Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Το σχολείο κάποτε…

Χιλιάδες μαθητές «γνώρισαν» σχολικά αντικείμενα μιας άλλης εποχής – Στόχος η προώθηση του αιτήματος για τη δημιουργία σχολικού μουσείου

047872554716ebd35425aadf59b7cf9e_XL

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση με τίτλο «Σχολικός Πολιτισμός» που συνδιοργανώθηκε από τo 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, το 2ο ΓΕΛ Κατερίνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης.

Η Αστική Σχολή Κατερίνης υποδέχθηκε για τέσσερες ημέρες, από τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου μέχρι την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, χιλιάδες επισκέπτες. Μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Εσπερινών Σχολείων, εκπαιδευτικοί και πολίτες κάθε ηλικίας επισκέφτηκαν το χώρο που είχε διαμορφωθεί σε παλιό σχολείο από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς.

Στην έκθεση αξιοποιήθηκαν τετρακόσια σχολικά αντικείμενα περασμένων δεκαετιών που παραχωρήθηκαν από γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, από τους διευθυντές του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης, του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου και τη Μητρόπολη Κατερίνης. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν ζωγραφιές των μαθητών του 3ου Δημοτικού με θέμα το «Σχολικό Πολιτισμό» και Χάρτης της «Πόλης» που σχεδιάστηκε από μαθητές του 2ου ΓΕΛ.

Βιβλία σχολικά και λογοτεχνικά, παλιά ξύλινα θρανία, σχολικές ποδιές, χάρτες και κάδρα, κουδούνι, φυτολόγια, όργανα Φυσικής, υδρόγειες σφαίρες, σχολικές τσάντες, λευκώματα, φωτογραφίες, συλλογή από σβήστρες, ξύστρες, γραφομηχανή, όργανο απεικόνισης των εποχών, τίτλοι, έλεγχοι, έπαινοι, χειρόγραφες σχολικές εφημερίδες και κασετίνες ήταν κάποια από τα εκθέματα που συνέθεσαν μαζί με τους πίνακες, που υπάρχουν ευτυχώς ακόμα στους τοίχους των αιθουσών της Αστικής Σχολής, και τις κούκλες, που ντύθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης εκπαιδευτικοί και μαθητές, ένα σχολικό σκηνικό που συγκίνησε τους ενήλικες και εντυπωσίασε τους μαθητές – επισκέπτες.

Στην τελετή έναρξης έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από Εκπαιδευτικούς. Επίσης παρουσιάστηκαν οι εργασίες δύο ομάδων εργασίας από μαθητές των δύο συμμετεχόντων Λυκείων.

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιούργησαν η χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης με παλιά σχολικά τραγούδια και η ομάδα των μαθητριών του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης που φόρεσαν τις σχολικές μπλε ποδιές, τις άσπρες κορδέλες και έκαναν τα μαλλιά τους πλεξούδες, το κουδούνι που χτύπησε, τα λουκούμια και οι καραμέλες που προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους.

Στόχοι της έκθεσης ήταν αφενός να γνωστοποιηθεί η πρόταση για δημιουργία Σχολικού Μουσείου στο χώρο της Αστικής Σχολής Κατερίνης και να αναδειχθεί η αξία και η σημασία του για την εκπαιδευτική κοινότητα και για την τοπική κοινωνία αφετέρου να παρουσιαστεί η Ιστορία της Εκπαίδευσης στην Πιερία.

Στην επίτευξη των παραπάνω στόχων συνέβαλαν η άριστη συνεργασία και η συμμετοχή πολλών σχολείων, η υποστήριξη των τοπικών και των εκπαιδευτικών φορέων, η ανταπόκριση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των διευθυντών των σχολείων που συμμετείχαν.

Η στάση του κοινού για δημιουργία Σχολικού Μουσείου, όπως καταγράφτηκε στο βιβλίο των επισκεπτών και στις απαντήσεις των ερωτηματολογίων, είναι πολύ θετική. Οι επισκέπτες προέτρεπαν τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς να μην εγκαταλειφθεί η ιδέα και αυθόρμητα υπόσχονταν ότι θα συνέβαλαν και εκείνοι με την προσφορά προσωπικών σχολικών αντικειμένων, αν προσκληθούν στο μέλλον.

Οι μαθητές επισκέπτες έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και παρακολουθούσαν με προσοχή την ξενάγηση. Πολλά αντικείμενα τους έκαναν εντύπωση επειδή δεν τα είχαν δει παρά σε φωτογραφίες ή σε κινηματογραφικές ταινίες.

Τα μικρότερα παιδιά έδειχναν εντυπωσιασμένα και συμμετείχαν σε παιχνίδια, όπως η σβούρα, το γράψιμο με κοντυλοφόρο, το γράψιμο με κιμωλία, με ενθουσιασμό.

Τα συμμετέχοντα Σχολεία και οι υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος και όσους πρόκειται να στηρίξουν την δημιουργία Σχολικού Μουσείου στην πόλη της Κατερίνης.

Ευχαριστούμε
Το Δήμο Κατερίνης, τον Ο.Π.Π.Α του Δήμου Κατερίνης, τη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, τους Διευθυντές του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης, του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου, το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, τους Γονείς και Κηδεμόνες των Μαθητών, τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές, τους πολίτες που επισκέφτηκαν την έκθεση, καθώς και τα καταστήματα By Rehas και School’s Out που παραχώρησαν τις κούκλες για την έκθεση.