Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Τοπικά Νέα

Ένας θεσμός αναβιώνει

«Ολύμπια τα εν Δίω», μια μαθητική πολιτιστική «γιορτή», στο φυσικό της χώρο  – Συνέντευξη στην Ολυμπία Ευαγγέλου

2b25c77c372b8cbea65f8983c63a2b6f_XL

Το Σεπτέμβριο του 2015, θα πραγματοποιηθούν στην Πιερία, τα «Ολύμπια τα εν Δίω» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για έναν θεσμό πολιτιστικού και πολιτισμικού περιεχομένου που αναβιώνει ύστερα από 16 αιώνες, στον τόπο που γεννήθηκε. Από την επόμενη κιόλας ημέρα της ολοκλήρωσης των Ολυμπίων των εν Δίω 2014, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη νέα χρονιά. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Θανάσης Μπίντας μοιράζεται με την «Π» τους στόχους και τις προσδοκίες της διοργάνωσης.

 

 

Τι «γέννησε» την αναβίωση των Ολυμπίων των εν Δίω;

Ήταν μια από κοινού έμπνευση με την κ. Μυράντα Παππά, την υπεύθυνη στο γραφείο καινοτόμων δράσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Πιερίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που κάνει το γραφείο της λοιπόν, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο, κάτι μεγάλο, κάτι σημαντικό, που να έχει απήχηση, όχι μόνο στην περιφέρειά μας, αλλά και σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου. Είναι μια διοργάνωση που πραγματικά αξίζει για τον τόπο, ο οποίος είναι γεμάτος με μνήμες. Έχει τον Όλυμπο, έχει τα Πιέρια, τον χώρο που διαμόρφωσε την ελληνική θρησκεία και κατ΄ επέκταση την ελληνική σκέψη στη χώρα μας.

 

Πού αποσκοπεί η διοργάνωση των Ολυμπίων των εν Δίω;

Ο στόχος είναι καθαρά εκπαιδευτικός. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολυφατικός και πολυεπίπεδος. Ο στόχος της διοργάνωσης, καταρχάς είναι να καλλιεργήσει τη διεθνή κατανόηση και συνεργασία σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά του ανθρωπισμού. Επίσης, να αφήσουμε τα παιδιά να μπουν σε χώρους που μέχρι τώρα μυρίζουν ναφθαλίνη και εγκατάλειψη. Να δώσουμε ζωντάνια βάζοντας τη νέα γενιά στο αρχαίο θέατρο του Δίου και να δώσουμε ζωή, σε κάτι πεθαμένο και νεκρό. Επίσης, αυτή καθεαυτή η διοργάνωση προάγει και την συγκρότηση ομάδων θεάτρου, στην οποία  πρωτοπορούμε σαν περιοχή και ίσως ήταν το έναυσμα γιατί βλέπουμε όλα τα σχολεία να έχουν τέτοιες οργανώσεις. Μας ώθησε τη σκέψη να φτιάξουμε κάτι συγκροτημένο και συγκεκριμένο. Όπως ακριβώς, ο Αρχέλαος ο βασιλιάς της Μακεδονίας στο τέλος του 5ου αιώνα π. Χ., τις δομές τις θεατρικές, τις αθλητικές, τις μουσικές που υπήρχαν σκορπισμένες σε όλη την περιφέρεια της Πιερίας, τις συγκέντρωσε, τις συνένωσε και τις παρουσίασε σαν πανελλήνιο θεσμό με την ονομασία «Ολύμπια τα εν Δίω».

 

Ο θεσμός αυτός κατά την αρχαιότητα έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα ως «Ολυμπιακοί Αγώνες της Μακεδονίας», εσείς ωστόσο δεν έχετε ενταξει το αθλητικό και μουσικό κομμάτι στη διοργάνωση.

Τα πρώτα χρόνια είχαμε μόνο το κομμάτι του θεάτρου. Φέτος, ήδη περιλαμβάνουμε το κομμάτι της μουσικής, στο οποίο θα συνεργαστούμε με το μουσικό σχολείο Κατερίνης. Μέσα από αυτό λοιπόν και με τα σαράντα ακόμα μουσικά σχολεία της Ελλάδος, τα οποία εκ περιτροπής θα μετέχουν στα Ολύμπια τα εν Δίω. Σκεφτόμαστε να κάνουμε μια μεγάλη συναυλία σε συνεργασία με το μουσικό και όχι μόνο σχολείο, ίσως και κάποιο άλλο, στην έναρξη των φετινών εκδηλώσεων. Αλλά επίσης, περιλαμβάνουμε και το αθλητικό κομμάτι, καθώς θα συνεργαστούμε με τη Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και θα αναβιώσουμε ολυμπιακά αγωνίσματα, τα οποία έχουν εκλείψει ή δεν χρησιμοποιούνται, θέλοντας να δώσουμε αυτή την διάσταση την τριφατική, την τριμερή διάσταση που είχαν τα Ολύμπια τα εν Δίω κατά την αρχαιότητα. Εξάλλου, το αρχαίο θέατρο Δίου προβλέπεται και προσφέρεται καθώς έχει τεράστιες εκτάσεις. Επιπλέον όμως, έχουμε και άλλα μικρότερα θέατρα και χώρους που μπορούμε να κάνουμε τις μουσικές μας εκδηλώσεις και να φέρουμε τη νέα γενιά μέσα στα χαλάσματα για να μαρτυρήσουμε ότι μέσα από τη φθορά μπορεί να ξεπετάξει η ζωή, ο ανθρωπισμός και η καλλιτεχνική έκφραση όπως υπάρχει σήμερα.

 

Εννιά μούσες, εννιά μέρες. Λίγα λόγια για τη διοργάνωση

Ναι, διαρκεί εννιά συνεχόμενες μέρες, όσες και οι Πιερίδες μούσες, οι προστάτιδες των τεχνών, των γραμμάτων, της γνώσης και του ανθρωπισμού. Οι μούσες που λατρεύονταν σε όλη την  Ελλάδα και όχι μόνο, λατρεύονταν σε όλο τον αρχαίο γνωστό κόσμο ως προστάτιδες της σκέψης, της μνήμης, της τέχνης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο θεσμός πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη, όπως και παλιά. Φέτος, σκεφτόμαστε να βγάλουμε τα Σαββατοκύριακα γιατί κυρίως οι θεατές είναι οι μαθητές, και Σάββατο και Κυριακή τα σχολειά μας δε λειτουργούν. Στις περσινές εκδηλώσεις πήραν μέρος 12,5 χιλιάδες θεατές-μαθητές και όχι μόνο, οι οποίοι ήρθαν από την Πιερία και από τους όμορους νομούς. Φέτος, στόχος είναι να έρθουν τις ημέρες της διοργάνωσης σχολεία από όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Μπορούν να κάνουν ημερήσιες εκδρομές ή και με μια διανυκτέρευση. Είναι ένας στόχος που θέλουμε να πετύχουμε και ήδη εργαζόμαστε πυρετωδώς για αυτό.