Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Την Πέμπτη συγκροτείται σε σώμα η νέα Βουλή

Ποιο το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί

Η_Βουλή_των_Ελλήνων

Την προσεχή Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα μέλη του κοινοβουλίου θα ορκιστούν το μεσημέρι της Πέμπτης και την επόμενη μέρα, το πρωί της Παρασκευής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, αναμένεται να ακολουθήσει (εκτός απροόπτου) η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου, αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς, που εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες. Επίσης, την Παρασκευή θα εκδοθούν και δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να γίνουν το Σάββατο 7, την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου. Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ” αυτών και τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων δεν έχει επισημοποιηθεί, καθώς ο ορισμός των τελικών ημερομηνιών θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Σημειώνεται πάντως ότι εφόσον στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα είναι και η πρώτη στην οποία θα συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανολογείται ότι Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου μπορεί να γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.