Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια… 17 Φεβρουαρίου 2015

c421fc71b0223dee41016aae8a0ae2bf_XL

Θα μεροληπτήσω. Για μια ακόμη φορά.

Όσο διακοσμητικός κι αν έχει καταντήσει ο ρόλος του/ της Προέδρου Δημοκρατίας, το πρόσωπο που θα προταθεί πρέπει να έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Να ενσαρκώνει το παρελθόν και το παρον των αγώνων ενός ολόκληρου λαού και να δείχνει ξεκάθαρα ως πνευματικός φάρος την κατεύθυνση: Αριστερά, Κοινωνικά, Δημοκρατικά.

Ο,τιδήποτε άλλο είναι μη αναγκαία οπισθοχώρηση.

Καλημέρα!

Τάδε έφη, Μπέττυ Σκούφα, βουλεύτρια Πιερίας.

Και΄γω μαζί σου Μπέττυ μου.

 Διάγγελμα επρόκειτο να απευθύνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας, για να ανακοινώσει τον υποψήφιο ΠτΔ που θα προτείνει η κυβέρνησή του. Φευ, όμως αυτό ανεβλήθη. Διότι δεν υπάρχει απλή δυσκολία στην επιλογή αλλά κάτι πιο σύνθετο, που θα το ονόμαζα δυσκοιλιότητα. Θέλοντας λοιπόν και ΄γω με τη σειρά μου να βοηθήσω, προτείνω μερικά πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

1. Αυξήστε τις επιλογές: Τα δυσκοίλια συστήματα πρέπει να αυξήσουν τις επιλογές τους προτείνοντας περισσότερους υποψηφίους ώστε να έχουν να συζητάνε για να περνάει η ώρα.

2. Περιορίστε τις συνιστώσες που επιδεινώνουν το πρόβλημα: Τέτοιες συνιστώσες είναι η Αριστερή Πρωτοβουλία, η Δεξιά Πρωτοβουλία, η Πρωτοβουλία για τη Ντόρα και η Πρωτοβουλία για τη δραχμή.

3. Αυξήστε το εκλεκτορικό σώμα: Οι αρχηγοί κομμάτων θα πρέπει να αυξήσουν το μέγεθος του εκλεκτορικού σώματος καθότι αυτό συνιστά ενδυνάμωση της δημοκρατίας και παράγει σίγουρα αποτελέσματα. 

4. Βγάλτε από το ρεπερτόριό σας κάποιους υποψηφίους: Μερικά είδη υποψηφίων όπως ο Αβραμόπουλος, ο Παυλόπουλος, η Ντόρα τείνουν να ανησυχούν το τρέχων πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πάντα αξίζει τον κόπο μια δοκιμαστική διακοπή της υποψηφιότητάς τους (για λίγες μέρες). Ίσως αυτό να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κατάστασης.


 

 

Government Pride Parade. Ο όρος έχει μπει με φόρα στη ζωή μας, με τις αυθόρμητες και αυτόκλητες εκδηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης, την ώρα που αυτή διαπραγματεύεται. Με τον όρο Government Pride Parade (ελληνιστί: Συγκέντρωση Υπερηφάνειας) είναι γνωστή μία σειρά εκδηλώσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν από απλές συγκεντρώσεις μέχρι παρελάσεις, άρματα και πάρτυ. Αφορούν τα άτομα που διαδηλώνουν δημόσια την περηφάνεια που κάθε Έλληνας πρέπει να αισθάνεται για την εθνική του ταυτότητα, ενώ γιορτάζεται ανοιχτά η επιλογή μας να μην πληρώσουμε όσα χρωστάμε σε άλλους φίλους λαούς. Παράλληλα αποτελούν και μια μορφή διεκδικήσεων με κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων στην οποία είναι εγκλωβισμένη η σκέψη και πρακτική πολλών ανθρώπων.


 Με μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης, η δεύτερη διαβούλευση με σκοπό τη δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης, η οποία θα αναλάβει σε τοπικό επίπεδο την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2014-2020». Στη δεύτερη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του Νομού, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγους, Φιλανθρωπικά Σωματεία, Εθελοντικές Οργανώσεις, καθώς και Πρόεδροι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων. Η απορία μου είναι αν αυτοί οι φορείς είναι επιλέξιμοι και αν δύνανται να συμμετέχουν και σε άλλο σχήμα που ενδιαφέρεται να υλοποιήσει το ίδιο πρόγραμμα. Γιατί κάτι τέτοιο πήρε το αυτί μου και θα περιμένω να ακούσω τα νεότερα και μάλλον πιο ενδιαφέροντα. Στο τέλος της ημέρας σημασία έχει να γίνει το πρόγραμμα, να βοηθηθούν όσοι το έχουν ανάγκη και όχι να προλάβει να βγει το δελτίο τύπου.


 Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, ένα έργο κόστους δισεκκατομύριων δραχμών, που θα κατασκευαστεί στο νομό Πιερίας. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο έργο της κατηγορίας του στον κόσμο. Τα φαραωνικό έργο υποδομής μοιάζει να είναι ντιόπο χαρακτηριστικό. Το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου, το μεγαλύτερο ποτάμι, ο μακρύτερος αγωγός, όλα βρίσκονται ή θα βρίσκονται στο μέλλον επί Πιερικού εδάφους. Η Πιερία χρησιμοποίησε τα τεράστια έργα υποδομής προκειμένου να επιδείξει την αρτιότητα των κατασκευών και να προβάλει την οικονομική της ισχύ. Όπως καλά καταλάβατε ονειρεύομαι. Μου συμβαίνει τακτικά τελευταία. Κι αυτό γιατί θέλω πάρα πολύ να ΄ρθει μια μέρα που ο τόπος μου θα βγει μπροστά για σοβαρό λόγο. Θέλω πάρα πολύ να ΄ρθει μια μέρα που οι τοπικοί μας άρχοντες θα σχεδιάσουν και θα φτιάξουν κάτι μεγάλο στην Πιερία, που θα φέρει τη σφραγίδα τους και θα το μνημονεύουν οι επόμενες γενιές. Χρόνος υπάρχει, χρήμα θα βρεθεί, μια καλή ιδέα χρειάζεται και μια μεγάλξ απόφαση. Ιδού η ρόδος λοιπόν.