Τα Ολύμπια Νέα

Απόψεις / Τοπικά Νέα

Νίκος Κουκουτάτσιος | ΧΑΙΚΟΥ

Προς Υπουργό Παιδείας – Αθήνα

0

Εξοχότατε κ. Υπουργέ.

Σας γράφω από τους πρόποδες του Ομηρικού Ολύμπου για να σας εκφράσω την έκπληξη μου τη απορία μου και τη συγκρατημένη οργή μου για κάτι που έπεσε στην αντίληψη μου πρόσφατα.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ ούτε να κατανοήσω ποια παιδευτική και πολιτιστική σκοπιμότητα και ανάγκη, υποχρέωσε το υπουργείο σας να εισάγει την ποιητική και πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας στους οχτάχρονους μαθητές των δημοτικών σχολείων μας, ώστε να τους διατάσσει ο δάσκαλος τους και να τους λέει.

Γράψε μου 5 ΧΑ Ι ΚΟΥ και μάλιστα αυτό το ακατανόητο ΧΑ Ι ΚΟΥ να καταλήγει και σε 17 γράμματα.

Εξοβελίσαμε από την ποιητική μας κληρονομιά τον Δροσίνη [Στους κλώνους της αμυγδαλιάς, σμίγουν ανθοί Και χιόνια , και φέρνουνε την άνοιξη γοργά τα χελιδόνια.] Τον Καρυωτάκη, και τόσους άλλους νεότερους, που τους τιμά η οικουμένη. Κρίμα.. Εγώ που είμαι 84 χρόνων ένα ξέρω. Την Ελληνική γλώσσα μου τη πρωτοδίδαξε η αγράμματη γιαγιά μου που τις κότες τις έλεγε αρνίθια [Όρνιθες] και το πρωί χαραή [Χαραυγή ] Όλα τα υπόλοιπα τα διδάχθηκα από τον Παπαδιαμάντη τον Λασκαράτο τον Ροΐδη τον Καζαντζάκη και τους άριστους ηθοποιούς του Θεάτρου και του κινηματογράφου.

Λιτόχωρο 11 Φεβρουαρίου 2015 Νίκος Κουκουτάτσιος