Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Τοπικά Νέα

Το προτιμούν οι χιονοδρόμοι, απομένει…να «νοικοκυρευτεί»

60 χιλιάδες επισκέπτες «φιλοξένησε» το Χ.Κ. Ελατοχωρίου κατά το 2014

elatoxori-beeper-21

Από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων είναι το Χ.Κ. Ελατοχωρίου, αφού οι πίστες του είναι ιδανικές τόσο για έμπειρους σκιέρς, όσο και για αρχάριους. Η μοναδική θέα στο Θερμαϊκό και τον Όλυμπο, σε συνδυασμό με την εύκολη και άμεση πρόσβαση από δύο οδικούς άξονες, όσο και το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε τρία αστικά κέντρα τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και τη Λάρισα, το καθιστούν όαση δροσιάς και ηρεμίας.

Τη σεζόν 2014, παρότι δεν ήταν ένας καλός «χειμώνας» όσον αφορά τη χιονόπτωση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Γκλάρας, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου φιλοξένησε περίπου 60 χιλιάδες επισκέπτες. Φέτος, κατά τη γιορτινή περίοδο στις πλαγιές των Πιερίων, βρέθηκαν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα αλλά και η Κύπρος, που έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Καμία χρηματοδότηση, τεράστια τα χρέη

Το Χ.Κ. Ελατοχωρίου σήμερα ανήκει 51% στο δασικό συνεταιρισμό Ελατοχωρίου, 40% στο δήμο Κατερίνης, 5% στον αθλητικό σύλλογο Ελατοχωρίου και 4% στο χιονοδρομικό όμιλο Κατερίνης. Η δασική έκταση υπήρξε ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού και κατά την ίδρυση της εταιρίας του χιονοδρομικού, το 51% ανήκε στην Κοινότητα Ελατοχωρίου. Με τη εφαρμογή του Καποδίστρια και με το φόβο ότι περνώντας στα χέρια του δήμου Πιερίων πλέον, οι κάτοικοι θα ζημιωνόταν, το Δ.Σ. αποφάσισε το 51% να περιέλθει στο δασικό συνεταιρισμό Ελατοχωρίου. Το γεγονός αυτό όμως, είχε ως αποτέλεσμα, το Χ.Κ. να μην μπορεί να ενταχθεί πλέον σε κανένα πλαίσιο κρατικής χρηματοδότησης. Το 2012, 10 χρόνια ακριβώς μετά την τελευταία του θητεία, ο κ. Γκλάρας αναλαμβάνει ξανά πρόεδρος του Χ.Κ., παραλαμβάνοντας χρέη 750.000 ευρώ παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε παραδώσει το 2002, με μηδέν χρέη. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, όπως ο ίδιος αναφέρει, με συντονισμένες προσπάθειες, πολύ οικονομία και λιτότητα, το χρέος έχει μειωθεί στα 470.000 ευρώ.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Στόχος του διοικητικού συμβουλίου είναι το Χ.Κ. να «νοικοκυρευτεί». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος, το νοικοκύρεμα θα επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί το πρώτο συστατικό της επιτυχίας. Παρόλο που έπρεπε να έχει γίνει ήδη από πέρυσι, αισίως δρομολογήθηκε μέσα στους επόμενους 2 με 3 μήνες, το μετοχικό κεφάλαιο να αυξηθεί κατά 302.000 ευρώ, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τον προϋπολογισμό του δήμου Κατερίνης. Στις αρμοδιότητες του δήμου εντάσσεται και ο καθαρισμός των δρόμων μέσα στα χωριά, όπως και η προμήθεια αλατιού για αντιολισθητική χρήση. Δεύτερος κομβικής σημασίας παράγοντας είναι η συμβολή της αντιπεριφέρειας, όσον αφορά τους δύο οδικούς άξονες πρόσβασης προς το χιονοδρομικό και την εύρυθμη λειτουργία τους. Ο κ. Γκλάρας τονίζει τη χρησιμότητα της διαγράμμισης των δρόμων, όπως επίσης και το να παραμένουν αυτοί ανοιχτοί σε περιόδους χιονοπτώσεων. Συχνό φαινόμενο τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτελεί η διακοπή της κυκλοφορίας από κατολισθήσεις (στο ύψος της Βρύας και όχι μόνο), που αντιμετωπίζονταν με πρόχειρες εργασίες και ταλαιπωρούσε τους επισκέπτες. Τέλος, ο κ. Γκλάρας καλεί τους επαγγελματίες της περιοχής που ήδη συνεισφέρουν ως ένα βαθμό, να συμμετάσχουν ακόμα περισσότερο, καθώς η λειτουργία του Χ.Κ. είναι προς όφελος όλων. Το χιονοδρομικό πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στο νομό, με στόχο τόσο την προβολή του τόπου όσο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στόχος τα 2000μ.

Με σύμμαχο τον καιρό και τους τοπικούς φορείς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου είναι βιώσιμο, επισημαίνει ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Γκλάρας και μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό.
Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ που αναρωτιούνται γιατί δεν έχει ακόμα προμηθευτεί τα κανονάκια τεχνητού χιονιού, ύστερα από έρευνα που έγινε πέρυσι αποτιμήθηκε πως η χρήση τους εκτός από πολύ δαπανηρή είναι και αναποτελεσματική χωρίς τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτεί το τεχνητό χιόνι, και που δεν προσφέρονται στην περιοχή. Αντ’ αυτού, το ευχάριστο είναι πως στα σχέδια του διοικητικού συμβουλίου είναι η επέκταση των πιστών, στα 2000μ όπου η χιονόπτωση είναι πιο συχνή επιμηκύνοντας τη χειμερινή σεζόν.
Ολυμπία Ευαγγέλου