Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μπονοβόλια

ebec906973a12dc1df3489e8f73ec1cd_XL

Είναι γενική πια η διαπίστωση πως το πρόγραμμα «σταθεροποίησης» που εφάρμοσαν στη χώρα μας, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, από το 2010 και μετά, έχει αποτύχει. Το επιβεβαιώνει η λεηλασία του οικογενειακού εισοδήματος (μειώσεις, φορολόγηση, ανεργία), η κατάργηση ακόμα και των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία), η εθνική κατήφεια που απλώνεται πάνω στην ελληνική κοινωνία και οδήγησε 6,3 εκατομμύρια έλληνες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και δυστυχώς, 5.500 συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία.

Η αποτυχία της δικομματικής Κυβέρνησης οφείλεται στην εντελώς λανθασμένη λογική με την οποία αντιμετωπίστηκε από την πλευρά της η κρίση. Η περιοριστική πολιτική εγκλώβισε την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγικούς πόρους της χώρας. Αποδείχτηκε επίσης ότι η μείωση των μισθών σε συνάρτηση με την διάλυση και αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα, καθώς και το χτύπημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι μέτρα που δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία συνδέεται κυρίως με την εσωτερική ζήτηση και τις δημόσιες επενδύσεις.

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήρθαν να προλάβουν και άλλη κρυφή ατζέντα, για την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών φορολογικών επιδρομών, που σίγουρα θα είναι η χαριστική βολή του λαού και της χώρας και αυτό προς όφελος μόνο των δανειστών. Ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του ΕMAIL του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη και την επιβεβαίωση από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κύρτσο για νέα μείωση των συντάξεων, για κατάργηση του ΕΚΚΑΣ, για επιβολή Φ.Π.Α. κ.λ.π. η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Κυβέρνηση και τα κόμματα που την συναποτελούν είναι ανύπαρκτη.

Και είναι αυτό που τρομοκρατεί τη Ν.Δ., γιατί βλέπει ότι δεν πείθει και παρόλη την εκστρατεία της χυδαίας και πρωτόγνωρης κινδυνολογίας της, οι πολίτες, άλλοι συνειδητά και άλλοι πεισματικά ,της στρέφουν την πλάτη καταδικάζοντάς την στην ήττα που της αξίζει, για όλα αυτά που προκάλεσε στη χώρα και το λαό της. Έντρομη από τον επερχόμενο καταποντισμό της, αλλάζει την επωδό της, που κατάντησε ανέκδοτο (για όλα φταίει ο σύριζα) και …προειδοποιεί για όλες τις συμφορές (χρεοκοπία, κίνδυνος εθνικής ταυτότητας κ.ά.) που θα φέρει μια κυβέρνηση Σύριζα. Επιστρατεύει κάθε μέσο για να ανακόψει το ρεύμα που θα φέρει τη μεγάλη ιστορική στροφή και θα βάλει τέρμα στις βάρβαρες και απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.

Όμως όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης, γίνεται όλο και πιο φανερή η παλλαϊκή συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προελεύσεις, καταλαβαίνουν ότι η διεκδίκηση από τον Σύριζα της πλειοψηφίας στη Βουλή, δεν είναι αλαζονική επιδίωξη, αλλά ανάγκη για να γίνουν οριστικά παρελθόν τα μνημόνια και να μπει η χώρα σε προοδευτικό δρόμο. Γιατί είναι πασιφανές πως η συνολική εικόνα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με παροχολογία, πελατειακές σχέσεις εξυπηρετήσεις. Οι υποψήφιοι του Σύριζα είμαστε άνθρωποι με ιστορία στο χώρο της αριστεράς. Άνθρωποι που η συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα των πολιτών είναι η εγγύηση πως δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε την αδικία, να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία, να τοποθετούμε τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον πάνω από τα κέρδη. Γιατί οι αρχές, η πολιτική και το πρόγραμμα του Σύριζα δίνουν το όραμα για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, περηφάνια, δικαιοσύνη. Γιατί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναβάλει το πρόγραμμα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές και με δεδομένη τόσο την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, όσο και την πανευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, θα καταστήσει σαφές, μαζί με τις αναγκαίες συμμαχίες που θα έχει δημιουργήσει στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό νότο, ότι η εξυπηρέτηση του χρέους περνάει μέσα από δύο σημαντικά βήματα :την ονομαστική απομείωση του χρέους και τη σύνδεση αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ό,τι δηλ. έκανε η Γερμανία μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο για την αντιμετώπιση του δικού της χρέους το 1953.

Επιπλέον, βασική προτεραιότητα για μια γρήγορη ανάκαμψη αποτελεί η ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη του πελατειακού κράτους, της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας και η αποκοπή από την γενικευμένη διαπλοκή. Θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για γρήγορη ανάπτυξη τη θέσπιση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, όπως επιτάσσει και το σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο ο καθένας εισφέρει στα κοινά βάρη ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα.