ,Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ζητά τη φυλάκιση για ένα χρόνο δημοσιογράφου και αστική αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για σειρά δημοσιευμάτων, στα οποία ο κατηγορούμενος ασκεί κριτική για να τον ελέγξει. Ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, θεωρώντας ότι είναι παράνομη η έννοια της κριτικής που ασκείται στο πρόσωπό του, αμφισβητεί την ευθύνη του δημοσιογράφου να ασκεί κριτική στα δημόσια πρόσωπα ή τη θεωρεί κακόβουλη. Υπήρξαμε και ΄μεις υποκείμενα αγωγών και μηνύσεων, γι΄ αυτό προσεγγίζουμε το θέμα με ευαισθησία, με δεδομένο όμως ότι παντού υπάρχουν όρια.


Ποιός νομίζετε ότι έχει εξαιρετική σχέση με το νέο ΠτΔ, Π.Π.; Μα φυσικά ο Γιώργος Παπαστεργίου. Λογικό, αφού ως Υπουργός Εσωτερικών ο ένας και ως Νομάρχης ο άλλος, συνεργάστηκαν αρκετές φορές για το καλό του τόπου. 


 Το Κούγκι είναι ένας οχυρός πύργος κτισμένος πάνω σε λόφο, απέναντι από την Κιάφα, ανάμεσα στα ερείπια του Σουλίου και στο χωριό Σαμονίβα και είναι συνδεμένο με την ελληνική Ιστορία. Το χειμώνα του 1803 μετά από τριετή πολιορκία, ο γιος του Αλή πασά κατέλαβε το Σούλι. Εξακόσιοι Σουλιώτες με αρχηγό το Φώτο Τζαβέλα, επειδή δεν ήθελαν να παραδοθούν, κλείστηκαν μέσα στον πύργο για να πολεμήσουν τους Τουρκαλβανούς, όπου αντιστάθηκαν ηρωικά επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν τους τελείωσαν τα τρόφιμα αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Στις 16 Δεκεμβρίου 1803, πέντε άντρες μαζί με τον καλόγερο Σαμουήλ, όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντισταθούν άλλο, έβαλαν φωτιά στη μπαρουταποθήκη κι ανατινάχτηκαν στον αέρα μαζί με τους Τούρκους που είχαν έρθει για να παραλάβουν τον πύργο. Δηλαδή για να καταλάβω, ο ΥΕΘΑ τι ακριβώς εννοεί, λέγοντας θα το κάνουμε Κούγκι; Θα παραδοθούμε όταν τελειώσουν τα τρόφιμα ή θα το ανατινάξουμε όταν μας βγάλουν από το ευρώ;


 

Η 181η ψήφος στην διαδικασία εκλογής νέου ΠτΔ ήταν από τη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα της κυρίας Ελένης Ψαρέα, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ. Παραλίγο τον Πάκη θα τον εξέλεγε ο τέως πρώθυ, κ. Αντώνης Σαμαράς. Τι κρίμα.


 Με ανάρτησή της στο fb η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα «δικαιολόγησε» την ψήφο της στον Προκόπη Παυλόπουλο γράφοντας μεταξύ άλλων: «Η ψήφος για την εκλογή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελεί για εμένα ψήφο στήριξης της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας της χώρας μας…»

Μα είχε ανάγκη επιβεβαίωσης εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση που μόλις λίγες μέρες πριν ορκίστηκε και ακόμη λιγότερες μέρες πριν, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή; 

Ή συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε, διότι και η ΝΔ ψήφισε Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά αυτό (προφανώς) δεν αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Κυβένηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για να μην πούμε, ότι και οι βουλευτές που στήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση, για τους ίδιους λόγους ψήφιζαν τα μνημόνια…