Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αsimώστε για να δουλέψει…

Μισό εκατομμύριο ευρώ για τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς στον Όλυμπο – Το πληροφορικό σύστημα πληρώθηκε, εγκαταστάθηκε, λειτουργεί, αλλά δεν στέλνει… δεδομένα!

de1db9e4990d7f0a28c4792a85f03eb8_XL

 

Το 2006 δημοπρατήθηκε από την Διεύθυνση Δασών Πιερίας πληροφορικό σύστημα πυροπροστασίας για τον εθνικό δρυμό Ολύμπου, το οποίο εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό κοινοτικό πλαίσιο με χρηματοδότηση περίπου 400.000 ευρώ, ενώ υπήρξε και κρατική συμμετοχή  ύψους 100.000 ευρώ. Το έργο εγκαταστάθηκε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το 2007 και ολοκληρώθηκε (μέσω της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Μακεδονίας), τον Φλεβάρη του 2010. Η διεύθυνση δασών είχε στην αρμοδιότητά της την πρόληψη πυρκαγιών, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία την καταστολή.

Το έργο περιελάμβανε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη γεωγραφικού συστήματος, με προμήθεια εξοπλισμού, πρόληψης και παρακολούθησης φυσικών καταστροφών από πυρκαγιές στις δασικές εκτάσεις του Ολύμπου. Επί της ουσίας, δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί μετεωρολογικών δεδομένων στις θέσεις «Κρεβάτια», τον Κοκκινοπλός Ελασσόνος, τις Καρυές και το Ζολώτα.

 

Διεύθυνση Δασών

Η Διεύθυνση Δασών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος λάμβανε από τους μετεωρολογικούς σταθμούς δεδομένα θερμοκρασίας, διάχυτης ακτινοβολίας, υγρασίας, χιονιού, ανέμων, κατακριμνησμάτων με τα οποία μπορούσε να προβλέψει το επίπεδο επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιάς. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, την έλλειψη κρατικών κονδυλιών και τις περικοπές που απαιτούσαν τα μνημόνια, το σύστημα σταμάτησε να λειτουργεί, δηλαδή να στέλνει δεδομένα.

 

Πυροσβεστική Υπηρεσία

Όσον αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως αναφέρει ο διοικητής Λιτοχώρου, κ. Καρατζάς ενώ το 2007 εγκαταστάθηκαν στην υπηρεσία, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα πλότερ και εκπαιδεύτηκε προσωπικό για το συγκεκριμένο σύστημα, λόγω τεχνικών και πρακτικών προβλημάτων ουδέποτε λειτούργησε επί του πρακτέου. Το προσωπικό της υπηρεσίας σε συνεργασία με το αρχηγείο της πυροσβεστικής αξιολόγησε το σύστημα και το έκρινε μη συμβατό και δύσχρηστο για πυρανίχνευση και πυρασφάλεια.

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 και με την ολοκλήρωση του έργου η Δασική υπηρεσία με αίτημά της στο υπουργείο Περιβάλλοντος ζητούσε τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση λειτουργίας του και την επέκταση του και στα Πιέρια Όρη (δηλαδή να περιλαμβάνει όλο το νομό) ωστόσο το υπουργείο δεν απάντησε ποτέ. Για τη συνέχιση λειτουργίας του έργου πρέπει να γίνει συντήρηση των σταθμών και να ενεργοποιηθούν οι κάρτες sim που στέλνουν τα δεδομένα, αναφέρει ο δασολόγος, κ. Παπαπέτρου, τομεάρχης στο τμήμα δασικών χαρτογραφήσεων.

Σήμερα και από το 2014, λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός στη θέση Σαρακατσάνα, στα Πιέρια Όρη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος life+adaptfor για την κλιματολογική αλλαγή. Επιπλέον, τις περιόδους υψηλού κινδύνου το δασαρχείο ενημερώνεται καθημερινά από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.