Τα Ολύμπια Νέα

Αφιερώματα / Τοπικά Νέα

Η ελληνική βουλή να γίνει καρδιά της δημοκρατίας

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι!» – Συνέντευξη του βουλευτή Πιερίας στην εφημερίδα «ΕΠΤΑ», στη δημοσιογράφο Ολυμπία Ευαγγέλου

Στιγμιότυπο πλήρους οθόνης 222015 101018 πμ-001

Μια εβδομάδα πέρασε από την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο «συντηρητικός» νομός Πιερίας για πρώτη φορά εκπροσωπείται στη βουλή από τρεις βουλευτές της αριστεράς. «Υπήρξε μια μεγάλη νίκη της αριστεράς. Υπήρξε μια ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επί της ουσίας είναι η εντολή του λαού να σταματήσουν τα μνημόνια, οι πολιτικές της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής του τόπου, και να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, στη λογική όμως όχι της ισοπέδωσης της κοινωνίας, αλλά με την κοινωνία και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, απέναντι στους τραπεζίτες και τις αγορές», αναφέρει ο βουλευτής Ζήσης Ζάννας. Ο ίδιος, χαρακτηρίζει θετικά τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, όπως επίσης και φυσιολογικές τις αντιδράσεις των εταίρων μας, αφού πρόκειται για δυνάμεις που είναι απέναντι τόσο ιδεολογικά όσο και πολιτικά. «Ωστόσο, είναι προς όφελος όλων των πλευρών ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια πολιτική διαπραγμάτευσης, με σεβασμό προς όλες τις πλευρές, που θα οδηγήσει σε πολιτικές αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Προτεραιότητα στο νομό Πιερίας για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το τρίγωνο τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή – αγροτική οικονομία και μικρομεσαία μεταποίηση.»

Ολυμπία Ευαγγέλου

Είστε ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του νομού Πιερίας. Το νεαρό της ηλικίας αποτελεί ατού ή μειονέκτημα;

Νομίζω ότι ήμασταν μία αδικημένη γενιά. Θεωρούσαν ότι είμαστε η γενιά του καναπέ, μια γενιά χωρίς αντιστάσεις, η οποία δεχόταν αδιαμαρτύρητα οποιαδήποτε πολιτική εφαρμοζόταν. Η δική μου εκλογή, όπως και άλλων συνομήλικων ή και νεότερων από μένα συναδέλφων, σηματοδότησε την δυναμική είσοδο της νεολαίας στην πολιτική πραγματικότητα, κάτι που εντόπισα και προεκλογικά βλέποντας τη μεγάλη αποδοχή από τους ψηφοφόρους στα νέα πρόσωπα και στους νέους ανθρώπους. Έγινε λοιπόν η πολιτική ανατροπή υπόθεση της γενιάς μας, όπως και η δημιουργία προϋποθέσεων να αναγεννήσουμε τη χώρα, να την ξαναχτίσουμε από την αρχή αξιοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις μέσα από διαδικασίες βαθιάς δημοκρατίας. Ακριβώς γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ανάγκη να βγούμε από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές και να εργαστούμε για το μέλλον μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες που θέτετε ως βουλευτής;

Προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξαγγέλθηκε προεκλογικά. Να αντικατασταθεί το μνημόνιο της φτώχειας και της εξαθλίωσης μέσα από μια σειρά νέων νόμων που θα έχουν ως προσανατολισμό την ανάπτυξη, την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των αναγκαίων τομών που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο κράτους και διοίκησης. Την ίδια στιγμή επείγουσα είναι η ανάδειξη και η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πιερία, τα οποία είχαμε εντοπίσει τα προηγούμενα χρόνια σαν ΣΥΡΙΖΑ. Ζητήματα που αφορούν την ανεργία στο νομό, την υγεία, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες, τον τουρισμό, τις υποδομές, την αναπτυξιακή κατεύθυνση της Πιερίας και άλλα προβλήματα εξίσου, περισσότερο ή λιγότερο σπουδαία. Δεν έχουμε μαγικά ραβδάκια, ούτε τα γνωρίζουμε όλα, κάνουμε και λάθη αλλά είμαστε αποφασισμένοι μέσα από τον διάλογο να δώσουμε λύσεις. Από κει και πέρα είναι καθήκον όλων μας να αντιστρέψουμε την ψυχολογία της εθνικής κατάθλιψης, να ανακουφίσουμε τους πολίτες, να επιστρέψει η αξιοπρέπεια και να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να ελπίζει και να δει καλύτερες μέρες.

Ολυμπιάδα Κορινού, ένα ελπιδοφόρο έργο ανάπτυξης. Υπάρχουν ανησυχίες για την στάση των οικολόγων με τους οποίους συνεργαστήκατε. Επίσης, ο ευρωβουλευτής σας κ. Χρυσόγονος, υπήρξε από τους κραταιούς υποστηρικτές κατά του αποχαρακτηρισμού τμήματος της περιοχής ως καταφύγιο άγριας ζωής. Η υπογραφή Μανιάτη μπήκε μόλις πριν λίγους μήνες, τι μέλλει γενέσθαι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει οποιοδήποτε έργο έχει ως προοπτική την ανάπτυξη του νομού. Η Ολυμπιάδα καθυστέρησε με μοναδική ευθύνη αυτών οι οποίοι επί σειρά ετών δεν αντιμετώπισαν επί της ουσίας το πρόβλημα. Άποψή μας ήταν και είναι ότι σπουδαία ζητήματα δεν μπορούν να επιλύονται χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους άμεσα εμπλεκόμενους. Το έργο θα προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσει εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες διατήρησης και προστασίας των περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων της αειφορίας και της νομιμότητας, αλλά και τις προσδοκίες των δικαιούχων και ιδιοκτητών του οικισμού.