Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Τσίπρας: Έκπληξη με Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική και δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας γιατί δεν επέλεξε πρόσωπο από την Αριστερά για την Προεδρία

ImageHandler (4)

Την ανάγκη επιδίωξης ευρύτερης συναίνεσης με την επίλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Χρειαζόμαστε υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία και στην Βουλή, συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: Με αυτό το σκεπτικό προτείνω και σε συνεννόηση με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία της ενότητας στην κοινωνία και στο πολιτικό επίπεδο.

«Η ευρύτερη πολιτική συναίνεση είναι απαραίτητη και η επιλογή δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία. Ακούστηκαν προτάσεις πολλές. Άκουσα την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς όχι με αυξημένη πλειοψηφία. Η πρόταση είναι εύλογη, δεν υπήρξε ποτέ αριστερός Πρόεδρος, σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα.

Ομως η αριστερά δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική, συνέχισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η Αριστερά δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της.

Χρεαζόμαστε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή των Ελλήνων που θα κληθεί αύριο να τον εκλέξει.

Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η πρότασή του για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος και διευκρίνισε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με το συγκυβερνών κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το χλιαρό χειροκρότημα που ακούστηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής είναι ενδεικτικό της έκπληξης που προκάλεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι η επιλογή του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Αν και το όνομα του κ. Παυλόπουλου είχε ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε τις περισσότερες πιθανότητες ειδικά έναντι του επίσης προερχόμενου από τη ΝΔ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η επιλογή του πρωθυπουργού έμεινε μυστική μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης. Μόνο ένας στενός κύκλος προσώπων που ρωτήθηκαν και «ψήφισαν» ήταν γνώστες της απόφασης η οποία δεν είχε διαρρεύσει. Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα λένε ότι «δεν υπήρξε και δεν έπαιξε ρόλο επιφύλαξη του κ. Γιούνκερ ώστε να μην αλλάξουν οι ισορροπίες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων».

Μάλιστα υπήρξαν και συνεργάτες του πρωθυπουργού που πρότειναν τον κ. Αβραμόπουλο με το επιπλέον επιχείρημα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα δικό της άνθρωπο στην Κομισιόν. Εναντίον του κ. Αβραμόπουλου λειτούργησε ότι ήταν υπουργός σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και ότι είχε ταχθεί υπέρ της συναίνεσης ακόμη και επί πρωθυπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, στοιχεία που επεσήμανε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος όμως προτιμούσε πρόσωπο από την Αριστερά.

Αντίθετα ο κ. Παυλόπουλος ήταν εκτός κυβερνήσεων ενώ παρότι ψήφιζε τους μνημονιακούς νόμους στις τοποθετήσεις του κρατούσε κριτική στάση. Ο κ. Παυλόπουλος εκφράζει καλύτερα την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ με την οποία έχει καλύτερη σχέση το Μέγαρο Μαξίμου και η οποία κρατά αποστάσεις από την συγκρουσιακή συπεριφορά του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Με την απόφασή του ο κ. Τσίπρας θέλησε να σηματοδοτήσει την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και μέσα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προτάσεις που ακούστηκαν για Πρόεδρο από την Αριστερά: «Ακούστηκαν προτάσεις πολλές τις τελευταίες ημέρες. Άκουσα την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς όχι με αυξημένη πλειοψηφία. Η πρόταση είναι εύλογη καθώς δεν υπήρξε ποτέ αριστερός Πρόεδρος και σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός ωστόσο κατόπιν υποστήριξε ότι στην παρούσα συγκυρία προέχει η επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Το βιογραφικό του Προκόπη Παυλόπουλου

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α” εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Πηγή: wikipedia