Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Διασύρεται ο τόπος μας

Οι ζωόφιλοι της Ελλάδας καταγγέλλουν τη μαζική εξόντωση ζώων στο Δήμο Δίου Ολύμπου – Την παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομικών αρχών ζητούν ζωοφιλικές οργανώσεις και σωματεία της χώρας μας για τις δολοφονίες ζώων

0cc535f91a2b9c4a47ad4573ca139726_XL

Με ανοιχτή επιστολή 52 Σωματεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλουν στις εισαγγελικές αρχές τις μαζικές δηλητηριάσεις ζώων στα όρια του Δήμου Δίου Ολύμπου, υπενθυμίζοντας πως αυτές οι εικόνες διασύρουν διεθνώς την χώρα μας.

Τα 52 συνολικά σωματεία, καλούν ουσιαστικά τον Εισαγγελέα Κατερίνης και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να αποκαλυφθούν οι ένοχοι της μαζικής εξόντωσης ζώων στην περιοχή της νότιας Πιερίας.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδία καταγγέλλει:

«Τη δηλητηρίαση μεγάλου αριθμού δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων του δήμου Δίου και ειδικότερα του Λιτοχώρου την Τρίτη 16-12-2014. Τα συνεργεία του Δήμου Δίου περισυνέλεξαν 33 αδέσποτα νεκρά σκυλιά και οι κάτοικοι βρήκαν νεκρά περίπου 15 δεσποζόμενα, πολλά δε εξ αυτών δηλητηριάστηκαν μέσα στις αυλές τους. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των γάτων που χάθηκαν καθώς και άλλων ζώων ή πουλιών. Διερωτόμαστε ποιός μπορεί να είχε συμφέρον από τη δολοφονία τόσων ζώων σε μια μικρή περιοχή και πως θα μπορούσε να οργανώσει δηλητηρίαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα… Καλούμε τον κ.Εισαγγελέα Κατερίνης και τον κ. Αστυνομικό Διοικητή Λιτοχώρου να ενεργήσουν άμεσα για την ανακάλυψη των ενόχων σύμφωνα με το Ν.4039/2012 και ειδικότερα την εγκύκλιο 1/13 σελ.9 του Αρείου Πάγου για τα εγκλήματα κατά των ζώων.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων:

Α) το 99% όσων έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά των ζώων είχαν καταδικαστεί και για άλλα εγκλήματα.

Β) το 100% των ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα είχαν προηγουμένως κακοποιήσει ζώα.

Γ) το 61,5% όσων κακοποίησαν ζώα έχουν επιτεθεί και σε ανθρώπους.

Καλούμε τον κ.Δήμαρχο Δίου Ολύμπου να εφαρμόσει το Ν.4039/2012 προχωρώντας στις παρακάτω ενέργειες:

1. Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν η με κάλυψη των εξόδων τους τις υπηρεσίας τους οι Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα. Σε αυτά τα δημοτικά κτηνιατρεία να μπορούν , εκτός των ΑΜΕΑ , να εξυπηρετηθούν και πολίτες με ιδιόκτητα ζώα ,οι οποίοι είναι άνεργοι ή χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. (αρθρο 9 Ν.4039/12)

2. Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων ,αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των κατόχων τους, σύμφωνα με τον νόμο 4235/14 ώστε να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα τους . Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων ,θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών, αφού τυχόν θάνατος η απώλεια του, έχοντας υποχρεωτικά τσιπ, το ζώο θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στον Δήμο.

3. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας . -Ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία. Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» διαθέτει καταρτισμένους ομιλητές που έχουν προσφέρει ενημέρωση σε χιλιάδες μαθητές όλης της χώρας. https://sumvionometazoa.wordpress.com/ -Αξιοποίηση ραδιοφωνικών σταθμών που συνεργάζονται με τον Δήμο με εκπομπές για όλα τα ζώα. -Χρήση στα τοπικά κανάλια -με το λογότυπο και του δήμου – σποτ σχετικά με διάφορα θέματα π.χ. την μη δηλητηρίαση , την μη εγκατάλειψη , την σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων κλπ και προβολή τους στα ΜΜΕ. (μπορούμε να σας τα διαθέσουμε έτοιμα) -Διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων με ειδικούς επιστήμονες. -Να μπουν αφίσες που αφορούν θέματα φιλοζωίας σε ταμπλό του Δήμου.

4. Προγραμματισμός παραστάσεων για τα παιδιά των δημοτών του Δήμου σε συνεργασία με καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχουν σχέση με τα ζώα. Να γίνουν καμπάνιες για το θέμα της στείρωσης, του εμβολιασμού και της ηλεκτρονικής σήμανσης .Θα είναι σκόπιμο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων όσο αφορά την στείρωση π.χ. να γίνει σύμβαση με εταιρείες τροφών να δίνουν για κάποιο διάστημα δωρεάν τροφές ή τροφές μια καλή έκπτωση σε πολίτες που στειρώνουν τα ζώα τους . Επίσης στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας να γίνουν προγράμματα μαζικών εμβολιασμών στείρωσης και ηλεκτρονικών σημάνσεων αφού πρώτα ο Δήμος έχει συνεννοηθεί με τους ιδιώτες κτηνιάτρους και έχει πετύχει ένα πολύ οικονομικότερο τιμολόγιο για αυτές τις πράξεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.