Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Πιο επίκαιρο από ποτέ

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία σε παραγωγή Ιεράς Μητρόπολης – Το «παραμύθι χωρίς όνομα» στις κινηματογραφικές αίθουσες σε παραγωγή της Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

89d1ba042d711969ee846f43b737ef82_XL

Στη μεγάλη οθόνη μεταφέρθηκε το γνωστό έργο της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κίτρους, «Ο Άγιος Φώτιος». Τη διασκευή – σενάριο επιμελήθηκε ο πατέρας Παύλος Ντούρος, και όπως ανέφερε ασχολήθηκε πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα.

Ο ίδιος μάλιστα όταν ξεκίνησε την συγγραφή του σεναρίου, παρόλο που το έργο είναι διαχρονικά επίκαιρο, δεν φανταζόταν πως θα απηχούσε και θα ταυτιζόταν τόσο έντονα με σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.

Η ταινία πραγματεύται την ανάσταση ενός ρημαγμένου Βασιλείου με όπλο το φιλότιμο και την προσπάθεια του βασιλόπουλου Συνετού που κατορθώνει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του και να αγωνισθεί για την αναδιοργάνωση του κράτους.

Η παραγωγή, η οποία ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος», ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014. Τα γυρίσματα έγιναν στην Πιερία σε μέρη όπως η Νεοκαισάρεια, η Κονταριώτισσα, ο Κολινδρός και το Ελατοχώρι (τα εσωτερικά γυρίσματα έγιναν στο ξενοδοχείο Semeli) αλλά και στη Λίμνη Κερκίνη. Συμμετείχαν συνολικά 60 ερασιτέχνες ηθοποιοί και 125 κομπάρσοι. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Καλπατζίδη, η μουσική η οποία είναι πρωτότυπη, ανήκει στον Διομήδη Βλαχόπουλο, ενώ την επιμέλεια των κουστουμιών είχαν οι Αναστασία Κατέλη και Ελένη Μιχαηλίδου. Η διάρκεια της ταινίας είναι 2 ώρες.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε το περασμένο Σάββατο στον «Άγιο Φώτιο» και ακολούθησαν ακόμα τρεις προβολές στον Κινηματογράφο Ευκαρπίδη την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Όσοι παρακολούθησαν το έργο έμειναν με τις καλυτερες εντυπώσεις.

Η δημιουργία της ταινίας βασίστηκε στο μεράκι των συντελεστών αλλά κυρίως στην εθελοντική εργασία όσων συμμετείχαν και σκοπός υπήρξε η πνευματική επικοινωνία με έναν σύχρονο τρόπο. Στόχος των συντελεστών είναι η συμμετοχή και προβολή της ταινίας σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ, αλλά και να αποτελέσει το εγχείρημα την αρχή για παρόμοιες δράσεις, ανέφερε στην «Π» ο π. Παύλος Ντούρος.